Macbook pro - ajutor pentru un începător

Buna mi-am cumparat un Macbook pro si nu ma prea pricep cu el imi puteti da cateva sfaturi? De exemplu cum sa ii pun parola? Cum sa dau copy paste?

Bănuiesc că ai folosit Windows înainte, da? În Windows foloseai scurtăturile apăsând tasta Ctrl și alte taste. Pe Mac nu apeși Ctrl, ci tasta Command (marcată uneori cu “cmd” sau cu simbolul ⌘). Deci copy/paste este Cmd-C, Cmd-V.

1 Like

Iar parola o pui din System Preferences/Users :smiley:

dar imi explici cum?ț

Da, parola și toate setările sistemului de operare le găsești dacă apeși pe mărul din stânga sus și alegi din meniu System Preferences, sau denumirea echivalentă din limba română.

am nevoie de conturi apple?

Da, fă-ți un cont Apple, mai devreme sau mai târziu vei avea nevoie de el (ca să descarci aplicații din App Store, de exemplu). Dacă ai deja un iPhone sau un iPad probabil că ai deja un cont Apple și-l poți folosi pe ăla.

Nu am cont. cum sa il fac ca imi cere un id apple

Vezi aici: https://appleid.apple.com

Ce sa scriu la nume@exemple.com?

O adresa de-a ta de email validă.

Mi-am facut id apple si acum ce ar trebui sa fac?

Apple ID-ul îl folosești ca să te loghezi în App Store (ai aplicația deja instalată) sau în iCloud (vezi în System Preferences).

Ai rezolvat cu parola de utilizator din sistem?

da,mi-am pus parola, dar cum sa imi schimb numele din demo in numele meu?

Asta e ceva mai complicat. Îți recomand să-ți faci un cont nou în System Preferences - Users & Groups cu numele pe care-l vrei.

Apasă pe butonul + în panoul Users pentru a face un user nou (vezi poza de mai jos). Dacă butonul este dezactivat atunci apasă mai întâi pe lacătul de dedesubt ca să te loghezi.

ca sa imi trimit ceva prin bluetooth trebuie sa fie si celalalt dispozitiv tot apple?

Cand vreau sa fac click dreapta cum sa fac ? cum era la maus

Nu, merge și cu alte device-uri. Găsești mai multe detalii aici.

Vezi în System Preferences, la Trackpad, ai niște opțiuni de configurare pentru clic dreapta (= secondary click).

Cu mausul e la fel ca în Windows: clic dreapta :slightly_smiling:

Ți-am trimis un link la o carte utilă ție, ia-o la pigulit, cu răbdare. Între timp, învață principiul de bază al oricărui sistem de operare: butonatul. Începi cu preferințele de sistem, System Preferences, acolo a creierul sistemului, de acolo începi setările.
E mult de vorbit, citește PDF-ul trimis.