MBP 15 mid 2015 - incalzire excesiva

Salut, de curand am intrat si eu in randul userilor de mac dupa o lunga perioada de tatonare in care am incercat tot felul de hackintosh-uri. Ce am luat, e un macbook pro retina de 15’’ mid 2015 (512SSD) pe care l-am gasit la un pret super-mega bun, sigilat, cu garantie valabila pana anul viitor.

Toate bune si frumoase pana am ajuns sa-l folosesc… chiar si stand doar pe Chrome ajunge la 60 grade. Sa nu mai zic cand pornesc un video pe YT, sau deschid un joc in browser, ca ajunge si la 80 grade. ATENTIE! Am vorbit aici doar de browser! Nici nu vreau sa ma gandesc cand o sa deschid Xcode-ul sau Photoshop-ul.

Din cate am vazut e destul de cunoscuta “problema” asta (daca pot spune problema ca inca nu stiu sigur ce e). Am mai avut laptop-uri din aluminiu dar sa se incalzeasca asa…niciunul. Si e foarte deranjant sa tii mana pe o asemenea plita de 2k euro. Se incalzeste pana si touchpad-ul, tastatura etc. de iti vine sa-l stingi si sa-l lasi sa se raceasca pana sa mai pui mana pe el.

Temperatura am monitorizat-o cu iStat Menus. Am incercat de asemenea sa maresc si viteza ventilatoarelor. Se simte o imbunatatire mica dupa ce am pus 3100 la ambele, dar deja la viteza asta face si un zgomot de laptop cu 1000lei.

Sfaturi, pareri?

Se poate încălzi tare, poate nu chiar așa de tare. Dacă în browser te uiți la filme HD, este f. posibil să se încălzească tare. Cum îl ții pe masă? Recomand călduros un stand simplu și, mai ales vara, pe asemenea călduri, să nu stai cu el fără aerisire dedesubt. Dacă ai dubii, folosește garanția, du-te cu el și întreabă-i pe flăcăii de acolo.

Ca să se încălzească așa tare înseamnă ca procesorul rulează la maxim mai tot timpul. Vezi ce procese îl ține ocupat și spune-ne și nouă.

REcoamantul nu se spune ce aplicații a insalat etc. De regulă, mulți au impresia că „nu am instalat nimic deosebit”, dar exact asta este problema, că a instalat, dar are impresia că nu e nimic deosebit.
Oricum, fiind în garanție, cum spune, nu ar fi problemă.

P.S. Ai verificat dacă e OK garanția aia? Dacă da, folosește-o, du-te cu el la iStyle ori la Noumax și vezi ce spun și ei.

Deschide Activity Monitor și, așa cum a zis mai sus Florin, vezi în secțiunea CPU dacă nu cumva ai ceva aplicații sau alte procese care solicită procesorul.

Folosesc deja un coolerpad dar totusi e putin deplasat sa ma folosesc de tot felul de terte accesorii ca sa pot folosi asa cum trebuie un device atat de scump.

Aplicatii instalate sunt multe(59), dar face asa inca din primele zile, deci nu cred ca e vorba despre asta.

Activity monitor:

70 grade cu un tab deschis in Chrome (macforum) si o melodie in fundal pe YT. Ce-i drept, fara coolerpad si rotatiile default de la ventilatoare.

Asta e perfect normal. Mai ales pe vremea asta și cu Clean My Mac și alte daemon-uri și helpere rulînd, cum văd în bara de meniu.

Melodia din YT pe Chrome își va alege calitatea maximă, Chrome oricum nu e tocmai prietenos cu resursele, cel puțin pe Mac, deci nu-ți face nicio grijă.

Mie mi se turau ventilatoarele la maxim cu un singur clip de YouTube pornit (FHD). Era Firefox, e drept, dar na…

Coolere și stand-uri prind bine, pentru ergonomie, pentru cînd/dacă vrei să-l folosești în poală sau în pat.

Una peste alta, nu e niciun comportament care să atragă atenția din ce zici. Problematic ar fi să stea constant peste 80 grade, să zicem, sau să ai procese care mănîncă mult, mai mereu.

