macOS Ventura

V-ați pregătit Mac-urile pentru Ventura? :smile: Vine astă-seară, pe la 8. Cred că-l pun pe curat pe Mac mini-ul cu M1, pentru că am avut niște erori cam bizare pe care nu le-am putut repara altfel.

I-am dat drumu’, dar merge greu, cu sincope… Una peste alta, zice că ar mai avea 25 min.

50 de minute la mine :frowning:

Aaaa, nu… aia era estimare optimistă, după aia a căzut la 2 ore, apoi și-a revenit. Mă rog, acu’ zice că ar mai dura 20 min. până descarcă tot.

Folosesc Ventura pe un MBP 16" cu m1 pro de prin iunie, de la WWDC.
Nu am avut probleme cu aproape niciun beta. Si l-am folosit ca “main device”.

Tocmai ce s-a instalat pe Air-ul meu M1 … pana acum pare sa functioneze OK, imi plac micile schimbari de design, bate mai mult inspre iOS.
Sa vedem cum se va comporta in task-urile zilnice.

„…bate mai mult inspre iOS”
Evident, pregătesc terenul pt Apple Surface, pe care îl vom avea anul viitor. Sunt curios ce îi vor adăuga pt a nu se face de rușine că MS (și alte firme) au jucării 2-in-1 de mulți ani.
P.S. Văd că singurul detaliu care duce la iPadOS este System Settings, în rest nu văd nicio diferență de interfață grafică. Aștept să văd cum stă treaba cu iPad OS, deocamdată nu l-a descărcat.
Dropbox se pare că nu e compatibil cu Ventura, mi-a afișat un mesaj negativ, cică să iau legătura cu dezvoltatorul.

… și Stage Manager, căruia nu prea-i văd rostul, atâta timp cât avem deja Mission Control și Spaces. M-am jucat puțin cu el, nu cred că mi-ar fi de folos la ceva.

Mă felicit că acum două săptămâni am renunțat la Dropbox. E o porcărie aplicația lor pentru macOS.

Încă nu m-am jucat cu Stage Manager. Probabil voi renunța și eu la Dropbox, de vreme ce am 2 TB pe iCloud. Înțeleg că, la o schimbare de generație a OS-ului, unele aplicații au probleme, dar au avut timp suficient să facă teste în faza beta.

Acum mi-am activat Stage Manager. Na, ce să zic? Cum folosesc de ani Mission Control pe două monitoare (4+3), nu-mi dau seama cât de util ori de inutil este, o să văd. În principiu, nu e nimic rău în asta.
Setările de sistem în stil iOS/iPadOS sunt un pic „în afara sistemului”, dar – presupun – pregătesc o trecere cât mai lină spre macOS pe tablete. Cum ziceam, anul viitor vom avea un Apple Surface, cum sunt zvonurile. Altfel nu văd logica. Cum majoritatea covârșitoare a macuserilor sunt de iPhone și de iPad, mi se pare o decizie logică să le sugerezi cumva că și macOS e bun, mai bun decât Windows. Cum interacțiunea om-mașină este preponderent, dacă nu exclusiv, vizuală, mi se pare logic să-i frământe cum să facă asta cât mai ușor (smooth).
Citesc că ferestrele reglabile pt iPadOS vor fi disponibile cu următorul update de mai încolo, nov.-dec. Ăsta e alt semn în sensul celor ce spuneam mai sus.
Tranziția asta trebuie să fie suportabilă și de miile de dezvoltatori de aplicații: dacă asta presupune ca macOS să devină funcțional și prin touch screen, asta impune niște modificări în soft. Nu cred că e chiar așa simplu, probabil însă nici ceva foarte complicat.

