Macbook Pro M1 pentru graphic design

Salut!

As dori o parere de la cei care folosesc noul macbook pro cu m1 pentru design (user interface & graphic design).
Am vazut pe un site ca nu e optimizat pachetul Adobe, am si Affinity full pack pentru mac dar tot adobe e prioritar mometan. Folosesc intens Adobe XD, Photoshop si Illustrator.
As dori sa stiu daca se comporta ok cu tool-urile emulate cu Rosetta 2 si daca e o investitie buna de viitor pentru a fi folosit pentru munca.
Sunt indecis si in privinta memoriei ram, ajung 8gb sau mai bine 16gb ?
As dori sa fac achizitia luna asta sau in aprilie dar am tot vazut articole si despre SSD-ul lor ca e cam slab… nici nu stiu ce sa mai cred avand in vedre ca in trecut am avut experienta mai putin placute cu un macbook pro model 2018.

Multumesc!

Nu mă încadrez în categoria menționată de tine, dar opinia mea este că ar trebui să aștepți generația a doua de laptopuri și încă unul sau 2 point release-uri de Big Sur dacă vrei să folosești mașina în mod profesionist / pentru job. Big Sur mi se pare încă beta software. Asta dacă îți permiți să aștepți. Zvonurile par să indice că urmează laptopuri mai bune decât cele inițiale de anul trecut.
Pe partea de grafică Tudor îți poate răspunde cred în caz că și-a luat M1.

Legat de RAM, sugestia mea este 16GB. Nu cred că ar mai trebui să se uite nimeni la 8GB decât pentru home use. Cu aplicațiile tale, plus 2-3 Word-uri cu specificații, Outlook, Teams, Slack se umplu repede 8GB și va face swap.

SSD-ul nu cred că e slab. Articolele pe care le-au mai postat oamenii pe aici spuneau ceva de un posibil bug de swap în Big Sur.

1 Like

Fiica mea, studentă la arhitectură, le folosește și merg bine, probabil și mai bine după ce vor avea versiune dedicată pt M-uri. Problema ei este că unele aplicații CAD nu au versiune de macOS, numai de Windows. Dacă nu ai nevoie de așa ceva, le vei folosi deja OK.
Citește, totuși, ce spun dezvoltatorii pe pagina aplicațiilor respective. Din câte știu, anunțaseră deja că lucrează la versiuni Universal și/sau la unele dedicate lui M1.

1 Like

Am văzut unii care spun că XD se mișcă relativ OK pe M1, însă nu e la fel de fluid ca pe Intel.
Photoshop are o versiune beta pentru M1, dar nu știu cât de completă e.
16 GB RAM e preferabil.
Dacă nu ai neapărată nevoie de un computer nou ACUM, eu aș zice să mai aștepți până în a doua jumătate a anului. Apar noi modele de MBP și sper că Adobe o să se grăbească și ei cu softurile lor pentru M1.

1 Like

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri clare. Acum lucrez pe destkop (de la job). dar as vrea un laptop al meu (pentru ca vreau ceva portabil si nu am loc de un al 2-lea desktop).
Da, cam e urgenta treaba pentru ca in curand nu o sa mai am libertate asa mare pe pc, va fi restrictionat. Ma gandesc bine sa pun in balanta daca merita un M1 acum avand in vedete ca vreau de 16gb sare lejer de 80 mil sau un windows de buget pana apare urmatoarea generatie.

@tudor Adobe XD e pling de buguri si pe windows… nu inteleg de ce isi bat joc de toate toolurile lor.

Ai putea încerca Sketch, care merge nativ pe M1, dar evident e mai complicată situația dacă interacționezi cu alții care lucrează în Windows și/sau exclusiv XD.

Întotdeauna dacă mai aștepți 5–6 luni apare ceva și mai tare, peste alte 5–6 luni ceva și mai tare, tare de tot… și tot așa. Big Sur nu e beta, dar e tranziție. Acum portează aplicații de iPadOS pe mac și invers, probabil pregătind un pro-tabletă cu de toate și/sau macOS pe iPad-uri. După cum văd, toate aplicațiile de grafică grea rulează OK în Big Sur pe M1, problema fiind că unele pt zona CAD au numai versiune de Windows, dar asta e deja altă problemă.

