Mini mac sh I7 16 Gb ram vs mini mac M2 cu 8 Gb ram

Salutare. Intreb si eu utilizatorii cu mai multa experienta.
Oscilez intre un mini mac A1347, I7, 16 Gb ( utilizat dar cu un pret de aproximativ 1000 lei ) si un mini mac nou cu procesor M2 dar doar 8 Gb Ram ( 3200 lei)
Probabil pentru aplicatiile uzuale de tip office , navigare net , e-commerce ambele sunt bune.
Pentru prelucrari nu foarte pretentioase in Photoshop , Lightroom si Corel Draw oare cel vechi mai e competent ?. Am inteles ca pentru astfel de aplicatii marimea RAM ului e importanta. Cel nou are doar 8 Gb iar varianta cu 16 Gb deja are un pret de peste 6000 lei.

Precizez ca nici nu am in vedere sa ma orientez spre mini mac uri mai noi ( dupa 2018 ) care se vand cumva cam la 2500 lei pentru ca mac ul vechi il cumpar cash iar cel nou l-as lua cu un card de rate.

Multumesc

Dacă pui întrebarea în acest fel, răspunsul nu poate fi decât: un mini cu M, indiferent de numărul M-ului. Este drept, 8 GB RM poate fi puțin, dar este echivalent cu 16 pe Intel.
Acuma, sigur, depinde de buzunar. Dacă vrei un mini nou în rate, aș sugera la 16 GB RAM, ar fi cam 1,1 k lei în plus. Pe olx găsești, cred, mini-uri cu M la bord și 16–24 RAM. Sigur, nu vor costa 1 k RON.
P.S. Modelul cu Intel menționat s-a produs între 2010 și 2014, parcă. O fi ieftin, sigur că da, totuși… Dacă buzunarul e strâns, atunci măcar un mac intel produs mai încoace, între 2018 și 2020. Asta așa, ca fapt divers. Eu zic să mergi pe un mac cu proc M la bord, pe olx găsești multe variante sau unul nou, îl configurezi cu 16 RAM. Fiind un desktop, pt stocare poți folosi un SSD extern.

Fără nicio ezitare, ia-ți un Mac cu procesor M, nu cu Intel. E o diferență colosală de performanțe. Am eu Mac mini i7 (2018) și Mac mini M1 (prima generație). Ăsta cu M1 e net superior celui cu Intel. Îmi imaginez doar cât de rapid poate fi cel cu procesor M2 de care zici tu.

Multumesc pentru sfaturi. In final condus de un impuls putin exagerat si prins in capcana de o aprobare imediata a unei finantari online am cumparat un Mini PC Apple Mac mini, Procesor Apple M2, 24GB RAM, 512GB SSD

Este o configurație mai mult decât bună, rezistă și la operațiuni complexe. Să-l stăpânești sănătos și cu folos.
Oricum, este o decizie înțeleaptă, acel mini cu intel, vechi de cel puțin 10 ani, nu era o soluție. Ești la zi. Sigur, peste câteva luni o să fie un mini cu M3, anul viitor cu M4 și tot așa…

Multumesc!

Apple a produs primul mac cu M la bord în urmă cu trei ani jumate, ultimul mac cu intel s-a închis în urmă cu un an, dar asta fiindcă a sărit direct la M2 Ultra pentru o sculă babană, din care vând foarte puține bucăți per unitatea de timp, Mac Pro. Ca atare, nu avea nici un rost să iei un mac cu Intel, mai ales unul așa de vechi.
Apple nu mai revine la Intel, asta e cert, doar dacă Intel ar scoate ceva extraordinar care ar bate actualele M-uri. Ca atare, era logic să-ți recomandăm să nu iei un mac cu Intel, ci cu M la bord, fie el și M 1. Ai ales foarte bine cu M2, este ultima generație, iar cu 24 RAM poți tenta și chestiuni de grafică ori CAD, dacă e cazul.

À-PROPOS Intel vs. M1 – vede cineva oaresice dubios (de ex. pretul) in anuntul de mai jos?

Daca n-ar fi dubios merita dublu pret fata de MacIntel acesta?

Nu ca as inclina catre MacM, doar intreb pentru cultura tehnica.

Asta chiar e dubios:

Păi, cele două nMB sunt suficient de vechi încât să fii precaut dacă ai vrea să iei unul. Acel MBP 2012 este și mai vechi. Posibil să funcționeze bine toate trei, dar la jucării așa de vechi la ce te aștepți? Oamenii le-au folosit și încearcă să le vândă la un preț cât mai bun.

M-am referit daca preturile la MBP M nu-s dubios de mici?
Am trecut MBP Intel doar ca baza de comparatie la pret.

Păi dacă cineva vrea să-și vândă un produs pune un preț mai mic, sub medie. Dacă vrea doar să dea un anunț, atunci pune un preț mare, cu speranța că „negociază”. Acuma, sigur, pot fi cu probleme și vor să scape de ele, nu ai cum ști doar din anunț dacă nu-l cunoști pe vânzător.