Migrare date intre 2 macbook -> 2 partitii

Salut, detin 2 macbook-uri pro 15" , aproape asemanatoare ca si configuratii si am folosit Migration Assistent ca sa mut toate informatiile de pe unul pe altul.

Am urmatoarea problema: in Disk Utility imi apar 2 containere si unul dintre ele are un “disk” de 100 Gb … care nu stiu ce repezinta si ce sa fac cu el …

Va rog sa ma ajutati sa fac putina ordine … in partiile acestea

Container disk-ul ăla probabil că a fost creat ca urmare a unui upgrade sau a migrației pe care ai făcut-o. Dacă îl selectezi (containerul sau partiția), te lasă să le ștergi?

Ai grijă să nu ștergi containerul cu sistemul!

Da, ma lasa sa il sterg, dar prin stergere nu se intampla nimic :frowning:
practic stergerea este de fapt o formatare din ce am observat
eu speram sa pot sa recuperez acel spatiu, sa-l lipesc la containerul mare, dar nu ma pricep

Sincer, eu nu înțeleg ce are a face Disk Utility, care nu apare în secvența cu Migration Assistant. Pur și simplu conectezi cele două macuri, pe primul setezi să ducă datele pe mac#2, pe mac #2 să tragă datele din mac#1, dai drumul și gata, aștepți, mai intervii în faza finală.
Deduc că vrei ca mac #2 să fie bine setat sau ambele? Pe care dintre cele 2 mac-uri apar partițiile astea? Ce capacitate au partițiile astea? Eu am o aplicație numită Semulov care îmi afișează toate partițiile, dintre care multe sunt invizibile. De ex., poza de mai jos, doar cea marcată cu săgeata este discul pe care lucrez și eu, cele 3 partiții REcovery, Update și EFI sunt partiții altfel invizibile. Seagate External și Global sunt discuri externe pt backup, iar primul de sus, Toshiba, este discul extern conectat permanent la Mini, unde stochez datele, Mini având un SSD de 250 GB, insuficient, am peste 1,2 GB de date.
Screenshot 2021-10-05 at 09.05.06

Deci ce/cum ai făcut, până la urmă?

Am mutat informatiile pe un hdd extern, am dat restart, am apasat tasta R, am intrat in Disk Utility
apoi
am apasat pe “Show All Devices.” si am sters partitiile aiure facute, containere tot
si am reinstalat sistemul de operare

Da, așa se face. Cel mai simplu era să formatezi discul pur și simplu. Dar și așa e OK. Atenție: instalatorul de sistem face partiții invizibile, una este pt recuperare, tu însă – se pare – aveai și unele „ilegale”, deci e bine să pornești de la zero când ai așa ceva.

Da, putin cam ambigua logica cu aceste volume/ partitii
mult mai simplu este la Windows …

Userul nici nu trebuie să știe că există acele partiții, ai dat tu peste ele făcând ceva nerecomandabil/ilegal, deci macOS nu are nicio vină în secvența asta.

Și Windows are partiții ascunse. UEFI, zona de boot, care acum nu-mi amintesc cum se numește.

A, evident, el a fost derutat deoarece, nu e clar de ce, a accesat partițiile invizibile. Posibil să fi fost și una „ilegală” ori mai multe „ilegale”, nu e clar din ceea ce spune, mai ales că se referă la Migration Assistant, acolo oricum nu apare așa ceva. Înțeleg însă că a rezolvat problema.

Da, din cauza migrarii au aparut acele volume sau cum se numesc.
In fine mersi pentru sfaturi.
Acum sistemul Catalina se misca super super bine, super rapid, dar nu sunt sigur daca sa fac si trecerea la Big Sur, pentru un macbook pro 15" Mid 2014.

Nu, migrarea, făcută ca la carte, cu Migration Assistant, nu produce așa ceva, ele sunt preexistente, deci există oricum, indiferent dacă folosești sau nu M.A.

Sistemul de fișiere AFPS face aceste partiții. Nu are treabă cu migrarea. Dacă vrei să treci la Big Sur, informează-te de pe net întâi cât de bine funcționează pe un Mac ca al tău. Câtă nevoie ai de noile feature-uri și cât de mare este capacitatea SSD-ului. Big Sur / Monterey ocupă dublu pe disc, având resurse atât pentru Intel, cât și pentru M1.

Da adevarat, nu merita sa trec la Big Sur. NU-mi ofera mai nimic in plus si sigur o sa-mi consume si mai multe resurse. Vorba aia: nu te lega la cap daca nu te doare nimic !

mersi

E de discutat… În principiu, instalezi ultimul sistem de operare suportat de o configurație hard dată. În general, un sistem mai nou este și mai bine optimizat pe zona securitate și performanță, are unele caracteristici noi uneori utile etc. Așa că n-aș zice că ai făcut rău că ai migrat spre BS dacă macul tău suportă sistemul. Aplicațiile Universal ocupă, e drept, ceva mai mult spațiu pe disc, dar nu mult mai mult. E drept, dacă ai un SSD la 128 GB, orice GB este important.

Inca nu am migrat la BS, dar am optiunea aceasta si nu as vrea sa o fac.
SSD-ul este de 500 Gb, spatiu mai am, dar memoria RAM de doar 16 Gb ar putea fi o problema daca noul sistem ocupa mai mult
eu fac grafica in Photoshop pe acest macbook si odata cu el mai deschid si alte 3-4 aplicatii, in special Google Chrome cu vreo 5-8 tab-uri deschis in permanenta.

Doar pentru securitate as trece la BS.

Da, deci treci la B.S.
P.S. Săptămâna viitoare apare Monterey, nu are rost să rămâi prea mult în urmă, iar dacă jucăria ta suportă și Monterey, treci direct la ăla. Se va lansa luni.