MacBook Pro - A1278 (late 2010) - RESTORE

Salut,

Am facut rost de un MacBook Pro (late 2010), si as vrea sa ii fac un fresh restore/format/wipe/factory reset.
Nu stiu mai nimic despre OS X, dar ma voi descurca cautand tutoriale.
Mentionez ca in afara de iPhone, n-am mai lucrat cu niciun produs apple, deci va cer putin guidance.

Pentru inceput va cer o parere despre care ar fi OS-ul optim pentru configuratia mea. Nu vreau sa pun latest OS si sa nu mai mearga bine (asta daca intr-adevar se intampla, cum e in cazul telefoanelor)

Stima

A1278 - october 2010
model: MC374LL/A
S/N: W8041BQ7ATM

Processor
CPU speed: - 2.4 GHz
CPU Type: - Intel Core 2 Duo (Penryn)
Memory
Installed RAM: - 4 GB (2x2GB)
Max. Amount: - 8.0 GB
Storage and Media
Hard Drive: - 250 GB, 5400 rpm.
Graphics
Display Size: - 13.3-inch
Graphics Card: - NVIDIA GeForce 320M
Card Memory: - 256 MB
Max. Resolution: - 1280 x 800
Operating System and Software
Original OS: - 10.6.3 Snow Leopard.

Suportă ultimul sistem de operare, ai suficientă memorie ca să meargă decent, afară doar dacă ai nevoie de aplicații care cer multă memorie.
Ca să faci ceea ce dorești, cel mai comod/rapid este să descarci ultimul sistem (Yosemite 10.10.) sau penultimul (10.9.c, Mavericks) și să faci un boot USB flash folosind aplicația gratuită DiskMakerX (anterior LionDiskMaker). Ambele sisteme sînt acum gratuite, dar dacă rulezi Leopard s-au putea să-ți ceară un cost de upgrade, nu știu exact cum este, căci eu am avut licență și am mers pas cu pas. Dacă nu ai, ia-ți un Apple ID și-ți va spune el dacă e nevoie de upgrade plătit sau nu, sincer să fiu am uitat.
DiskMaker X îl găsești aici:
http://www.macupdate.com/app/mac/39701/diskmaker-x
Ai nevoie de versiunea beta pt Yosemite, de ultima nebeta pt Mavericks. Dacă ai sistemul descărcat, poți face upgrade din Leopard sau faci un boot USB flash și instalezi pe curat. Boot din USB faci apăsînd tasta Option/alt după chime (acel sunet) și apoi alegînd USB ca boot. Aștepți un pic și, înainte să instalezi de fapt, rulezi Disk Utility ca să razi discul. Revino cu detalii după ce descarci sistemul. Unii preferă Mavericks în locul lui Yosemite, eu îl folosesc pe ultimul, cred că mi-e lene să revin la sistemul anterior, nu se poate face downgrade, numai upgrade și ar trebui să fac backup global și să repun totul. Nu e greu, dar am 200 Gb de salvat, apoi de repus, ia 2-3 ore.

Apreciez calitatea sfaturilor. E mai mult decat clar. :beers:
Momentan, sunt plecat intr-o delegatie, deci o sa revin cu un feedback in weekend, cand dau de net romanesc :smile: Pana atunci am timp sa citesc tutoriale si sa invat cu ce se mananca macbook-urile.

As avea totusi timp sa fac un back-up la poze, pana una alta…
Am promis ca inainte de a-l formata, voi recupera pozele de pe el. Persoana de la care il am si-a facut doar un copy-paste manual, in graba, din iPhoto, si evident s-au amestecat toate pozele. Nu s-au pastrat in mod organizat, pe albume.

Ma poti indruma catre un tutorial safe de copiere a albumelor pe un external drive?

Eu folosesc iBackup pt așa ceva, lucru pe care musai trebuie să-l facă oricine are un calculator: backup pe un disc extern:
http://www.macupdate.com/app/mac/17007/ibackup
Există și alte aplicații, Apple include în sistem Time Machine, mie nu prea îmi place. Mai sunt și altele, caută pe site-ul de mai sus, macupdate.com, la cuvântul cheie „backup”. Este important să alegi una care îți convine și să o folosești consecvent, fiecare are șpilul ei.
Pt rest, îți trimit un mesaj privat.

Stick USB bootabil se poate face și fără programe adiționale, direct din Terminal :wink:

i.am dat drumul la backup.
o alta chestie ce ma preocupa. A cumparat pachetul office 2010, am serialul, insa nu mai gaseste CDul de instalare. E vreo sansa sa il pot reinstala dupa full restore?

