Nedumerire viteză internet

Mi-am cumpărat de curând un nou router wireless: Asus RT-AC68U. Îl urmăream de mult și, după ce am ratat o promoție de Crăciun, am reușit să-l iau acum la un preț foarte bun.

Roterul nou este conectat prin cablu la modem și toate terminalele se conectează prin router.

Totul merge perfect dar am o nedumerire căreia nu-i găsesc nicio explicație logică. În orașul meu, viteza maximă disponibilă este de 150 Mbs (down). Eu am abonament de 100 Mbs.

Dacă mă conectez prin cablu, viteza este așa cum e “normal”, undeva la 97-98 Mbs. Pe Wifi (în special pe 5Ghz, AC), viteza este de 150 Mbs. Nu vorbesc de transfer în rețea ci de SpeedTest (și nu numai) încercat de mai multe dispozitive, pe diferite servere, în diferite ore ale zilei.

Nu mă înțelegeți greșit, nu mă plâng. Plătesc 100 și primesc 150 (dar numai prin WiFi!) Dar nu înțeleg de ce, așa că m-am gândit să întreb minți mai luminate poate au o idee, mai ales că prin fir am 100 Mbs.

Necazurile tranziției. Cred că tot DNA are un răspuns și la asta.
Ai încercat și cu alt cablu?

Am încercat cu 2 calculatoare diferite și 3 cabluri, viteza este așa cum “trebuie”(conform abonamentului), adică aproape 100Mbs. Doar pe WiFi ajunge la 150Mbs deși, conform contractului, nu ar trebui.

M-aș fi așteptat ca viteza mai mare să fie pe cablu, nu pe WiFi. Dar se întâmplă ceva ce nu-mi dau seama cu routerul ăsta, de-aia și nedumerirea mea. Modemul la care este conectat routerul este si router WiFI. Dacă-i pornesc Wifi-ul și mă conectez pe reteaua aia, a modemului-router, tot sub 100Mbs am. Doar pe ăsta nou ajung la 150Mbs și doar pe WiFi.

Da, nu are logică… un inginer IT poate explica?

Salut!

Placa de rețea cu fir a calculatorului, este gigabit?

Asta am vorbit în seara asta cu un inginer IT și mi-a spus că singura explicație ar fi ca placa de rețea să nu fie gigabit ci să fie 10/100. Am un MacBook Air 2013 (Haswell) și un laptop Samsung din seria 300.

La MacBook folosesc un adaptor USB-Gigabit, dar asta nu inseamna ca si placa lui este gigabit și nu găsesc nicăieri informații despre placa internă a MacBook-ului.

Dar presupunând că e placa internă doar 10/100, asta tot nu explică tot. Înainte să cumpăr routerul ăsta foloseam modemul (cel original, la care este conectat acum routerul nou) si pe post de router WiFi. Tot nu săream de 90 Mbs pe Wifi și de 97-98 Mbs pe cablu. Deci inainte sa intre în scenă routerul nou, maximul vitezei atinse era conform contractului, atât pe Wifi cât și pe cablu, adică maxim 100Mbs.

LE: Acum mi-am dat seama că MacBook Air nu are placa de rețea și de-aia nu găseam info. Placa de rețea este adaptorul ăla.

Daca este adaptor USB - LAN are viteza de 10/100.
Daca este adaptor Thunderbolt - LAN are viteza 10/100/1000.

Nu neapărat: http://store.apple.com/us/product/HGSK2VC/A/moshi-usb-30-to-gigabit-ethernet-adapter. Ăsta e gigabit pe USB.