Macbook pro OLX

Salut,

Sunt de ceva timp interesat sa-mi cumpar un macbook pro 13", nou (am decis, momentan, sa astept lansarea modelului 2020).

Ceea ce observ este ca si pe OLX se vand destul de multe modele de pro sigilate. Bugetul meu ar fi de maxim 9000 de lei. Cu banii astia, as putea sa-mi cumpar modelul de 13 inch, varianta cu procesor 2.4 de la istyle.

Insa, tot in acelasi buget, as putea cumpara sigilat, de pe OLX, variante mai bune, cum ar fi cea de 15" sau aceeasi varianta, dar cu bani mai putini. Ceea ce m-ar interesa sa stiu ar fi care sunt riscurile (mai putin cel de a fi fake - asta se poate usor verifica) in a cumpara unul sigilat de pe olx, mai ales in ceea ce priveste posibilele probleme de garantie sau probleme post-vanzare (spre exemplu, nevoia de asistenta apple), ce pot aparea, tinand cont ca, mai mult ca sigur, nu voi putea verifica provenienta exacta a mac-ului.

Multumesc!

Nu ai cum ști precis ce vinde ăla pe OLX dar, în linii mari, pot fi OK. Nu-ți pot recomanda ceva anume… Poate în rate? Nu te-ar aranja mai bine dacă vrei nou-nouț cu documente de proveniență?

Autenticitatea o pot verifica foarte usor. Singura mea problema, cu privire la cele de pe OLX, ar fi provenienta. Nu am de unde sa stiu ca nu e furat sau obtinut prin mijloace ilegale.

Daca ajung sa am nevoie de asistenta Apple, de exemplu? Sau daca se intampla ceva cu laptopul si trebuie sa-l duc la garantie? In ambele cazuri se verifica serial number-ul.
De fapt, asta m-ar interesa. Cand cumpar de pe OLX, dincolo de originalitatea produsului, pot verifica, in conditiile in care vanzatorul nu-mi pune niciun inscris doveditor la dispozitie (de exemplu, factura), provenienta laptopului si daca este un produs obtinut legal?

Ratele nu ma intereseaza, mai ales ca, daca voi alege sa-l cumpar din magazin, o sa-l iau “pe persoana fizica”.
De asemenea, nu ma intereseaza documentele de provenienta, din moment ce termenul de garantie/asistenta apple incepe sa curga de la data activarii, vreau doar sa aflu daca acea provenienta ar putea fi verificata, in orice fel, astfel incat sa stiu ca e totul ok cu el.

Nu ai nevoie de documente de origine la Apple, totul se estimează pe baza nr. de serie, iar „dacă e OK” îl verifici tot după nr de serie. Altfel, faci verificarea la prima pornire, dacă intri fără probleme în contul iCloud înseamnă că e OK.

1 Like

Tocmai s-a lansat.

1 Like

Da, am citit aseară o cronică pe Macworld, nu e nimic spectaculos, doar chestia cu tastatura model 2017–2019 pe care au abandnat-o. Și „colosala” inovație a lui Apple că au pus SSD de 250 pe modelul de bază și, uluitor, 500 pe cel superior. Și, ah, 16 GB RAM.

E mai mult o imbunatatire in ceea ce priveste utilitatea. Puteau sa puna si pe varianta de baza procesoare de generatia a 10-a, dar nu ar mai fi avtu acelasi pret.

Sunt, oricum, curios sa vad ce preturi vor avea la iStyle.

Din cate am citit, ar exista “zvonuri” cum ca, pana la sfarsitul acestui an, pro 13" va fi inlocuit cu varianta de 14". Daca este adevarat, ma intreb de ce s-a luat decizia de a se mari ecranul si, implicit, carcasa… tinand cont ca tocmai dimensiunea era interesanta la acest model. Cumva din cauza faptului ca au fost raportate foarte multe probleme in ceea ce priveste “thermal throttling-ul”?

