Noutăți CES 2017

Fiind în căutarea unui laptop și pentru că încă nu pot spune cu toată gura nici că rămîn, nici că părăsesc tabăra Apple, urmăresc cu atenție (și îngrijorare, vorba unuia) CES 2017, în special știrile privitoare la laptopuri.

Pînă acum, cele ce mi-au atras atenția sînt:

  • Asus ZenBook 3, ceea ce trebuia să fie MB12. Un ultraportabil foarte serios și frumos, cu procesoare i5/i7 Kaby Lake, cu multi-dongle-ul în cutie, cu 16 GB RAM. Și cu un preț la maxim 7500 lei, din cîte am văzut la emag. Mare păcat că ecranul e doar FHD.
  • Lenovo Thinkpad T470 și X1 Carbon/Yoga. Au primit îmbunătățirile firești: Kaby Lake, USB-C/Thb3, ramă mai mică, baterie mai bună și, eventual, nițel ușurate și subțiate.
  • Dell a lansat XPS13 convertibil. Nu-l mai pun, că e un XPS dumbed down rău de tot.

Una peste alta, sînt mutările firești, fără surprize serioase, nici plăcute, nici ne-. Dar măcar se mișcă previzibil și în direcția normală, aș zice eu, față de pașii abrupți și mult prea „curajoși“ ai lui Apple.

Ce mă intrigă foarte tare, însă, este faptul că prețurile în lumea non-Apple sînt foarte, foarte mari. Intrați pe un magazin online uriaș, alegeți o rezoluție a ecranului peste FHD, 16 GB RAM, procesor Skylake sau Kaby Lake, minim 512 GB SSD și — surpriză! — ajungeți imediat la 10 000 lei sau peste. Asta fiind și zona noului MBP (și chiar a celui vechi, dar asta e altă discuție…).

Așa că, în ce mă privește, dilema mea cred că mai rămîne. Dar piața non-Apple se mișcă destul de frumos, aș zice.

Piața PC-urilor a scăzut, în general, lumea e plină de produse. Dacă ne uităm la config hard, prețurile sînt mari indiferent de sistemul de operare. Mi se pare normal: vrei performanță, plătești mai mult.
În rest, nu știu. Competiția e mare.

Ce voiam să spun este că nu mai funcționează deloc ideea că MacBook-ul e la suprapreț, după părerea mea. Un 10-15% e neglijabil, aș zice.

Concret, actualmente, la iStyle, MBP 13" 2016 maximizat e vreo 14 000 lei. Concurența:

  • Dell XPS 13 maximizat, vreo 11-12 000 lei;
  • Thinkpad X1 Carbon v4, vreo 11-12 000 lei cu SSD de 512 GB.

Avantajele MacBook-ului, pe lîngă optimizarea sistemului, ar fi Intel Iris și SSD-ul extrem de rapid.

Poate că așa stau lucrurile de ceva vreme, nu știu, de vreo 3 ani nu am mai urmărit atent piața laptop-urilor.


În fine, să revenim la noutățile CES.

Nu pot să nu remarc cât de diversă este piața notebook-urilor non-Apple. Cei câțiva producători mari se întrec în oferte și în inovații tehnice. Probabil că ăsta e cel mai bun motiv pentru care aș trece la Windows. Acum chiar aș avea de unde alege un laptop de calitate, cu baterie bună și cu bonusuri precum un touchscreen sau un stylus bun.

Iată mai jos o prezentare pentru Lenovo Thinkpad X1 Carbon. Nu mă prea încântă stilul ăsta de convertibil pe care-l întorci pe dos. Prefer unul la care să-i dau jos tastatura cu totul, ca la Surface Pro sau Book. De notat modul în care se retrag tastele spre interior atunci când rabatezi ecranul.

Este Yoga, acela se rotește la 360 grade. Carbonul doar se face plat.

Dar da, și eu am remarcat tehnologia ingenioasă de retragere a tastelor. Plus că poate fi dotat cu ecran OLED, încă din generația anterioară.

Strict tehnic, pe raportul config hard/preț, diferența între prețuri nu e chiar de neglijat. Intervin însă multe alte considerente, legate de facilități, de sistem de operare etc., etc.

