Noua tabletă Surface 3 de la Microsoft, un concurent serios pentru iPad

Microsoft a anunțat ieri noua tabletă Surface 3, sora mai mică a lui Surface 3 Pro. Prețul pornește de la $499, concurând direct cu iPadul în această privință. Mai interesant este faptul că Surface 3 rulează Windows 8.1 full, nu un sistem de operare pentru telefoane așa cum este iOS. Iar upgrade-ul la Windows 10 va fi gratuit.

Mi se pare mult mai utilă decât un iPad.

Poți face asta pe un iPad?

Mișto, pentru adevărații muzicieni, chiar e o aplicație foarte interesantă. De cealaltă parte, există numeroase alternative pentru iPad, pentru că puțini (cred eu) își scriu muzica așa. Majoritatea, dacă sînt specializați pe un instrument, compun direct la el. Iar dup-aia, poți conecta instrumentul via o interfață MIDI în iPad, Mac, PC, orice, iar aplicații precum Guitar Pro transformă ce cînți pe instrument în partitură. Știu Guitar Pro pentru că eu cînt la chitară, dar sînt convins că există și altele.

În sfera muzicii pe instrumente virtuale, ce nu reușesc să înțeleg este de ce nu a făcut nimeni niciun simulator de echipament pentru chitară pe dispozitivele mobile Windows. Iar pe Android, abia acum cîteva luni s-a lansat unul, de la IK Multimedia. În același timp, piața pentru așa ceva pe iOS abundă, realmente.

Cred că Microsoft va da lovitura cu Surface 3, dacă nu va avea deficiențe majore. La același preț de $499 (în SUA) trebuie să fii prea mare fan Apple ca să-ți cumperi un iPad Air 2 în detrimentul unui Surface 3. Nici nu se compară.

De acord, arată excelent și are un potențial grozav. Dar am o întrebare: în ipoteza că ai Mac(-uri) și iPhone(-uri), să zicem că-ți iei un Surface 3 nu să te joci sau să te uiți la filme, ci vrei să fii productiv, orice ar însemna asta. Sînteți/ești încrezător(i) într-o colaborare frumoasă și “seamless”, cum s-ar zice, între iOS, OS X și Windows?

Cu suita Office m-am lămurit, trebuie să fii destul de cîrcotaș sau să folosești în moduri excepționale suita ca să se strice documentele cînd faci trecerea între sisteme, dar celelalte operațiuni? Nu-mi cereți exemple, că nu știu, oferiți voi mai bine.

Pentru mine, unul, începe să conteze din ce în ce mai mult ecosistemul, aș putea înghiți unele minusuri pentru comunicarea fără bătăi de cap între dispozitive.

Bine, dacă e, totuși, să dau exemplul personal, eu folosesc iPad-ul pentru: documente (mai mult deschis decît editat), cărți - astea s-ar putea face exelent și pe Surface sau Android, dar cum am zis mai sus, folosesc anumite aplicații pentru chitară și am cîteva aplicații educaționale indispensabile și indisponibile pentru celelalte sisteme.

În afară de utilizare lejeră și editare de documente, nu văd cum te-ar face Surface-ul mai productiv. Mai economicos, însă, da :smile:

P.S. Scuze, numai replică de chat nu e asta :smile:

Depinde ce înțelege fiecare prin ecosistem. Cu Office-ul ne-am lămurit, merge. În cazul meu de exemplu, ecosistemul înseamnă aplicațiile Adobe. Astea sunt disponibile și pe Mac și pe Windows. Iar Photoshop și Illustrator au variante touch care funcționează foarte interesant pe Surface. Evident, no touch pe OS X.

Față de iPad productivitatea mea ar crește de la zero barat la oricât :slight_smile: Evident nu aș putea lucra mereu pe un ecran de 10", dar chestii minore pe fugă se pot face. Iar acasă aș conecta tableta la un monitor extern.

De ce “de la zero”? Ce te oprește să fii productiv cu suita Adobe pe iOS?

Inexistența ei pe iOS :smile:

Inexistența în varianta “1-1” cred că te referi (dat fiind că Surface ar lucra cu Windows adevărat, nu mobil), pentru că în variante specifice de iOS există cea mai mare parte a aplicațiilor CC pe iPad. Sau ratez eu ceva…?

Nu există nicio aplicație CC pentru iPad. Nici nu pot exista. Au făcut cei de la Adobe niște glumițe de aplicații pentru desenat dar nu ai ce face cu ele.

Deci toate astea de aici sînt glume, practic inutile? Întreb cu un interes real, mă interesează să fac și eu un contract CC, încerc să aflu cît mai multe informații.