Pot fi multe explicații. Eu, ca deja bătrîn mac user (am folosit prima oară un mac în 1990, iar de prin 96-97 am avut macul meu acasă, pot spune că fără Steve Apple nu mai are suflu, sunt haotici, fără un cap limpede și genial. Toate produsele lor de succes sunt cele lansate până în 2010 și imediat după, adică pe inerție, tot ce au lansat după, ca noutăți, eu avut eșecuri majore, cum ar fi noul MacBook și noul Mac Pro, pocitania aia haioasă în formă de joben. Iar Mac Pro-ul nou este, de fapt, Pro alu lansat în vremea lui Steve.
Și mai haotici sunt pe zona iOS/iPad OS, un OS nedus la capăt, motiv pt care niciun iPad Pro nu este, de fapt, „pro” și asta nu din cauza configurației hard, ci din cauza OS-ului. Pare că s-ar aduna cumva, în sensul că pregătesc un macbook cu proc A, adică – într-un fel – ceea ce este acum un iPad Pro + tastatură + maus și care, pe alăturarea asta, este deja mult mai scump decît un MacBook Air, doar că mai prost. Dacă iPad OS devine un OS ca lumea, un OS pro, atunci putem spune că Apple are mac-uri cu proc-uri A. Eu cred că asta vor, să facă naibii un iPad OS ca lumea pe care să-l pună pe un iPad decît să portezi macOS pe proc-uri A. Mi se pare calea cea mai sigură și mai rapidă, deoarece ai avea de făcut doar o interfață ca lumea și să adaugi niște funcții noi, căci aplicații bune ar fi, pe toate domeniile. Pt ce mă interesează pe mine, am observat că există mult mai multe dicționare bune, pe toate domeniile, decât cele pt macOS, inclusiv dacă pui module .dictionary, oricum rare și prost făcute (în afara celor făcute de Apple și instalate odată cu macOS).

Eu nu am experienta ta in domeniu, insa imi amintesc de perioada 2016, cand mi-am luat primul (si actualul) macbook si cand citeam si vizionam o multime de recenzii foarte bune despre macbook, in general.
Acum, cel putin la modelelede air si pro 13", sunt foarte multe recenzii negative. Initial, am pornit de la ideea de a-mi cumpara un Air 2020. Citind si documentandu-ma, am renuntat rapid si am zis ca voi lua un pro 13" 2019. La fel, am vazut review-uri in care unii se plangeau de faptul ca se incinge si apare temutul “thermal throttling”, iar altii, pe forumuri, se plangeau de problema tastaturii. Acum cateva zile, chiar un fost coleg mi-a zis ca “l-au lasat” doua taste la un pro 13" 2019, la care, cel putin teoretic, apple-ul a implementat acea membrana ca imbunatatire…
Sa nu mai zic ca tot vad persoane care se plang de faptul ca li se umfla bateriile…

Am nevoie de un macbook care sa-mi asigure accesul la aplicatii uzuale: safari+ youtube, mai nou ZOOM+ multi tasking (mult web browsing) si pe care sa-l pot folosi la editare foto (nivel incepator in spre intermediar). Motivul pentru care vreau macbook este datorat display-ului, constructiei si a sistemului de operare. Dimensiunea mi-ar placea sa fie de 13 inch (mai ales pentru portabilitate si baterie), intrucat, atunci cand stau acasa, il tin oricum conectat la un monitor de 27 de inch.

Dacă ar fi să-mi iau un mac portabil nou, încă aș opta pt un MBA 2017, la eDigital încă îl găsesc la un preț de 3700 lei (cu tastatură HU, nu mă deranjează, bat orb). Motivul: 8 RAM ese suficient, iar SSD-ul de 128 îl pot înlocui ușor cu unul de 1 TB, am făcut operația asta cu două mac-uri din familie. Chestia asta cu non-upgrade la toate modelele de după 2015 la MBP și după 2017 la MBA mi se pare obsesiv-paranoică, costul actual al unui SSD este mic, de ce naiba pun SSD-uri de numai 128 și, acum, 250? De ce naiba nu pun direct de măcar 500 ori 1 TB, e un rahat de preț în plus (preț corect, nu fente Apple). Să ceri sute de euro/dolari în plus ca să pui, vezi mata, un upgrade de 1 TB mi se pare nesimțire. Apple nu a avut politica asta, HDD-urile erau, în epoca „clasică”, ca în orice alt calculator. Mie Cook și echipa lui mi se par mediocri, trăiesc din interția lăsată de marele Steve, gîndesc încet și, adesea, prost, nu au un proiect clar și coerent, improvizează…