Intel a anunțat noi modele de mini PC.

Am auzit la radio azi-dimineață că, pentru prima oară, va fi și o prezență românească la CES. Bitdefender va lansa sisteme software de securitate pentru casele inteligente și “the Internet of things”.

ASUS a îmbunătățit ZenBook 3-ul de care am zis mai sus, cu un ecran de 14" și 3 porturi USB-C/Thb3.

Nu prea înțeleg la ce se gîndesc producătorii de laptopuri cînd pun pe vîrfuri de gamă rezoluții FHD, să fiu sincer și chiar mă deranjează că prea puține laptopuri (foarte) scumpe sînt în zona Retina.

Sînt simpatice jucăriile astea, le-am urmărit și eu un pic. Au pornit de la mac mini, dar au mers pe ideea care îmi place, anume să fie configurabile. La noi, se găsește acest model și acest model mai scump. Așa aș vedea și un mac pro, ușor configurabil, robust, performant, nu joben de fițe. Mă rog, oi fi răutăcios un pic.

Din clipul ăsta (pe la 9:30) am aflat și eu de HP Sprout. E, practic, un scanner 3D și altele. Foarte interesant.

Și apropo, azi-dimineață, tot la radio, am aflat că o firmă din Timișoara, cu capital 100% românesc, axată pe 3D printing, începe să aibă succes, strîngînd vreo 800 de comenzi pentru anul în curs. Spuneau că au reușit o precizie de 2 microni și că anul trecut au lucrat inclusiv în industria medicală, ajutînd la „imprimarea“ unor urechi umane, pe bază de colagen.

HP face niște laptopuri și niște stații de lucru din ce în ce mai interesante. Uită-te și pe alte pagini de pe site-ul lor.
România ar putea profita de faptul că, în general, țările europene au cam pierdut suflul în competiția pe domeniul IT, și pe zona hard, și pe zona soft (deși Linux a pornit din Europa), și pe zona smartphones. Este o nouă ocazie după ce s-a ratat perioada 2000–2004, cînd statul român cumpăra licențe de Windows și de Office, în timp ce alte țări investeau în cercetare și în open source. Rezultatele nu au fost spectaculoase dar, în orice caz, nu au aruncat cu bani pe fereastră. *

Vrei să joci un joc dar nu ai un PC performant? Închiriezi unul din cloud de la Nvidia, serviciu anunțat la CES și disponibil din martie. Cam scump, totuși.

Poate vă era dor de telefoanele Blackberry!

1 Like

Chromebook-ul acesta de la Samsung poate rula orice aplicație Android. Interesant, ar fi bun ca device hibrid pentru task-uri ușurele.

Mama ei de treabă, așa ar fi trebuit să arate noul MacBook Pro. Cei de la HP au pus USB-C, USB-A, HDMI, slot pentru SD Card, touchscreen, ecran 4k, discrete graphics. Spre deosebire de Apple, l-au făcut cu 1 mm mai gros decât varianta anterioară ca să pună o baterie mai mare din care scoți 12 ore.

Tudore, eu m-am plictisit să mă mai lamentez, mi se pare evident că Apple este deja în urma multor producători de PC-uri și notebook-uri. Sigur, o sculă „pro” trebuie să fie „pe bune” un pro, așa a fost și în perioada 1998–1999, cînd Apple a impus USB. Da, dar nu pe scule pro, ci pe cele două modele entry-level, iMac și iBook G3 colorate. Sculele pro au continuat să aibă și vechile mufe, înlocuite treptat cu noile generații. Așa face orice producător rațional, cum era și Apple condus de Steve, nu de rutinierii ăștia depășiți de istorie.

Soției i-ar plăcea sigur, îi plac telefoanele cu taste, și mie, să fiu sincer… Aș lua un iPhone cu butoane, de ex., dacă ar exista așa ceva. :slight_smile:

De văzut și un rival pentru iMac-uri, de la Dell.

Plus rivalul pentru Cintiq meets Surface Studio (mai puțin puterea de procesare):