Merita? El Capitan on top version Macbook Air 13" (late 2010)

Salut, guyz,

Am un Air 13" late 2010, varianta 2.13 GHz, 4 GB 1066 GHz DDR3 si 256 GB SSD, iar varianta de OS X instalata este Snow Leopard 10.6.8 (stand mereu pe aceasta).

Am incercat sa cautat pe net review-uri si filmulete, dar nimic concret si exact, doar chestii generale (si nu prea pe modelul pe care il am eu).

Voiam sa va intreb daca are cineva modelul asta si i-a pus El Capitan (sau pentru cunoscatorii avansati) si sa-mi spuneti parerea voastra cu privire la cum se misca, diferenta programe preinstalate (Safari etc.), incalzire/socilitare, viteza on/off, durata de viata a bateriei etc.

Mentionez ca ma uit rar la filme (HD sau FHD), laptopul fiind folosit pentru browsing, Word, tutoriale si pdf-uri.

Ahh, si daca ar fi mai bun decat ceea ce am acum. Bineinteles, la modul in care il folosesc.

Sincer să fiu nu știu cum s-ar simți trecerea de la Snow Leopard (un sistem de operare vechi) la El Capitan. Evident, vei beneficia de aproape toate noutățile care au apărut între timp, de versiuni noi ale aplicațiilor… Eu aș face urgent upgrade-ul, măcar de curiozitate. Am El Capitan pe un Mac Mini din 2009, merge binișor.

Ce-și face omul cu mîna lui se cheamă lucru manual și personal. Ce atîtea întrebări? Faci backup (musai), faci upgrade și, dacă nu ești mulțumit (nu cred), revii la Snow Leopard. De data asta, nu mai merge simplu downgrade, va trebui reinstalat de la zero. Eu ți-aș sugera oricum să faci și un install curat la Căpitan. Faci backup regulat? Adică, dacă ți se bușește, să zicem, discul în seara asta, ai backup făcut și poți recupera imediat datele?

Da, fac backup regulat.

Pun atatea intrebari pentru ca vreau sa stiu daca Capitanul va merita in fata Leopardului timpul pierdut in urma instalarii si a copierii inapoi a datelor (timpul este foarte important pentru mine; la fel si Word-ul pentru Mac).

In plus, nu vreau nici sa “frec” prea mult ssd-ul cu bootari back and forth (mai ales ca folosesc destul de mult utorrent).

In plus, sunt atat de multi useri aici incat imi e greu sa cred ca cineva a plecat de la Snow Leopard la El Capitan - mai mult sau mai putin direct - pe o configuratie ca a mea si i-ar lua mai mult timp sa-mi dea un raspuns cu experienta lui relevanta decat mi-ar lua mie sa bootez Capitanul (si inapoi Leopardul, daca totul merge prost; in plus, insight-urile se formeaza in timp, nu la prima vedere/butonare).

  1. Părerea fiecăruia este a fiecăruia, așa că, scuze dacă sunt prea abrupt, părerea mea poate fi complet diferită de a ta.
  2. Timpul este prețios pentru fiecare, dar este timpul fiecăruia.
  3. Ca principiu general, Căpitan cere resurse mai mici decît precedentele 2–3 sisteme și merge f. bine pe orice mac de după 2008 (unele inclusiv 2008).
  4. Aplicațiile mai noi nu mai rulează pe SL, deci pui frînă progresului dacă stai pe SL.
  5. Jucăria ta are config peste minimul decent de rulare, deci nu văd de ce ar merge prost.
  6. Aprecierea unui sistem se face în funcție de nevoi, respectiv de aplicațiile folosite. Dacă folosești versiuni mai vechi (asta e clar, multe mai noi nu rulează pe SL), unele nu vor rula pe Căpitan, deci vor trebui și ele aduse la zi. Ca să judeci valoarea sistemului, va trebui – deci – să aduci la zi și aplicațiile.
    Air este o jucărie relativ sensibilă, l-ai curățat vreodată de cînd l-ai luat?

“Peste minimul decent de rulare” nu suna prea incurajator. Un middle… poate / mai probabil…

O singura aplicatie este esentiala pentru mine - Office pentru Mac, in special Word-ul.

O parere “mai apropiata” (ca sa spun asa) cred ca o poate da cineva care a sarit de la SL la C pe o configuratie asemanatoare.

