Salut la toti.
Am o problema cu temperaturile macbook-ului, si vreau sa inteleg daca e posibil ca in scurt timp sa se defecteze laptopu definitiv, sau e ok asa situatie.
Imi pare ca laptopul meu prea brusc ajunge la temperaturi critice.
Am comparat temperaturile macbook-ului meu (13, mid-2012) cu unul la fel, al unui prieten. Temperaturile in idle si browsing pe site-uri fara video sunt la fel, in limitele 42-68C aproximativ.
Unica diferenta, in stress test pentru cpu, sau deschizand multe tab-uri cu youtube in chrome (in jurul la 10-11), laptopul meu ajunge (datele de mai jos sunt pentru testul stress cpu):
in 20 secunde la 80C. viteza ventilatorului 2000 rpm
in 35 secunde la 90C. viteza ventilatorului 2000 rpm
intr-un minut la 95C. iar ventilatorul abia incepe sa ajunga la valoare de 2500 si mai sus, rpm, temperaturile continuand sa se ridice pana la 101-103C, dar se mentin ulterior la 99-100 datorita faptului ca rpm ajunge la valoarea maxima.
Dupa finisarea testului, temperaturile revin la normal, la fel destul de repede, sub 70C in vreo 1,5 minute.
La celalalt laptop, ajunge cam in vreo 30 secunde la temperatura de 80C, dar nu se ridica mai mult de atat. Rotatiile per minut al ventilatorului raman la valoarea de 2000.
Pentru test am folosit metoda terminalului care incarca pana la limita procesorul. (yes > /dev/null &)
Deci, poate imi dati vreun sfat. Este acesta un semn ca procesorul sau unele componente ale placii sunt defecte si degraba s-ar putea defecta definitiv laptopul? Sau daca nu voi ajunge la temperaturile de peste 80C va fi totul ok? Folosesc la moment un soft care mareste rpm ale ventilatorului odata ce temperatura ajunge la peste 75C. Ce mi-ati sugera sa fac, daca se poate ceva de facut?
PS: am observat un detaliu interesant, dar nu stiu daca e esential. Ventilatorul macbookului meu are 13 lame, iar la celalalt macbook cu care l-am comparat, sunt 23. Stiu ca nu e esentiala diferenta, dar ar schimba oare ceva daca as incerca un astfel de ventilator? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
PS2: macbook-ul a fot procurat acum 1 luna, e curat inauntru si ii este schimbata pasta termoconductoare.
80 grade e temperatură normală, nu critică. Am avut și eu MBP 2012 și ajungea destul de ușor la 75-80, mai ales cu Chrome. Ca dovadă că nici nu se stresează ventilatorul.
Eu rulam jocuri în wrappere cu Wineskin și stătea cu orele la 90-95 grade (ventilatorul îl dădeam eu, precaut, la 5000 rpm) și n-a avut nimic.
Cred că e programat pe la 110 să se stingă. Aia e temperatură critică. Eu am avut și 102 și n-a pățit nimic.
Mulțumesc pentru un răspuns rapid. Alta este îngrijorarea mea. De ce al meu ajunge mult mai rapid la 100 grade, iar un altul de acelasi model nu se ridică la mai mult de 80 grade la utilizae 100% cpu?
Chiar și dacă sunt ok așa temperaturi pentru el, ar trebui să îmi fac griji că ar putea într-o bun zi să se defecteze din senin? Cred că oricum e un oarecare defect, odată ce un laptop de același model o duce mult mai bine cu temperaturile, și nu zic neapărat că nu se măresc rpm, dar că aunge la acele temepraturi în timp scurt, ceea ce poate nu e critic, dar sigur nu e ok în analizându-l în comparație…
Uită-te la ce zice Activity Monitor cînd se încinge. Dacă sarcina nu e mare pe CPU sau RAM, dar el se duce sus, ar putea fi ceva dubios. Sau dacă se duce CPU sus la sarcini banale, poate nu a aplicat bine pasta cine a pus-o, nu știu.
Privitor la cele 13 vs 23 lame de la ventilator, nu știu ce să zic.
Spui că MacBook-ul a fost cumpărat de o lună: nou? A făcut așa de la început? Dacă nu e nou, proprietarul e de încredere, îl poți întreba dacă a avut probleme similare?
Una peste alta, nu cred că e nimic de îngrijorat. Chrome + YT mănîncă mult, asta se știe. Iar în stress test e normal să se încingă. Poți încerca Firefox sau, și mai bine, Safari, cu utilizare normală și vezi dacă, făcînd ce faci în mod normal se mai suprasolicită (aruncă un ochi, periodic, și în Activity Monitor).
Folosesc Safari în mod normal, chiar e mult mai ok decât Chrome. Folosesc uneori Chrome-ul doar din cauza unei extensii existente acolo, care îmi e necesară anume pentru youtube.
În momentul în care temperaturile cresc rapid la peste 80 grade în Activity Monitor totul e în regulă, folosind Chrome, aproximativ 10-15% cpu sunt utilizate (905 liber), nimic critic, dar temperaturile oricum se ridică rapid.
În cazul stress testului cpu e utilizat 100%.
Pasta am schimbat-o eu. Cea veche era aplicată mult prea multă. Am schimbat-o, am aplicat un strat subțire, dar nu am notat nici-o diferență în temperaturi.
L-am procurat de la un vînzător de încredere, și nu e nou laptopul. I-am zis de îngrijorările mele, și e dispus să îmi întoarcă banii dacă doresc. El la rândul lui le importă din SUA așa că nu cred că știa neapărat de problemă. L-am luat la un preț destul de bun și stau acum la dubii dacă să îl restitui, pentru că nu am ce lua în loc. Am fost la câteva service-uri, și nu au știut ce să îmi spună.
Îți mulțumesc mult pentru răspunsurile tale.
Dacă cu Safari merge bine, nu-ți face griji, atunci.
Chrome e un monstru, se știe, și cu cît e mai vechi laptopul, cu atît se vede mai bine asta.
Din celelalte informații, deduc că ești liniștit, deci nu-ți face probleme nici cu asta. Foloseșe-l normal și las-o mai moale cu Chrome, e un sfat care te poate ajuta în mai multe privințe, nu doar al suprasolicitării laptopului.