Toate aplicațiile alea mobile (mă refer la cele pentru desenat pe care le-am încercat) sunt doar niște „startere” one-way, adică îți oferă posibilitatea de a începe un proiect pe iPad la modul rudimentar, urmând ca realizarea și finalizarea lui efectivă să o faci pe computer. Iar deoarece lucrul cu degetul pe ecran este extrem de ineficient, Adobe a trebuit să facă propriul pen, un device scump care nu se poate ridica la nivelul celui de la Microsoft din cauza ecranului capacitiv al iPad-ului.

Înțeleg, mulțumesc.

Rămîne atunci varianta cu utilizarea iPad-ului ca display secundar sau tabletă grafică, dar atunci nu mai e o soluție mobilă și mai e și problema cu ecranul.

+1 pentru Surface atunci, chiar și numai pentru asta :smile: Ca posibil utilizator de CC, sună bine. Sincronizarea cu Mac-ul, via CC sau alt cloud presupun că e impecabilă.

Am uitat să menționez cel mai mare boost de productivitate pe care-l oferă Surface în comparație cu iPad: accesul deplin la sistemul de fișiere.

Deja jucăria asta aruncă la coș ultimul MB precum și iPad-ul. Rămâne problema cu sistemul de operare, evident. DAr, tehnic vorbind, Apple nu mai e lider absolut, e deja în concurență mare cu alții.

sau a fost de 1s aprilie? :smile:
Cel de sus, adică Tim Cook, nu poate invoca faptul că nu a primit feedback, de vrei 2 ani buni le scriu, inclusiv pe forumurile lor, din SUA, că Apple trebuie să scoată o tabletă-Air cu un sistem de operare serios, un OS X „pe bune”. Nu-i bai, alții au citit și au băgat la cap. Evident, nu sînt singurul care le-o fi spus treaba asta. (Oricum, alteror a fost foarte prompt în a prealua ideile expuse aici, sper că nu-mi cenzurezi afirmația, e cu :slight_smile: la urmă).

Sunt tare curios cu ce-o să iasă Apple pe piață după Surface 3. „Planul A”, acela cu „iOS este suficient pe iPad iar cine vrea OS X să-și ia un laptop” a început deja să eșueze încă de anul trecut. Sper că acolo la Cupertino o echipă a lucrat în secret în ultimii 5 ani la un „plan B”. La o versiune de OS X cu o interfață care se poate adapta automat pentru funcționarea pe un touchscreen. Sper să vedem acest nou OS X în 2015.

Problema e că, dacă Apple ar avea într-adevăr un OS X-touch pregătit pentru a funcționa pe o tabletă iPad Pro de 12"… atunci n-ar mai fi avut niciun sens să pună pe piață noul Macbook.

Din prezentarea aia, Surface 3 la prețul afișat și cu ce poate să facă deja bate la poponeață pe Apple. Are și ieșiri suficiente ca să nu trebuie să-ți mai cumperi nu știu cîte adaptoare ca să poți folosi eficient jucăria.
Singurul atu al lui Apple mai rămîne sistemul de operare, cel puțin pt cei ca mine care nu au chef să revină la windows, decît dacă nu ar avea încotro. Apple a ajuns, de fapt, la aceeași situație ca MS acum ceva ani: stă pe un sac imens cu bani și, indiferent ce face, tot sac imens rămîne.
Noul MB este, sigur, foarte frumos și f. elegant, nu este însă altceva decît un netbook, mult sub ce așteptam eu și, probabil, și alții. Continuu să aștept un iPad Air cu OS X „pe bune”, adică un Surface 3 care rulează OS X. Asta tot aștept de vreo 2 ani, le-am tot scris pe tema asta. Nu le mai scriu și nici nu mai particip la testele lor, pierd timpul. Îi doare-n fund de feedback, lucru vizibil și din ceea ce scot în ultimul timp, pe sponci și, parcă, în scîrbă, să nu-i uite lumea. Păcat, sper să se trezească. Poate e timpul pt un CEO mai tînăr ori măcar cu mintea mai tînără.

Asta m-a enervat cel mai mult la Linux, că habar nu ai unde naiba se stochează aplicațiile și, în general, informația. Și asta mă enervează cel mai tare și la iPad. Surface 3 ăsta este EXACT ce le propuneam și deștepților de la Apple, dacă s-ar putea instala OS X pe jucăria asta. o iau negreșit. :smile:
Eu cred că echipa hackintosh e deja pe cai.â

P.S. Sigur că da, băieții deja lucrează:

Cred însă că touchscreenul va fi o problemă nerezolvabilă în hackintosh, OS X nu are suport pt așa ceva sau are dar e ascuns cumva?