scz. am avut impresia ca vorbesti de MBP, in legatura cu edigiat. Am vazut acum air-ul despre care spui.

Nu știu ce prețuri au la MBP, dar știu că, de luni bune, au cel mai bun preț la MBA 2017 dacă iei cu tastatură HU (magazinul e unguresc). Posibil să aibă și la alea prețuri mai bune.

Impresia mea a fost că Jobs nu a avut niciodată în intenție un iPad “Pro”. iPad-ul a fost conceput ca o a treia categorie care trebuia să fie mai bună decât un telefon sau laptop pentru email, video, foto, muzică, browsing, cărți și ce mai ziceau ei. Problema este că, odată cu dimensiunea crescută a telefoanelor, iPad-ul nu mai are avantaj decât poate la capitolul video. Prin urmare rațiunea lui de a fi e mult mai șubredă, așa că se adaptează și Apple. Devine primul computer pentru copii și “pro” pentru cei care vor un Surface de la Apple.

@BogDE 14" poate însemna o schimbare foarte mică în dimensiuni dacă micșorează marginile ecranului în genul celui de 16". Mie 14" mi se pare ideal, mai ales cu verticala un pic mai înaltă. Dacă îmbunătățesc și soluția de răcire cu atât mai bine. Throttling-ul nu e așa o problemă dacă e implementat decent. E mai bine decât să prăjească procesorul la 99˚ pentru 500MHz în plus, limita termică fiind 100˚ de obicei. Dacă ar folosi noile Ryzen 4000 pe cele de 14" atunci chiar ar fi ceva.

Cred că am deraiat un pic de la topicul principal :slight_smile:

Sigur că, inițial, un iPad pro nu-și avea rostul. Rostul a venit odată cu producerea procesoarelor A și cu ideea (veche) de a folosi precesoare dedicate pt mac-uri, ca în era PPC. Acest lucru este evident în evoluția iPad-urilor și, acum, a iPad OS-ului. Deși au negat ani la rînd, este evident că un iPad Pro + tastatură + maus devine un notebook cu proc-uri A. Problema cea mare este OS-ul, iPadOS e încă slăbuț pt uz pro „pe bune”.
În rest, chestie de preferințe, de opțiuni. Pt un portabil, un display de 12–14 inci este ideal, pt un iPad cam pe la 11-12, dar unii preferă ceva mai mic și mai compact.

stiu ca e o intrebare… ciudata, dar exista posibilitatea ca la modelele astea “noi”, cu tastatura magic, sa se fi rezolvat, pe langa problema tastaturii si cea termica?

Eu tot 14 mi-as dori, insa nu stiu daca mai am rabdare sa astept pana va aparea, din moment ce nu exista nicio informatie oficiala despre el.
la modelul de 13 actual (2020) (am in vedere varianta de baza, cu un singur cooler),ma interesa sa nu fie probleme la tastatura, ceea ce s-a rezolvat si, de asemenea, sa nu se incinga precum modelul din 2019.

Nu au ce să rezolve în legătură cu încălzirea. Nu e o problemă. Așa funcționează în mod normal aceste computere. Căldura emanată de componentele electronice trebuie să se disipe undeva, așa că o parte este evacuată în exterior prin ventilație, iar altă parte e preluată de carcasa metalică, care acționează ca un radiator (laptopuri din ce în ce mai subțiri = componentele calde/fierbinți sunt în contact direct cu carcasa sau la o distanță foarte mică de aceasta).