Am vorbit din perspectiva unei persoane care lucrează în mediu enterprise pentru că Mihai a spus că vrea să folosească un laptop pentru muncă.
Anecdotic, am un prieten care a făcut upgrade la Big Sur și se plângea de varii probleme.
Tot anecdotic am lucrat într-o firmă americană mai demult care avea politică de upgrade să aștepte 2-3 point release-uri.

Pentru mine executive summary e ceva de genul: noile Mac-uri sunt first gen, lansate acum 4 luni, nu au feature parity cu modelele vechi deocamdată (mai ales pentru software dev), iar multe dintre unelte / aplicații de la diverși producători sunt încă în dezvoltare pentru a fi adaptate la ARM / M1. Prin definiție lipsește maturitatea.

Evident fiecare își analizează și gestionează propria situație și gradul de risc.
În mediul de lucru eu prefer să nu-mi bat capul cu incompatibilități software.
Altfel noile modele ale Apple sunt lăudate și sunt sigur că vor deveni și mai bune.

Pe de altă parte poate Mihai de fapt vrea un laptop personal din moment ce are deja o stație de lucru de la serviciu. Și atunci se schimbă datele problemei. Altfel dădăcești o jucărie nouă când nu bate deadline-ul la ușă.

Dacă cineva trăiește din lucrul pe calculator, iar Windows este platforma principală de lucru, atunci nu folosește un mac. Dacă folosește preponderent macOS dar, uneori (nu prea des) mai are nevoie de Windows, atunci are un mac pe care pune și Windows; operațiunea este scumpă, are nevoie de un SSD de cel puțin 512 GB. Dacă folosește oarecum egal cele două sisteme, atunci va trebui să se orienteze spre două calculatoare, un mac și un PC. La urma urmelor, poate fi cea mai ieftină soluție și cea mai confortabilă, deoarece nu trebuie să butezi în W ca să lucrezi ceva, apoi să revii în macOS. W rulat într-un emulator merge destul de prost, în ceea ce am testat eu odată cel puțin, dar dacă nu e nevoie de resurse mari, poate fi o soluție.

@tudor Sunt cam legat de Adobe, nu prea pot sa migrez pe Sketch (maxim tooluri direct in browser cum e de exemplu Figma) pentru ca folisim Windows Only.

Ideea de macbook ma atrage pentru mine (proiecte pe langa job) si sa il folosesc doar in deplasare pentru munca cand plec din oras (firma mare e din Iasi iar eu locuiesc in Bucuresti) sau cand ne vom intalni in spatii de coworking.
Mai mult un moft pentru mine, mi se pare ca are cel mai bun trackpad si isi pastreaza valoarea in timp, are un display foarte bun, baterie buna, constructie solida si asa mai departe… In rest ce fac intr-un tool pe windows o sa fac si pe un mac.
Din ce imi spuneti voi nu as vrea sa astept o perioada pana fac toate toolurile tranzitia pe M1, mai bine astept urmatoarea generatie.

Adobe are compatibilitate cu orice macOS, cred. Nu știu dacă au adus la zi pt M1, dar anunțau că da și că vor face și varianta pro pt iPad. Vezi ce scrie pe site-ul lor. Oricum, ultima lor versiune merge OK pe M1 (citat de la fi-mea).
P.S. Mi se pare destul de clar ce scriu chiar ei: Can I run my Adobe apps on Apple computers that use the Apple Silicon M1 chip?
P.S. 2. Mai nasol este cu aplicațiile CAD, unele (bune) nu au versiune macOS, musai Windows. Din fericire, unele au.

Noua generatie cu procesoarele M1 are performante peste asteptari. Sunt teste care arata ca sunt mai rapide decat i7 si i9. Pentru home use si browsing sunt ok modelele cu 8gb ram insa daca faci editare video/foto se schimba problema. Nu ca nu poti lucra insa cu 16gb ram este mult mai rapid.
Partea proasta este ca nu poti face upgrade ulterior pentru ca folosesc modelul unify si toate sunt integrate in placa de baza.

Din ce am vazut inca nu functioneaza toata suita Adobe insa e o chestiune care nu va mai dura mult timp.

Asteptam cu interes si gama de 16" cu procesoare M1.

Eu cred că până la sfârșitul anului Apple va înlocui total mac-urile cu Intel. Tocmai au anunțat că nu mai produc iMac Pro, iar pe seria de portabile sunt deja șoptite versiune de MacBook Pro seria superioară tot cu M1. Ar mai fi doar mac pro cu intel, dar cred că și ăsta va avea o variantă nouă cu M1 sau cu un M2 prin vară-toamnă.