MacOS Cătălina pe mac-uri vechi

Flăcăul ăla, oricât ar fi el de meșter, nu cred că face fenta asta pt fiecare „second-dot-update”, deci aș zice că pt macOS 10.15.x a încheiat cu asta, se va concentra pe 10.16.

Efortul are justificarea că unele aplicații și sistemul de securitate nu mai merge ori nu mai merge bine pe sistemele mai vechi. APFS este compatibil cu HFS+, deci nu văd de ce nu ai putea recupera date, nu pricep afirmația. Faptul că orice companie dorește performanță maximă fără să-și mai bată capul cu vechile sisteme mi se pare rezonabilă.
Sunt însă de acord că Apple nu mai oferă niciun upgrade, practic, totul este lipit pe placă, ce iei cu aia mori. Nu mi se pare normal și nu era în spiritu epocii Steve. Cook și echipa sunt rutinieri, așa este, dovada cea mai bună este lălăiala pe zona iPadOS/macOS, respectiv pe zona iPad-urilor și pe viitorul notebook mac cu proc A, adică un fel de iPad dotat din start cu tastatură. Mare lucru! Păi alții au asta de ani de zile…

Este un bullshit creat si intretinut de ei. Distractia cu toate kiturile anterioare de instalare create de ei, care au avut certificatele de securitate expirate, vine de la ei. Daca ai cumparat Mountain Lion pe bani, ar trebui sa-ti ramana disponibil. Fiecare producator de programe isi seteaza singur cerintele minimale de sistem. Sint absolut convins ca si Apple isi baga coada, si forteaza pasii inainte. Exista programe simple care cer brusc, sisteme noi, fara sa faca mare lucru in plus. Exemplul clasic, Skype. Daca ai in appstore aplicatii precedente cumparate, nu le mai gasesti. Idem pe iPad. iPad 1 este totalmente inutilizabil. Sa nu-mi ziceti ca din cauza codecurilor :slight_smile: Am folosit o buna bucata de vreme High Sierra pe iMac 2011, acum m-am intors pe Mavericks. Mi-am permis singur sa-mi coafez sistemul sub 10GB spatiu. Cu tot cu Office 2008. Vaaai, Office 2008 ?!? Jur ca scrie texte si face tabele… Ia revedeti vedeti un pic lansarea din 1984 a lui Steve Jobs… si ziceti-mi… ce facem azi mai mult decat atunci?

Da, sigur, așa este… Dar discuția ar fi mai lungă…

Salut. Așa cum a scris și Cattus, poți da click-dreapta și “Open”. Ar trebui să apară acea căsuță de securitate care acum include opțiunea “Open”.
Nu am făcut un update la un astfel de sistem, dar țin minte că după instalare ar trebui să ai și o aplicație numită ceva gen “Patch updater”, “Software update patch” și cu ea poți face actualizările de sistem.
Eu facusem un stick usb bootabil cu Mojave Patcher (în loc să instalez direct din app) pe care l-am folosit pentru upgrade-ul de sistem. După ce s-a instalat sistemul am bootat din nou în soft-ul de pe stick și am ales “macOS Post Install”. Acolo îți alegi tipul de Macbook și îți recomandă automat niște patch-uri și utilitarul ăsta de update făcut tot de dosdude.
Poze cu pașii am găsit pentru Mojave (la Catalina a făcut video): http://dosdude1.com/mojave/
Pe la pasul 8 e ce te interesează. Sau poți urmări și video-ul de la Catalina patcher unde îți demonstrează live ce face.

Depinde cum e implementat appstore-ul, dacă aplicația mai este vândută acolo și dacă ai schimbat țara setată ca domiciliu. Treaba cu țara cred că a fost rezolvată relativ recent. Pe Google Play de exemplu nu se mai găsesc aplicațiile cumpărate și retrase din magazin; eu le-am făcut backup din principiu.

