MS Surface v. Apple offers

Eu sunt mac user de peste 25 de ani, adică de prin 1992 la redacție (eram ziarist atunci), apoi acasă de prin 1998. Sunt dezamăgit de trendul rutinier și obosit al lui Apple pe zona software, mai ales. Pe hard sunt OK, M-urile sunt o mare realizare. Mi se pare clar că nu au o strategie coerentă pe termen lung, se bâlbâie, improvizează…
Ieri m-am „jucat” cu un MS Surface Pro 7. Super sculă. Nu am mai butonat un Windows de ani mulți, dar nu e greu să-ți dai seama că e o jucărie absolut superbă. Da, mai puțin sistemul de operare. De acord, da, dar una peste alta este un OS muuuuult peste iOS devenit iPad OS doar cu numele. Păi așa-zisul iPad OS este iOS pus pe un ecran mai mare, nu are absolut nimic în plus și nici nu pricep de ce au introdus a treia variantă de OS în septembrie 2019. În cei TREI ANI de atunci, iPad OS nu se deosebește cu NIMIC de iOS, doar prin faptul că unele aplicații nu rulează pe iPadOS și invers. Detaliu minor și absolut irelevant per ansamblu.
Aud că anul viitor Apple va lansa un macOS „minimalist” pentru iPad-uri. Așa să fie, deie Domnu’. Până atunci, cred că mâine mă duc la niște flăcăi care vând-cumpără și-mi dau iPad-ul Air 4 contra unui Surface cu tastatură și stylus. Sigur, mai dau un ban în plus, dar cred că nu mă fac de cacao. Dacă anul viitor vine Apple, după ani buni, cu o ofertă mai bună, nu am jenă să revin la iPad OS. În fond, folosesc tableta numai pt a citi și adnota PDF-uri, uneori să mai citesc un e-mail și să răspund. Și WhatsApp. Păi asta merg pe orice OS. Mai folosesc și Simple Note, o superbă aplicație multi-platform, merge și ea pe orice OS. LibreOffice merge și el pe orice sistem…
Repet: eu sunt mac user, nu Apple-maniac. Îmi place să cred că pot analiza rațional o situație.
Comentăm un pic? Aș fi curios să văd niște reacții non-maniace.

Windows este un sistem patch peste patch. În timp, devine puturos, ca un strung care adună șpan. Și trebuie să fii specialist să poți curăța acel șpan. Dar are avantajele lui. Cel mai mare avantaj, este că poți rula programe vechi, inclusiv pe 32 biți. Pe Windows 11, mai pot rula Freehand MX, Adobe Pagemaker etc. Uneori am nevoie să deschid fișiere vechi create cu aceste programe pe vremea lui Tiger. Dacă nu aș avea un Windows pe mașină virtuală, nu aș putea. Dar, pe Mac M1/M2 merge în mașină virtuală doar Windows-ARM, deci nu s-ar mai putea rula aceste programe, nici sub Windows.

Dom’le, așa este, dar ceea ce a făcut Apple bălăcărind – pur și simplu – iPadOS mi se pare deja greu digerabil. Adică ditamai compania nu e în stare să pună un OS ca lumea pe niște tablete? Să tot facă și ea patch peste patch la iOS și să-l boteze iPadOS, fără să aducă nimic în plus, de fapt…

Sînt într-o dilemă oarecum similară, în sensul că am nevoie de o tabletă.

Calculul meu e acesta:

 • iPad nu are sens în afara unui ecosistem. Dintre toate dispozitivele (Mac & iPhone), mi se pare că e cel care suferă cel mai mult de “izolare” și ai o experiență semnificativ diminuată dacă nu mai ai și un Mac, de exemplu (ceea ce nu am). Cum spune și @Cattus_Thraex, citit & scris documente se poate face pe orice dispozitiv. Dar un iPad e nejustificat de scump dacă-l folosești predominant pentru asta. Iar dacă vrei mai multe de la el, fie ai nevoie de un Mac, fie dai de limitări pe care le menționează Tudor adesea (e.g. cu aplicațiile pentru profesioniști);
 • Surface e cu de toate, și bune, și rele. Faptul că ai un Windows full este simultan cel mai mare avantaj și dezavantaj după părerea mea. Ai tot ce vrei, mereu, dar cu impact serios asupra bateriei și performanței (dacă vorbim de aplicații pro, e.g. Adobe). Urmăresc linia Surface de cel puțin un an și încă nu m-a convins că poate ceva mai mult decît un laptop ultraportabil sau un 2 în 1 bun (de la ASUS sau Dell, de exemplu), chiar dimpotrivă.
 • Samsung Galaxy Tab S8 Ultra: Android pe tablete e mult mai imatur decît i(Pad)Os, dar dacă îi înțelegi limitările, pentru mine cel puțin, mi se pare alegerea cea mai bună. La aproximativ 4000 lei (chiar și mai puțin), ai un dispozitiv de citit & scris & consumat multimedia excelent. Sigur, nu-i poți cere prea multe și dacă încerci, dai peste o groază de scheleți în o groază de dulapuri. Dar cu un ecran excelent, o baterie cel puțin decentă și un consum office-multimedia bun, nu cred că sînt de neglijat.

