Magazine de muzică și cărți digitale

De cîțiva ani încerc să-mi digitalizez biblioteca de muzică și cărți. Dar sînt unele (în special românești) pe care nu le găsesc de cumpărat niciunde (unele, nici pe cotloane ilegale - dar nu despre asta vreau să discutăm).

Așadar, m-am gîndit să împărtășim aici diverse magazine pe care le cunoașteți pentru conținut digital, muzică și cărți în special.

Încep cu exemple: am căutat cărți de Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, iar muzică Nightlosers, Semnal M, Phoenix, Vali Sterian - sînt cele mai recente căutări care-mi vin în minte. N-am găsit mai nimic.

M-ar interesa cărți în format ePub sau mobi, iar muzică MP3 sau lossless.

Eu cunosc următoarele surse:

  • Apple iTunes;
  • Google Play;
  • Amazon Kindle și Music;
  • elefant.ro;
  • Bandcamp.

Sincer, nu-mi fac mari speranțe, conținutul românesc de acest tip uneori se găsește greu și în format fizic, d’apoi digital. Dar nu se știe de unde sare iepurele și mai aflu de vreun anticariat digital.

Există începuturi bunicele, dar retardate (să spun așa) față de situația din alte țări. Una ar fi biblioteca digitală a Bucureștilor ( http://digibuc.ro ) și diverse alte locuri unde se pot găsi lucrări de autori români, cum ar fi academia.edu și researchgate.net (aici publică mulți autori din mediul universitar, cum sînt și eu).
Am discutat cu un editor relativ mare (Meteor Press) și mi-a spus că da, și el a trecut la format digital, dar cererea este f. mică (a se citi: pirateria e mare), deci nu e foarte interesat.
Biblioteca Academiei a trecut și ea la digitalizare, dar merge greu, banii țării au alte priorități, cum bine știm.
Acuma mai e o discuție: marile edituri din lume au beneficiat de lucrările unor profesori de renume, care cercetează pe banii statelor respective, dar editurile publică acele cărți pe bani, de multe ori „grei”. Sigur, situația acolo e mult mai bună ca finanțare, dar principiile rămîn. Și nu eu spun asta, ci profesori din Occident, care spun că în fostele țări comuniste distribuția culturii este mai bună și mai corect făcută decît la ei. Sigur, putem discuta, sînt diferențe, uneori mari, de la țară la țară, și în Vest și în Est (la foștii…).
Nu știu dacă am reușit să răspund coerent problemei declanșate…
P.S. De ex., pe digibuc.ro am găsit chiar azi o carte f. utilă mie: Nicolae Stoicescu, O falsă problemă istorică – discontinuitatea poporului român… Am găsit și alte cărți utile, de ex. Fontes historiae Dacoromaniae etc. Cel puțin pe domeniul umanist-istoric, nu e chiar rău.

Mulțumesc pentru răspuns și resursă. Eu deocamdată sînt mai mult interesat de beletristică și chiar de clasici. Pe lîngă că literatura română stă prost la digitalizarea scrierilor, cele ce se găsesc mai sînt și din noul val, contemporane. Chiar mă gîndeam la un moment dat să mă adresez unor edituri mai mici, la începuturi, să mă ofer digitalizez din cărțile clasice. Dar cred că nu prea există interes, chiar un prieten îmi spusese de curînd de o librărie/editură Read Forward, care încearcă să intre pe piață cu cărți electronice și interactive. Acum văd că a sucombat/a fost cumpărată/s-a făcut open source, nu mi-e clar.

În fine, cum spuneam, sînt conștient de faptul că resursele sînt puține, viața-i grea în direcția asta, dar mulțumesc pentru răspuns și poate mai adunăm.

Resursele nu ar fi puține dar știi foarte bine că există o nesimțire generală la nivelul instituțiilor academice și nu numai, mult formalism, mult bla-bla… Ia încearcă să te uiți pe site-ul academiei române, ai încercat vreodată? Ia dă un telefon ori trimite un e-mail la vreo inst. afiliată Academiei! Ani de zile s-au chinuit românii să aibă un standard RO pt sistemele de operare, ani de zile să aibă dexonline.ro… Ce au făcut instituțiile statului? Răspuns simplu: NIMIC. Nu ți se pare nefiresc faptul că dexonline.ro NU este un dicționar întreținut de Academia Română, ci de un român stabilit în America? Asta în condițiile în care dacă zici ceva rău de Academie, de inst. statului sar imediat în sus parcă mușcați de c… că ești critic, că nu ești patriot etc. etc.

2 Likes