Legat de cerințele de sistem, nu e nevoie să-și bage Apple coada. API-urile și framework-urile de dezvoltare se schimbă inclusiv pe macOS. Unele aduc avantaje sesizabile, gen Metal și Vulkan vs OpenGL. Skype nu e tocmai simplu. Ca dezvoltator de software îți alegi, dacă poți, câte variante de sistem susții în funcție de buget.
Apropo de iPad 1 eu am un Samsung Note 10.1 quad core din 2012 care e aproape inutilizabil pe multe aplicații noi. Asta cel mai probabil pentru că folosesc directive grafice care nu sunt accelerate hardware pe Note 10, pentru că procesorul de atunci nu avea instrucțiuni pentru ele. Mi l-am imaginat mai complet decât era. În schimb aplicațiile Autodesk și Photoshop luate atunci merg brici și acum.
Google Maps a trecut de la randare de bitmap-uri care ocupau o tonă de spațiu și generau mult trafic de date, la randare vectorială foarte eficientă pentru transmisie, dar care are nevoie de procesor. CPU vs storage & badwidth. La ce procesoare avem acum a fost o alegere foarte bună, dar proc-ul ARM din 2012 e îngenuncheat.

Altfel sunt multe exagerări. Mai ales când citești forumuri dedicate problemelor vezi numai probleme.
APFS este tehnic superior HFS+ din toate punctele de vedere cred. Un articol cu ceva detalii, deși mai vechi, l-am citit pe arstechnica
Dar existau mai multe aplicații de recuperare a datelor de pe HFS inițial.
Iar discuția despre eficiență și performanță software vs cost și time-to-market e una care se poartă de la începuturile industriei.
Lib-urile de 32 biți le regret și eu pentru că din ce știu multe jocuri merg mai eficient pe 32 și nu intenționează să renunțe la acea performanță pentru a trece pe 64. Prin urmare jocuri relativ noi, 32bit, native și pentru Mac nu mai merg pe Catalina. Decât prin Crossover / Porting Kit în funcție de timpul pe care-l au cei de acolo pentru portări ale versiunilor de Windows.

Mi se pare firesc ca Apple să nu mai dea atenție jucăriilor vechi pt a se concentra pe cele noi. Oricum, mi se pare OK și rezonabil că, de ex., Cătălina rulează natural pe un MBP 2012 (tocmai mi-am luat unul s.h.). Probabil nu va mai rula următorul macOS, dar nu e bai, flăcăul ăla va găsi o soluție și, chiar dacă nu o va găsi, va fi oarecum ca High Sierra rulînd nativ pe mini 2011, de ex. Nu simțeam nevoia să fac acel upgrade la Cătălina dar, dacă se poate și merge natural, de ce nu? Eram curios, merge OK.

Sunt nou pe forum, se poate nu am intrat pe linia dorita dar aici ma simt cel mai aproape de problema mea.
Am un mac pro Mid2010 perfect pentru mine 2x3,46Ghz Intel xeon 128GB ram, placa Radeon RX 470 8GB.
Functioneaza perfect dupa ce porneste, insa…si problema este de cand am treceut pe Mojave la pornire astept enorm de mult, 2-3 minute…desi system disc este un SSD 1TB Samsung Evo Plus 970. Oare daca trec pe catalina se rezolva problema mea ?
Mersi

Jucăria ta suportă oficial Mojave, deci 10.14. Nu ar trebui să ai probleme. Cert, upgrade „oficial” nu poți face, doar cu acel Patch; pică însă pe atenționarea că plăcile grafice Radeon pun probleme, deci nu e o soluție. În general, dacă sistemul are o problemă nu o rezolvi punând alt sistem peste el, deoarece este improbabil să rezolvi problema în acest fel. Cauzele rulării încete pot fi multe. Una ar fi că ai puțin spațiu de pe disc, teoria spune că minim 10% din capacitatea discului. Dacă ai disc mai mare de minim 250 GB, nu e nevoie însă să ai 25GB, dar un minim de 10 GB este necesar, iar dacă faci upgrade de sistem și mai mult.
Dacă ai spațiu de minim 20 GB pe disc și rulează greu, o cauză ar putea fi software. Pe secențe din astea, eu mi-aș instala sistemul de la zero cu ștergerea discului. Evident, înainte de asta salvez tot pe un disc extern. Dacă după o instalare „de la zero”, cu ștergerea discului, face la fel, cauza trebuie căutată în altă parte, posibil SSD-ul.
Poți începe cu ce scrie aici.