Daca curatare inseamna desfacut, sters de praf si schimbat pasta termoconductoare de pe CPU si GPU, atunci da, am facut-o (foarte bine chiar + Arctic Silver 5). Daca inseamna bootare completa/fresh, da, am facut-o si pe asta in ultimele 2 luni (laptopul il am de nou si am stick-ul original cu SL de la Apple).

Dacă ți-e frică să sari un șanț de 1 m cu siguranță nu vei sări cu parașuta.

Salut! Al meu Air e tot din ‘‘late 2010’’ si am El Capitan dar nu ti-l recomand. Mai bine iti pui Yosemite, la care intentionez sa revin cat de curand si eu.

De ce ar merge mai bine Yosemite decît Căpitan? Ce anume nu merge bine sau merge mai prost? Poți detalia? Căpitanul nu cere resurse mai mari decît Yose.

:)) Buna asta cu resursele, mai ales din partea unui Mac-ist. Nu e vorba de resurse, ci de cum le foloseste. Cam de aici si diferenta dintre Windows si OS X, nu? Sau diferenta dintre builduri/versiuni/etc., nu?

Sunt de parere ca e mai usor sa pui o intrebare, decat sa iti bati capul cu ceva ce nu cunosti. De aici si utilitatea si scopul unui forum.

Merci pentru parerea ta, Chituuu. Voi mai astepta si sper sa mai primesc.

Și eu sunt de părere că nu are rost să pui Yosemite. El Capitan a reparat multe din problemele lui Yose, n-are cum să fie mai rău. Dacă chiar vrei să faci upgrade, pune El Capitan.

Mie imi merge mai greoi sincer de cand am facut update, nu sunt multumit deloc. Singurul motiv pentru care nu am Yosemite acum, a fost ca mi-e lene sa mi-l instalez dar sper cat de repede sa rezolv si asta.

Are si Yosemite problemele lui dar imi place si mi se pare mai ok. Acum fiecare cu parerea lui!

Ai o problemă de sistem și/sau niscai aplicații care „agață” sistemul.

Am încercat să-ți explic că nu e o filosofie bună să stai cu SL, dar dacă pui întrebări numai ca să le pui și să vezi dacă știm să dăm răspunsuri, atunci este OK, citim, răspundem, așteptăm, iar întrebăm, iar răspundem, iar așteptăm… Pînă acuma îl instalai pe Căpitan de 2-3 ori și te bucurai de un sistem mai bun decît SL.

Problema de sistem insemnand mai exact ce? Daca imi poti explica te rog, eu deduc ca ar trebui reinstalat sistemul de operare. Clasic, ca la Windows :)))

Păi eu nu pot ști ce poate fi acolo doar așa, din descrierea foarte vagă „merge greu”. Pot fi multe cauze. Primul test ar fi să faci un user nou și să te loghezi acolo. Dacă merge natural, înseamnă că userul vechi are niște fișiere cu probleme sau aplicații care pornesc la logare și conduc la acel lag.
Dacă merge la fel, da, o reinstalare. Apple are acum default instalare fără ștergerea datelor, le preia și apoi șterge sistemul vechi, numai că așa poate prelua și problemele. Eu aș reinstala de la zero dintr-un flash USB. Oricum, faptul că „merge greu” nu e normal și trebuie identificat ce produce necazul.
Ce vrei să spui prin „clasic, ca la windows”? Adică să formatezi discul? Da, ar fi cea mai bună soluție, deși nu e musai.

1 Like

Da exact! la formatare ma refer pentru ca nu am cine stie ce date importante pe laptop acum. Doar ceva proiecte si alte cateva documente. Dar intai voi incerca cu un user nou, mersi!

Un nou user rezolvă, adesea spectaculos, multe asemenea necazuri. Dacă da, vezi ce aplicații pornesc automat la logare în userul actual, cel cu probleme.
O curățare de sistem cu Onyx ar fi pasul următor, dacă noul user nu rezolvă problema.
Dacă nici asta nu rezolvă problema, instalare pe disc formatat, evident după backup.

Probabil voi instala El Capitan zilele astea. Nu m-ati convins - nu am fost argumente concrete, dar voi incerca.

Tot ce sper e sa imbunatateasca durata de viata a bateriei (am inceput sa stau mai mult cu el scos din priza pana ajunge undeva la 30% - nu stiu cat de ok e) si sa pot reinstala Office pentru Mac.

Bineinteles, voi reveni cu impresii peste 1-2-3 saptamani, in cazul in care mai are cineva o intrebare asemanatoare.