Marire ram

Va salut, sunt incepator. Am un macbook mid 2010 cu 2x1gb ddr3/1066. L-am luat sh, are instalat osx yosemite.
As dori sa suplimentez memoria, am gasit sh de 4gb. Daca pastrez 1x 1gb si adaug 1 x 4 gb, vor creste performantele? Ma refer in primul rand la navigare internet, vizualizari videoclipuri youtube, filme.
Nu stiu daca merita sa mai bag bani, de aceea va intreb.

Probabil că da (deși nu cred că spectaculos) dacă la utilizarea ta normală memoria este ocupată full (vezi Activity Monitor -> tab-ul Memory : în partea de jos a paginii este un tabel unde găsești aceste valori (ocupată, free, swap).

Observație: caută să pui 2 plăcuțe de RAM identice (să lucreze în dual channel). 2x2GB ar trebui să le găsești le preț convenabil (atenție la specificații - tip mem, frecvență, etc).

Un salt un un pic mai impresionat ai obține dacă ai pune un SSD în loc de HDD (asta dacă nu ai deja).

Succes

2 GB e cam puțin și ar merita măcar 4 GB, maxim va suporta 16 GB, dar asta nu cred că merită. 8 mi se pare suficient.
Merită însă un SSD cu prisosință, saltul de viteză va fi spectaculos (dacă nu e deja acolo).
Este chiar MB 2010, deci cel alb, da? Suportă ultimul sistem de operare, pe care îl recomand să-l pui, nu are rost să rămâi la Yosemite.

Da, e cel alb, mid 2010. Nu am ssd, deocamdata nu am resurse (financiare) pentru asa ceva. Am gasit ram ddr3 4GB la frecv 1600. Stiam ca daca langa o memorie veche (1066) pun una la 1600, cea veche o va “trage” si pe cea mai performanta la frecv mai joasa.
Este real?
Oare daca pun numai pe cea de 4GB /1600MHz, va merge?

NU face asta, TREBUIE să iei memorie compatibilă cu acea generație de MacBook. Poți pune unele memorii la 1333 sau una la 1066 și a doua la 1333. Dacă vrei RAM nou, ai aici ce trebuie.
Găsești și s.h., îți voi trimite coordonatele unui flăcău de la care am luat în ultimii ani și nu m-a fentat. Discută cu el și despre SSD, am luat și asta de la el.
Dacă nu te dau banii afară din casă, ia s.h. cu aceeași sumă aprox. iei și SSD și RAM. Dacă vrei noi, aș zice că SSD-ul e mai important decât RAM-ul, dacă nu ai multe aplicații deschise simultan și nu rulezi aplicații care cer resurse mari.

Multumesc pentru ajutor. Datele sunt cele din mesaj?
Nu vreau sa iau RAM nou, doar sh.

Macbook mid 2010 accepta NUMAI memorie la 1066 Mhz. Am configurat multe din-astea. Memorie DDR3 1066 nu prea gasesti mai mare de 2 GB si astea rare. Eu mi-am facut stoc de ele. Pe acel macbook, de obicei pun un modul de 2GB la 1066 si unul de 4GB la 1333. Vor lucra impreuna fara probleme la 1066. Poti sa pui si doua de 2GB la 1066 respectiv 1333.
Pentru High Sierra 2 GB sunt putini, minim 4. Dupa aceea poate opta si pt un SSD.

1 Like

De găsit găsește, doar că-s scumpe, i-am și dat link. I-am dat și coordonatele unui flăcău care îi poate face rost și de RAM și de SSD. Aici are o ofertă ceva mai ieftină. Oricum, spune că vrea s.h., va găsi și variante pe secvența asta.

Informatiile primite sunt valoroase pentru mine. Sunt proaspat intrat in familia utilizatorilor de mac. Stiu ca mac-ul “e mai altfel” decat pc-urile si laptopurile care ruleaza windows, atat hardware cat si software. De aceea incerc sa ma informez, vreau sa invat. Va multumesc pentru sfaturi, am observat cu bucurie ca mi s-a dat atentie, mi s-a raspuns la intrebari. Asta ma face sa mai apelez la forum, sper sa ma integrez, va multumesc.
Am optat pentru varianta memoriei sh deoarece deocamdata nu imi permit altceva.
Mai am probleme cu tastatura, deja “m-am fript” cu una sh, o sa risc sa comand una noua in China. Costa cca 60 lei (fata de 129+18 lei la emag), cele din dezmembrari gasite pana acum prin Bucuresti mi se par exagerat de scumpe. Am ceva experienta, voi incerca sa o schimb singur. Am intrebat la service, costa destul (pentru mine). Am vizionat tutoriale pe youtube, partea cea mai grea mi se pare lipirea tastaturii cu adeziv de carcasa. Dar cu rabdare si atentie cred ca ma descurc.

Prin amabilitatea unui fost coleg, azi am facut testul de memorie: 1x1GB/1066 plus 1x4GB/1600. Macbookul a recunoscut fara probleme 5GB/1066. Numai cu ramul de 4GB/1600, nu pornea, dadea bipuri de eroare, ceea ce anticipam dar nu eram sigur. Deocamdata ramul de 4GB/1600 a ramas la mine (cu titlu de imprumut).
Deci daca o memorie este la frecventa data de producator pt modelul respectiv (in cazul meu este 1066) si alta memorie e la frecventa mai mare, cea cu frecventa mica da frecventa de lucru. Ceea ce a pomenit mai sus @Florin , in cazul lui nu era 1600, era 1333 dar principial e acelasi lucru, a avut dreptate.
Am fost curios si am descarcat memtest, l-am lansat, nu sunt erori. Am testat si cu Geekbench2 (variantele 32 si 64 biti), au trecut fara probleme. Geekbench4 nu am lansat decat pentru cpu.
Se simte marirea memoriei, se misca mult mai bine. Sa vad, daca e posibil sa cumpar ramul de 4GB/1600.
Problema prioritara pentru mine acum este tastatura.

Memoria aia tot la 1066 va merge. Dacă o iei la preț bun, este OK dacă hardul nu o respinge.