1 Like

Am incercat toate variantele (schimbat tastatura pe cablu) dar nici un efect absolut nu are nici o reactie… pot apasa D, G…orice…parca nici nu exista…2-3 minute si porneste normal ca si pana acuma !

Cum adică „am încercat toate variantele”? Despre ce variante vorbești?
Ai făcut testul hardware din link? Cât spațiu liber ai pe disc?
Dacă ai spațiu suficient, fă testul hardware și, dacă nu zice nimic de rău, reinstalează sistemul de la zero, cu formatarea discului. Evident, în prealabil faci backup pe un disc extern.
Întârzierea la pornire se poate datora și faptului că, schimbând SSD-ul/HDD-ul, nu ai bifat în mod expres discul de boot. Deși ai un singur disc de sistem, presupun, sistemul îl caută la start.
Te duci în system preferences, apoi clic pe Startup Disk; clic pe lăcățel, pui parola, și selectezi în mod expres discul de sistem. Închizi și repornești.
1
2

Mmm…da asta era problema…startup disc…am uitat complet de el…normal SSD-ul este in placa si el cauta SSD-ul cel vechi (OWC).
Acum merge perfect si se incarca rapid…
a meritat sa intru in gasca voastra…
Multumesc

Am bifat o faptă bună, Buddha mă păzește cel puțin în noaptea asta.

Asa sa fie !

Apropo datorita trecerii la Mojave cardul meu de PCIe Sonnet Allegro USB 3.0 (cu 4 intrari) a disparut…ere normal la sonett nu mai exista firmware pentru mojave…
Intrebare…sa-mi spuna cineva care ar fi modelul care sa functioneze si cu mojave.

Nu mă pricep la așa ceva, poate sare altcineva.

Salutare, ma lipesc si eu aici cu permisiunea voastra… am un mbp mid 2012 i5 cu 512gb SSD , 8gb Ram e cu grafica intel, are instalat High Sierra. Merge sa trec la Catalina? Motivul este ca vreau sa instalez Final cut Pro si-mi cere 10.15 minim…
Multumiri

Un principiu al lucrului cu sistemele de operare zice „pune-i ultimul sistem suportat de configurația hardware”, deoarece orice companie se va chinui să-și aducă sistemul de operare și, respectiv, aplicațiile la maximum posibil în condițiile date.
P.S. Singura excepție este atunci când folosești intens o aplicație care, la apariția unui upgrade major de sistem, nu funcționează sau are probleme. Doar în acest caz nu se recomandă upgrade-ul de sistem, dar nu e cazul tău.

1 Like

După mai multe încercări de rezolvare a situației, am instalat Keynote 6.6.2 (de la iWorks '09) și funcționează. Am desfăcut package-ul și am șters folderul _MasReceipt (asta ca să nu mă bârâie constant la cap că pot face un update gratuit la ultima versiune). Funcționează, cu condiția că pe calculatorul pe care creez prezentarea, să o export în format Keynote ‘09.
Pentru cei care nu știu preoblema, fac un rezumat: Pe un mbp, 13’, instalat Catalina prin metoda DosDude, totul funcționează, mai puțin prezentările Keynote 10.x, care vor îngheța programul. Trebuie căutată acea versiune de Keynote, care funcționa pe portabilele care aveau plăci video NVidia. Apple a renunțat la GPU NVidia, care încă este prezentă în aceste Mac-uri.

Da, utilă observația pt cei care ar încerca așa ceva.