MB Air m1 - se aprinde display-ul din sleep

Salut,

Întâmpin următoarea problema… după ce dau lock screen, display-ul se stinge la câteva secunde, însă, după o perioada se aprinde singur din nou, fără să-i fac nimic.

Am reinstalat sistemul de operare (factory reset) si am aceeasi problema. Intr-un fel, trezirea asta fara motiv duce la consumarea bateriei.

Ce parere aveti? E un bug al sistemului de operare (monterey 12.2.1.) sau ar putea fi ceva hardware?

De asemenea, am deselectat optiunea “Wake for network access” din Power Adapter settings, dar tot degeaba.

Tind sa cred ca e ceva in legatura cu bluetooth-ul. Tin 3 device-uri conectate la mac: tastatura, mouse-ul si un sistem audio.

Mersi!

Asta se întâmplă dacă sistemul primește un input de la tastatură ori de la maus ori de la un alt device, de ex conectat prin bluetooth. Nu trebuia reinstalat sistemul, trebuie să identifici ce anume introduce în sistem informația care îl trezește.
De altfel, ai dat singur răspunsul în ultimul rând. Testul e foarte simplu: înainte să dai sleep, deconectezi bluetooth, sunt convins că va fi OK.

Salut,

Asa este. Daca inchid bluetooth-ul problema dispare.
De asemenea, daca am bluetooth-ul pornit, nu pot sa-l ba nici in sleep apasand aceasta optiune. Adica, apas Sleep, se inchide display-ul iar dupa 1-2 secunde se aprinde singur.

Sa inteleg ca e ceva de la soft? E prima data cand patesc asta. La vechiul pro obisnuiam cu aceleasi device-uri conectate sa-l las in sleep mode fara nicio problema.

Am gasit acest articol. Poate e util si pentru altcineva. Sa inteleg ca ar fi o problema de la OS… e ciudat ca nu am experimentat-o inca de la inceput, adica imediat dupa ce am instalat ultimul update.
E oarecum inconfortabil sa stai mereu sa inchizi/deschizi bluetooth-ul cand nu mai folosesit mac-ul.

„…bluetooth related battery drain” nu are nicio legătură, cred, cu ce spui tu. Nu știu dacă e o problemă de soft. De vreme ce ai x periferice bt, iar cel puțin unul dă input că trebuie să funcționeze, sigur că sistemul se trezește. Nu văd niciun bug aici.

Pai, daca citesti in continuare articolul, vei vedea ca acel “battery drain” este cauzat tocmai de ceea ce numeste autorul “DarkWake from Deep Idle”, adica faptul ca accesoriile bluetooth, “trezesc” frecvent mac-ul din sleep mode (“due to Bluetooth accessories frequently waking up the machines.”)

Asa cum spuneam, daca inchid manual bt-ul, nu se mai trezeste si pot sa-l bag si in sleep mode. Dar asta nu mi se pare normal, sa stau mereu sa iinchid manual bt-ul cand nu folosesc mac-ul.

Am înțeles foarte bine ce spui, dar nu sunt sigur că ăsta e un bug, unii poate au nevoie să li se trezească mac-urile la un impuls prin bt, nu știu. Pe tine te enervează, pe alții poate nu.

Eu l-am lasat aseara deschis, in sleep mode, iar dimineata l am gasit descarcat de la 90% la 72%. Probabil ca la intervale de 1 minut s a tot aprins display ul. cum ar putea fi altfel decat deranjant?

Pana acum, la pro ul vechi n am mai latit sa se trezeasca singur, desi avea acelasi accesorii bt conectate.

vezi si aici:
https://discussions.apple.com/thread/252276065

Multumesc,

Crezi ca ar trebu sa rulez acea comanda in terminal? Nu as renunta, totusi, la optiunea “Optimied battery charging”.

Ma gandesc ca e posibil sa se rezolve problema prin urmatoarele update-uri. Important e ca nu e ceva hardware.