Deoarece am nevoie ~zilnic de:

 • streaming muzică & filme (YouTube, TIDAL, Netflix);
 • web browsing decent, inclusiv citit presa (Firefox & Pocket);
 • email (Fastmail, GMail, Exchange);
 • documente serioase (MS Office) și schițe, eventual în colaborare (Google Docs);
 • citit PDF-uri și eBooks (o groază de aplicații dacă vrei doar să citești);
 • bibliotecă digitală sincronizată între dispozitive (Calibre ținut în Dropbox);
 • notițe de mînă;
 • notițe Markdown (Obsidian sau Markor pe Android);
 • rar ceva joculețe, nimic serios sau (foarte) 3D,

consider că pentru mine, alegerea cea mai bună este Samsung. Sau măcar voi aștepta să văd ce se întîmplă cu tableta Pixel la anul. Cel mai probabil, așa cum comentez eu despre iPad ca avînd nevoie de un ecosistem, este și cazul lui @Cattus_Thraex sau al vostru în general, care mai aveți iDevice-uri, referitor la Android.

Pentru orice mai puternic sau mai versatil decît cele de mai sus, pentru mine cel puțin, nimic nu întrece un laptop în deplasare (îmi tot fac cu ochiul cele din seria Lenovo Z) și un PC acasă.

Astea sînt calculele, necesitățile și (aproape) concluziile mele.

Cam pe acolo bat și eu. Mai este un detaliu: iPadOS și unele aplicații este/sunt buggy. Am avut repetate experiențe cu Pages folosit pe iPad cu document salvat în iCloud. Deci, atenție, integral în ecosistemu Apple. Aleator, pur și simplu, documentul Pages devine alb, blank: dintr-o pagină (sau mai multe) de text totul devine o foaie albă! DAt fiind faptul că mi s-a întâmplat de mai multe ori, deja e cu pumni. Am semnalat bugul la Cupertino prin 2018 sau 2019, l-am repetat relativ recent, zilele trecute mi s-a întâmplat iar. Deci numai dacă scrii documentul în iPad, pe macOS nu.
Mi se pare evident că iPad-ul a devenit punctul cel mai slab al lui Apple, deși era unul dintre punctele forte acum 10 ani șiu încă era acum 5 ani, poate. Acel iPadOS apărut în 2019 a rămas, pur și simplu, iOS pus pe un ecran mai mare. Mi se pare deja deranjant.

Eu, pînă cu vreo lună în urmă, aproape că nici nu luam în considerare o tabletă cu Android. Pînă într-o zi cînd, la facultate, doi studenți își luau notițe pe tablete Samsung, iar în pauză i-am văzut citind știri, cărți și verificîndu-și email-ul de serviciu. I-am întrebat ce model este, mi-au spus că S6 (deci cu 2 generații în urmă), am cerut voie să testez rapid experiența de scriere și eventuala latență – pe un “caiet” digital care avea deja 50+ pagini de la toate cursurile de pînă atunci – și apoi mi-au zis că nu au mai încărcat tableta de săptămîna trecută. :slight_smile:

Sigur, e superficial să spun că o astfel de experiență a fost decisivă, dar sincer, m-a făcut să iau mai în serios o astfel de opțiune.

Anterior, eram aproape decis asupra unui Surface, că deh, Windows clasa întîi (W11 nu-mi displace pe PC), dar cînd citesc despre 4-5-6 ore autonomie, parcă nu-mi vine să investesc într-un dispozitiv care pentru mine, în primul rînd trebuie să fie ultraportabil.

Ca în cazul tuturor dispozitivelor, trebuie să-și clarifice fiecare cît mai bine ce vrea de la el și, preferabil, să-i înțeleagă plusurile și minusurile și să-l utilizeze în consecință; altfel, rezultatele sînt neprevăzute și adesea neplăcute.

Da, e de analizat un 2-in-1 pe Android.
Dar, cert, orice pe zona Surface bate la poponeață orice iPad și nu se simte rău nici la bătaie cu un MBP. Sigur, Windows pune probleme specifice, dar rulat „pe al lor” mi se pare OK. Fi-mea are un Surface Pro 7, căci are nevoie, nu de moft, și nu a avut nicio problemă.
Autonomia, da, este un detaliu important, aici orice iPad ori MacBook (pro, air) stă foarte bine. Dar nu macOS este problema mea, ci iPadOS. Pe lângă bug-ul menționat, foarte enervant și periculos (la urma urmelor), este modul greoi cum gestionezi fișierele în iPadOS/iOS. Pe un telefon nu-i mare bai, că nu scrii și nu ai fișiere mari (deși am folosit odată Pages pe un iPhone conectat la un monitor mare + tastatură BT, a mers f bine), dar pe un iPad este deja deranjant. Păi de ce naiba mai pui tastatură și, eventual, maus unui iPad dacă nu poți face rapid operațiuni simple? Nu văd rostul și, mai ales, nu văd rostul unor tablete superperformante, cu M2 la bord, la prețuri uluitori de sus, dsar care rulează un OS primar, primitiv chiar.