MBA13" i5 8gb 128gb vs. MBAr 12 Core M 1.1ghz 256gb 8gb

Va salut, utilizator nou, prima postare ( cu scz de rigoare daca discutia era in istoric si nu am gasit o): m am decis sa trec de la laptop ul clasic la un macbook air. Dilema cea mai mare este vis a vis de ce ar trebui aleg :slight_smile:

MBA13" i5 8gb 128gb vs. MBAr 12 Core M 1.1ghz 256gb 8gb

Ambele sunt la oferta la acelasi pret 4699lei la cel.ro


Nu am nicio referinta de procesorul ce echipeaza MBAr. Vreau sa fac o investitie smart si aici as acea nevoie de ajutorul vostru. Utilizarea va fi preponderent browsing, filme, pachetul office - portabilitatea fiind factorul decisiv in achizitie

Cu multumiri anticipate, astept feedback ul vostru

Păi asta depinde de tine, și unul și altul sunt ușoare, și unul și altul sunt modeste ca performanțe, dar suficiente pt uz curent. MBA are disc de doar 128 GB, mi se pare puțin și te vei complica ulterior. nMB are 250 GB, mie însă nu-mi place noua serie nMB, acea unică USB 3 face mari probleme de conexiune cu perifericele. E drept, vei găsi pe amazon destule adaptoare, dar te mai costă încă vreo sută de euro.
Înlocuirea acelui SSD nu o mai poți face, sunt scumpe SSD-urile pt asemenea portabile. Nu-ți dau niciun sfat, deoarece nu vreau să greșesc, ți-am expus însă cam unde te afli.

Multumesc pt raspuns. Inteleg ca noul MBAr are ca si avantaje spatiul de stocare mai mare z(256 vs 128gb) , vine cu display Retina; singura dilema ar mai ramane daca performantele noului procesor Core M de 1.1 sunt sub/peste/similare cu cu MBA clasic se 1.6 - detaliul asta as fi vrut sa l clarific.

Seara frumoasa

nMB este o sculă slăbuță, dar foarte frumoasă. Ecranul este cu un inci mai mic decât la MBA, pt mine ar fi un detaliu important, deși nu decisiv. SSD-ul ăla de 128 poate fi prea mic. Pt mine ar fi cert. Să faci upgrade ulterior nu merită, un SSD pt jucăria asta costă vreo 800 de lei, deci cum îl iei, așa îl ai. Eventual poți pune un card de memorie, există unele gîndite special pt mac-uri, dar scumpe, unul de 250 GB bate spre 800 de lei, cred. Dacă nu ții neapărat la greutate, și-aș recomanda un MBP, fie și un s.h. Eu am un MBP din 2011, i-am scos unitatea optică și i-am pus un HDD de 2 TB, iar sistemul îl am pe un SSD de 250 GB (SSD normal de 2,5 inci, astea-s ieftine acuma, au picat sub 300 de lei). Ce vrei tu să iei sînt mai degrabă jucării pt fete/doamne. Soția se plînge că un MBP e greu pt ea. Acuma depinde și ce-l pui să facă.

Air are si avantajul mai multor porturi (mai putine adaptoare). Oricum e o alegere dificila intre cele 2.

Uite unul din multele review-uri comparative.


Procesorul M e mai slab ca cel din Air (i5). Daca ai de facut chestii mai grele e mai bun Air. Depinde de ce-ti doresti. Plusurile la Air sunt procesor si porturi. Poate si grafica putin.

Dacă aș fi să cumpăr eu, mi-aș alege, totuși, nMB. USB 3.1 pare să fi ajuns la maturitate, există deja monitoare compatibile cu USB 3, de ex. acest Asus. Amazon oferă deja câteva tipuri de adaptoare USB 3 la diverse alte porturi. Costă însă multișor.

Aș zice că nMB ar fi un cadou superb pt o doamnă/domnișoară, nu pt un flăcău. Dar, sigur, sînt gusturi și gusturi…

Am un Air din 2013. Probabil acum as alege MB in mare parte pentru aspect si capacitate. La nivelul la care folosesc Air m-as descurca foarte bine cu MB. Un hub USB ar fi util la el. Eu insa folosesc tastatura si track-ul lui. Extern folosesc doar flash USB , imprimanta cateodata si card de memorie.