Pe principiul ăsta, nu-ți vei mai lua niciodată un calculator, deoarece mereu este altul și mai tare pe țeavă și care apare taman la scurt timp după ce l-ai cumpărat! Crezi că dacă aștepți x luni de zile Apple nu va mai scoate alt model și mai fălos după y luni?

De obicei problemele nu se rezolvă de la sine, evident :slight_smile:
Eu nu am auzit sau văzut să existe probleme cu temperatura la procesoarele ultraportabile în general și cele de la Intel în particular - seriile U de 15W, cum este acest i5-8257U din MBP-ul curent de 13".
E un procesor low-power (și low-heat comparativ cu altele), dar, surprinzător pentru mine, mai puternic și mai eficient decât un i7-6700HQ de 45W de cu 2 generații în urmă pe care-l am pe un laptop de gaming, cel puțin pe durata unui test.
Linkuri de pe geekbench: i58257U, i7-6700HQ
Asta în principiu demonstrează avansul tehnologic.
Singura excepție este Air-ul Retina (2018+) care poți spune că nu prea are soluție termică, lipsindu-i heat-pipe-ul între radiator și ventilator. Dar sunt relativ ok pentru procesoarele dual-core pe care le au.
MBP-ul de 13" are cam același design termic din 2013 încoace cu radiator, heat-pipe și 1 ventilator. Sistemul ăsta pare să funcționeze bine pentru ce procesoare au.
Pe scurt chiar nu cred că ai de ce să îți faci griji. Nu știu ce ai văzut tu pe net.

Dacă te preocupă în mod deosebit, instalează Intel Power Gadget și Cinebench R20 și fă un test. MBP-ul meu de 13" din 2015 are “Core Avg” aproape de frecvența maximă pe toată durata testului. Asta înseamnă că e în parametri normali și nu face throttling. Modelele mai puternice de multe ori scad la o frecvență între base clock și max turbo, sau stau la cea de bază (throttling).
Un test mai neconvențional e să deschizi o pagină cu un bundle HumbleBundle în Firefox. De exemplu asta. Probabil folosește o randare neaccelerată grafic în Firefox care trage tare de procesor :slight_smile: În Safari nu are același efect și se vede că muncește și GPU-ul.

Nu e nimic de temut la “thermal throttling” (cât timp e implementat corect), nu știu de unde ideea asta (dincolo de youtuberi care fac si ei un ban cinstit din click-bait-uri și exagerări).
Throttling înseamnă controlul vitezei procesorului și implicit a căldurii emanate. În practică se rezumă la faptul că procesorul nu va rula la max turbo boost continuu într-un benchmark de lungă durată, poate. Spun “poate” pentru că throttling-ul e mai semnificativ la procesoarele de performanță (seriile H, K și ce mai au Intel și AMD) într-un șasiu subțire. Oricum turbo boost-ul nu e gândit să ruleze continuu. Un design decent ține frecvența undeva la jumătatea distanței între base-clock și max boost, ceea ce mi se pare onorabil într-un laptop subțire.
Un caz aparte a fost MBP 15" cu i9 din 2018 care nu era în stare să țină nici măcar base-clock în medie într-un test de stres, ceea ce a însemnat că MBP i7 de o generație în urmă era mai performant ca MBP i9. Au rezolvat-o atunci cu un update de software care aparent făcea undervolt la CPU.
Aici nu înțeleg atitudinea lui Tudor. Întotdeauna poți face îmbunătățiri, dovadă că MBP de 16" are soluții termice mult mai ok decât cele de 15. “Carcasa radiator” e un mit. Pur și simplu unele chestii se mai și încălzesc.

Dar iarăși, nu cred că ai de ce să-ți faci griji la modelele de 13" și acum nici la cel de 16".

Edit: Uite și testele unui gigel pe proc-ul care te interesează pe tine: https://youtu.be/O2YdHZ3aEok?t=216

1 Like

În general, aș spune că oamenii care nu au probleme își fac probleme pentru a avea o preocupare.