Nici eu nu aș zice că e bine să te joci în Terminal. Dacă este o problemă cunoscută, o vor rezolva, probabil în viitorul update care e pe drum.
Am și eu două MBA M1 în casă. E drept, nu le folosesc eu, ci soția și fi-mea, nu am observat treaba asta, dar ele nu au niciun periferic conectat. Pe Mini M1 da, am observat, am două periferice BT, tastatura și mausul, ambele Logitech. Dacă nu le opresc la sleep, pot trezi din somn calculatorul, dar mă întreb dacă asta nu se produce dacă tremură un pic masa dacă o ating, de ex. Ca atare, înainte să mă culc, opresc tastatura și bag sleep din maus, apoi imediat îl opresc și pe el. Uneori clipa aia mai redeschide mac-ul, dar revin și reușesc. Eu însă nu am considerat asta un bug, ci ceva normal. Posibil însă ca pe portabile să aibă un rol negativ de golire excesivă a bateriei.

n-a functionat oricum. cerea o parola. am lasat-o asa. inchid bluetooth-ul inainte sa bag pc-ul in sleep. Probabil o vor rezolva prin update-ul la Monterey 12.3.

poti incerca FluTooth. Asta ca nu mai faci toggle on/off manual…

Detalii

1 Like

La un portabil, da, poți deconecta BT pur și simplu de sus din dreapta, la un mini nu pot face asta, am nevoie de ambele periferice la (re)pornire ori la trezire.

System Prefs > Bluetooth > Advanced > Debifat “Allow Bluetooth devices to wake this computer” (sau varianta opțiunii din Monterey; nu am sistemul instalat).

Legat de pmset din acel thread, la unele comenzi îți cere parola ta (care are drept de admin) pentru că face modificări system-wide (sau mai bine zis pentru toți utilizatorii).
pmset -g log e doar o comandă de interogare cu pipe către grep care face filtrare a rezultatelor.
powernap se găsește și în System Prefs, iar tcpkeepalive are legătură cu posibilitatea de a fi trezit de rețea (posibil legat de Find My și Powernap).
Oricum nu cred că au legătură cu problema ta.

Salut! Ms. pt. raspuns. Din pacate in Monterey nu mai exista acea optiune. Singura varianta de a modifica setarile
pt. bluetooth ramane tot prin terminal.

Încearcă să dezactivezi “Find My” dacă nu ții la opțiune. Sau măcar pentru test.
Și vezi dacă e mai comod să închizi sistemul audio. E posibil ca acela să trimită semnale pe BT căutând să se reîmperecheze. Teoretic o boxă BT ar trebui să intre și ea în sleep sau să se conecteze la alt device când Mac-ul intră în sleep, dar dacă ai alt setup n-am idee.

intre timp am renuntat la a folosi sistemul bt audio. Singurele device-uri bt pe care le folosesc sunt tastatura Magic Apple si un mouse bt Logitech MX Anyware 2S.

Intiial nu se mai “trezea” aiurea, dar vad ca acum iar face la fel. E clar ceva legat de soft, de modul in care e optimizat BT-ul…

Sa vedem cadn apare 12.3 daca se va rezolva.

Ms! Functioneaza inclusiv atunci cand intra in sleep? Adica dezactiveaza automat bt-ul cand intra mac-ul in sleep?

Cred ca e o problema din ultimul update 12.2 . Eu am un mac mini care de putin timp se trezeste din sleep de la tastatura BT Satechi. Am verificat prin inchiderea tastaturii si nu se mai trezeste. Poti incerca sa inchizi pe rand toate dispozitivele legate prin BT si vezi care din ele provoaca problema.
Unii ziceau ca un reset al device-ului ar da rezultate, altii ca se rezolva in 12.3 (sau chiar beta 12.3).
Eu mai astept update-ul si pana atunci comut tastatura pe un BT nesincronizat la mac inainte de sleep.