Perifericele încă sînt o problemă, mai exact conexiunea lor. Uzual, te descurci cu BT și wi-fi. Teoretic, USB 3 este conexiunea viitorului, nu ar avea motiv să nu se impună, conectează orice la mare viteză, este și alimentare. Deocamdată însă, există prea puține periferice cu USB 3, dar ar trebui ca nr. lor să crească rapid. Eu folosesc uzual 2 monitoare la mini, iar la MBP unul extern, dacă pot, tastatură BT și maus la MBP, dacă ai de lucrat chestiuni complexe, este mai rapid așa. Apple ne ofere jucării frumoase și compacte, practic însă nu le poți folosi fără măcar un adaptor, la mini am două, nu am niciun monitor cu HDMI și/sau cu minidisplay. Dacă mă duc la o conferință, nu trebuie să uit adaptorul minidisplay la VGA și minidisplay la HDMI-DVI și display (are 3 ieșiri). Nu-s mari ori grele, dar orice adaptor adaugă la bagaj și volum și ceva greutate. Orice gram este important, la o adică.

Multimesc pt toate detaliile. Am plasat comanda pt MBAr 256gb 8gb , luni il ridic. Cel mai probabil voi reveni către voi cu alte întrebări de novice in " ale Mac-ului"

Toate cele bune

Adică ai luat MBA dar cu un disc mai mare, de 250, da? Mi se pare o opțiune bună, dacă am priceput bine.

Să-l stăpânești sănătos. Pentru scopurile descrise, alegerea mi se pare corectă.
Dar o eventuală folosire la birou, cu monitor extern, va fi bătaie de cap. Decizia Apple de a pune un singur port este peste puterile mele de înțelegere.

Păi și-a luat Air, nu? Nu nMB. Chiar și așa, acum există adaptoare USB-C, e drept că le ia de pe amazon.co.uk, dar au prețuri rezon, chiar dacă mai pui 10 lire la transport.

Aceeasi dilema am avut-o si eu in trecut dar castigator a fost MBP 128 ssd…am achizitionat de pe amazon un card de 256 gigs pt MBP si am rezolvat problema spatiului de stocare. Pe SSD ruleaza doar OS-ul restul pe card.
Tu decizi…dar dpdv al meu MBP are mai multe avantaje fata de Air sau Macbook si diferenta nu este asa mare de pret :wink:

Multumesc tururor pt sfaturi
Comanda finala este:

Produse
1 x Apple Macbook 12 Retina Core M 1.1GHz 256GB 8GB HD5300 OS X Yosemite Silver RO (mf855ro/a) 4,699
Sub-Total: 4,699
Total: 4,699

Trimis de pe iPhone-ul meu

Pe 12 aug. 2016, la 16:53, Theo noreply@macforum.ro a scris:

Sa te bucuri de el.
Sa faci si upgrade-ul la OS Capitan.

Să-l stăpînești și să-l folosești cu spor. Caută pe amazon.co.uk măcar un adaptor, vezi ce nevoi ai. Unele acoperă mai multe nevoi. Așa ceva ori așa ceva.
Din păcate, ăsta – care mi se pare cel mai bun – nu se livrează în RO.

Nu am verificat în ultimul timp ce adaptoare/hub-uri au mai apărut, dar mie nu îmi ajung întotdeauna porturile unui MB Air (folosesc laptopul la servici, cu monitor extern).

Pentru servici, cu siguranță trebuie un hub, ceva în genul celor de la Lenovo (cu power, HDMI/Display Port, USB-uri - minim 2) și un adaptor VGA (pentru prezentări).

Legat de putere, depinde ce faci cu el. La ce a descris el, nu trebuie mai mult. La ce fac eu, MB Air este la limită (am și doar 4GB RAM) așa că un MB cred că ar fi inutilizabil cu excepția celor mai simple editări.

Să-l stăpânești sănătos, să te bucuri de el și să ne spui cum merge.

Iti recomand acesta, il folosesc de mai bine de 6 luni si sunt foarte multumit. Nu se compara cu celelalte laptopuri, nu am avut probleme cu el deloc. Bateria tine foarta mult, mult peste asteptarile mele si nu s-a blocat niciodata. PS: l-am folosit la modificat video full hd si 4k.