@Cattus_Thraex: De unde ai luat stand-ul ăla tip “sîrmă” și cum îi zice? Nu găsesc niciunde ceva atît de simplu.
Eu am altă soluție ultra-high-end:

2 role de scoci.

1 Like

70 grade cu un tab deschis in Chrome (macforum) si o melodie in fundal pe YT. Ce-i drept, fara coolerpad si rotatiile default de la ventilatoare.

Deschide acelasi videoclip de pe YT in Safari si vezi daca consumul de procesor e acelasi. Chrome e posibil sa utilizeze varianta HEVC (h.265) a videoclipului pe când Safari utilizeaza avc (h.264). Poti sa vezi asta cu cllic dreapa pe videoclip si alegi “statistici pt pasionati”. Pentru h264 exista suport de decodare in procesorul grafic si deci consumul de CPU e mic pe cand la h.265 decodarea o face numai procesorul, deci un consum mare.

1 Like

Ehe, nici nu ve mai găsi, e așa de simplu, de util, de ușor și de ieftin că nu mai produce nimeni. A fost odată și gata. De ce ar produce cineva o sârmă îndoită care ar costa 4 euro în loc să facă ceva complicat, cu coolere care costă € 50 +?

Ai dreptate, astea au prioritate. Dar m-am gîndit poate, totuși, mai găsesc și variante minimaliste, cum e bara aia (nepractică, după gustul meu, dar e un exemplu de minimalism).

Fi-mi și soției le-am luat e-golf, sunt niște biluțe de cauciuc colorat care se fac două bucăți, sunt ieftine, eu le-am luat cu 19 lei, acuma cred că le-au mărit prețul, ce e prea ieftin nu se vinde, cum bine știi!

Știu modelul, dar chiar ai încredere și stabilitate (pe masă, desigur)?

O sa mai testez zilele urmatoare ce ati zis. Momentan folosesc cooler ul asta, pe care il am de vreo 5 ani

Insa m as reorienta spre modelul acesta, simplu, elegant si fara ventilatoare: http://s.aliexpress.com/MRV3yu2q

Partea proastă, de care eu m-am convins în timp, la cooling stand-uri, este că blochează bucata de sub balama. Fac loc pe dedesubt, dar nu unde trebuie.

Eu am ăsta de la Belkin. E bun de ținut în poală, cu sau fără ventilatoare pornite, dar în multe cazuri am constatat că ăla cu ventilatoarele pornite nu e la fel de eficient ca rolele de scoci sau cărți sau ce pui astfel încît fix partea aia de la balama la tastele F să fie liberă.

Sigur, la MBP 15" cum ai tu și la modelul 2016 pe care îl am eu, ventilația este și pe laterale, deci să pui cărți, cum am făcut eu odată, pe lățimea MacBook-ului, nu e cea mai bună idee.

Cel pe care-l arăți cred că e foarte bun. Cîtă vreme nu e prea înclinat. Dacă nu, după părerea mea, ceva ultra-minimalist, care să ridice fix partea cu picioarele din spate e ideal. Nu strict necesar, dar la nevoie, binevenit.

1 Like

Da, e un cauciuc care nu alunecă. Avantajul este că nu contează mărimea notebook-ului, de ex. sârma asta e prea mare pt PowerBook-ul de 12 inci încă funcțional sau pt modelele mai noi de MB de 12 inci.

De o vreme a inceput cablul de incarcare sa se incalzeasca tot mai tare, ba chiar a inceput sa se ingalbeneasca/topeasca(doar spre capatul care intra in laptop). A mai patit cineva asa ceva? Este vorba despre acelasi device, MBP mid 2015. Am incercat sa curat pinii de la cablu/laptop, crezand ca e din cauza unui contact imperfect, dar nimic.

Bineînțeles, este un defect deloc rar. Nu-l mai folosi așa, riști să faci o boacănă. Ia alt încărcător, iar pe ăsta sunt unii flăcăi care-l pot aranja. Găsești destule încărcătoare s.h. pe la suta de lei. Știu un flăcău care se pricepe să repare așa ceva, dă-mi mesaj privat (dacă ești din București). Eu am 2-3 încărcătoare d-astea în jur, dacă pică unul, am rezerva.