M-am prins cum stă treaba cu Stage Manager: îți pune pe ecran widgets ale aplicațiilor folosite în fereastra respectivă, fără să te mai duci la facilitățile oferite de Mission Control. Sau să le combini. Nu mi se pare o idee rea și, dacă exersezi un pic, poate fi chiar o ușurință în gestionarea aplicațiilor, dacă folosești mai multe în aceeași sesiune de lucru. Pentru mine, este un punct pozitiv pt Apple.
P.S. Este simpatic și un pic confuz, deoarece Stage Manager se combină cu Mission Control și face un stack de aplicații pe același Desktop. Va trebui să exersez un pic cum se lucrează.
P.S.2 Am dezactivat Stage Manager. Deși îmi place, combinat cu Mission Control are un comportament obositor: ori SM ori MC, am obosit aseară folosind câteva ore și MC și SM. Încercați și veți vedea de ce. Deocamdată nu renunț la MC în favoarea lui SM, deși s-ar putea să fie mai comod cu SM. Cei care nu au folosit MC, dar au activat SM s-ar putea să fie cei mai în măsură să aprecieze noua funcție.

Eu înseamnă că trebuie să mai aștept. Am multă informație partajată în Dropbox. Am și în iCloud, peste 2000 de fotografii, deci ce am în Dropbox ar umple rapid spațiul din iCloud. Nu pot renunța la DB în momentul ăsta. Cel mai mult mă irită că nu văd niciunde în marele internet că ar spune cineva că versiunea actuală de dropbox.app nu este compatibilă. Ar fi trebuit să dea un warning. Mai aștept. A încercat cineva să folosească iPhone-ul drept webcam? Cum se comportă. Pentru mine ăsta ar fi cel mai mare feature al macOS Ventura.

Probabil că Ventura avertizează că Dropbox folosește extensii de kernel care nu mai sunt suportate de Apple încă de anul trecut. În rest cred că funcționează. Dropbox e singurul serviciu cloud de top care încă nu a trecut la noul framework pentru file providers din macOS. Cică abia prin noiembrie vor scoate o versiune nouă.

Eu plăteam 20 și ceva de dolari pe lună pentru cont de 3 TB. Era bună opțiunea aia cu fișiere online-only, pentru că economiseam spațiu pe computer. Din păcate, după schimbările din macOS Monterey, n-a mai funcționat cum trebuie. Acum am un SSD extern de 1 TB cu care sincronizez două Mac-uri folosind ChronoSync și nu mai am nevoie de Dropbox.

Am conectat un iPhone XS Max la Mac Mini M1 și se vede foarte bine.

La mine funcționează opțiunea cu fișiere online-only în Monterey. E un pic deranjant, că înainte de a folosi fișierul, trebuie să aștepți câteva secunde să se încarce, dar după aia e ok.

Dacă dai dublu clic pe fișier să-l deschizi, atunci merge. Ce nu funcționează e atunci când o aplicație, cum ar fi InDesign, încearcă să acceseze fișiere online-only incluse în document ca linked files. Trebuie să mergi în Finder să le descarci manual. că altfel InDesign nu le poate descărca. E mare bătaie de cap atunci când fișierele sunt împrăștiate în diverse directoare.

Am înțeles acum problema. Eu folosesc dropbox pentru depozit, nu și ca “masă de lucru”. Când am nevoie de prelucrat ceva, scot pe desktop. Cu toate că imaginile din dropbox mi se încarcă fără probleme. La fel și vault-ul din Bitwarden. S-ar putea să fie acolo și vina InDesign, poate ar trebui optimizate protocoalele pentru a lucra cu fișiere online. Mai folosesc și Resilio Sync, care este gratuit între 2 dispozitive, indiferent de spațiu. Dar și el cam tușește cu ultimele versiuni de macOS. Inițial, era aproape instant. Oricum, îmi țin o bază de date FileMaker, care nu am nevoie să se sincronizeze chiar în secunde.

Ce e ín Dropbox nu se pierde, dar devine accesibil doar din browser.
Vrei să spui că nu ai backup local al datelor? Ce e pe icloud și pe dropbox e doar acolo și gata? Nu riști cam mult?
Da, și eu m-am mirat că nu ai zis nimic, dar după upgrade la Ventura aplicația, pur și simplu, nu mai pornește și apare și un avertisment în acest sens, la un moment dat. Drept care mi-am mutat toate datele în iCloud.

ChronoSync zici? Nu l-am testat, deci să-i dau și eu un try.

Bineînțeles că am backup local. Am un docking station cu 2 hdd legate în raid, pentru backup. Hardisk-urile externe integrate nu mă mai coafează, de când mi s-au stricat două mybook-uri.