Ăsta e de Windows sau de OS X? De mac nu există Office 2010, există 2011. Dacă ai s.n., cred că merge să descarci demo-ul și să pui ulterior s.n. Sau nu merge așa? Eu folosesc acuma următoarea generație de office, beta gratuită. Am senzația că MS a scos versiunea veche de la download, așa că, la o adică, le scrii și îi întrebi cum faci să o activezi.

Da, dar e cam incomod, nu? În fond, acel DiskMakerX este o interfață prietenoasă la comanda din terminal.

2011 am vrut sa spun pentru OS X. Acum e instalat, deci pot vedea s.n. la proprietati, insa ma interesa sa stiu daca il pot recupera. O sa ma mai interesez la momentul oportun.

EDIT:
Nu cred ca m-am exprimat corect cu back-up-ul pozelor…
Ce vreau eu sa fac, este sa le export asa cum sunt (pe albume/foldere), cum le vad in iPhotos, pe un hdd portabil, pentru a le muta pe un PC cu windows
Din ce vad eu acum, cu iBackup, am facut o simpla copiere a aplicatiei iPhoto

Office 2011 are un installer, nu merge copiat de colo-colo, deci trebuie să faci rost de installer, să aplici s.n. și apoi update-urile.
Ca să faci ce spui, trebuie să faci Export din iPhoto/Photos, depinde cu ce ai lucrat.

am inteles partea de office. Nu e asa urgenta, dar o sa incerc pe cat posibil sa il recuperez, daca tot l-a cumparat.

Cu pozele, pare ca am reusit ceva. Am folosit iBackup. Dupa ce mi-a facut back-up-ul, am navigat la Show Package Contents, unde am gasit fisierul master cu toate pozele, sortate pe ani - luna - zi, pare OK.

iBackup face copie „oarbă” a tuturor datelor de pe disc, inclusiv setările ascunse de sistem (parole etc.) De ex., dacă razi discul, pui sistem și rulezi apoi iBackup în sens invers, pe funcția Restore, vei avea un sistem absolut identic celui de dinainte de instalare, mai puțin niscai prostii de care nu ai nevoie. Dacă pricep eu ce vrei, faci Export din Photos ori iPhoto (înlocuită acum de Photos) și le exporți pe foldere. Și eu fac asta, cam o dată pe an.

Ok, Am facut aseara si un backup prin TimeMachine si am vrut sa ma apuc de treaba. Din pacate nu mai gasesc Mavericks in App Store. Vad tot felul de variante pe torrents, insa nu stiu daca sunt de incredere.
Stiti vreo sursa sigura de unde l-as putea descarca, pentru a crea apoi un flash bootabil?
Stima

Nu te mai complica cu Mavericks. Pune Yosemite. A avut ceva probleme la început dar acum merge binișor.

Dacă apelezi la torente, ia cel pe care scrie .dmg la urmă și care specifică faptul că e installerul Apple. Cele cu .iso sînt pt hackintosh (OS X pt PC-uri).
Altfel, da, pune Yosemite, e deja destul de bine pus la punct și urmează 10.10.4 care va peria ultimele probleme.

Faptul că e cu .dmg în coadă nu înseamnă că e de încredere.

Nu am spus că e „de încredere”, am spus că e compatibil cu un mac, nu pt PC hackintoshabil. Sînt mulți care descarcă iso-uri și se chinuie să le instaleze pe un mac.

Nu văd de ce un .iso nu poate fi scris pe un DVD și de acolo instalat pe un Mac.

Nu așa se pune problema, ci invers: un iso e „hăcuit” ca să fie instalabil pe un PC, deci torentele cu acele iso nu vor merge mai niciodată pe un mac. Da, dacă faci o imagine iso a unui disc de mac va merge, dar – ca regulă – cine face copia unui disc boot de mac îl va face dmg, nu iso. Tot la fel, dacă ai un dmg, nu vei putea rula aia pe un PC.
Așadar, torentele vor avea, TOTDEAUNA, un iso dacă e un boot disc pt PC-uri; mai totdeauna un dmg dacă e vorba de ceva pt mac-uri.

Am pus Yosemite pana la urma. Arata si se misca bine din cat am apucat sa vad. Imi place.
Am o alta problema, in schimb.
Nu-mi mai merge lumina la tastatura.
Mentionez, ca si inainte facea mici figuri, in sensul ca dadea impresia de contact imperfect (a mai fost scapat din cate stiu). Dar daca putin imi sprijineam mainile pe el (in timp ce scriam), se aprindea. Acum nu mai da niciun semn.

L-am desfacut, am verificat mufele de pe placa de baza, totul pare ok…
Din ce am mai citit pe net, pare sa fie tot felul de trick-uri/setari care pot rezolva problema,

> The SMC is responsible for many low-level functions on Intel-based Macs. These functions include:
> Responding to presses of the power button
> Responding to the display lid opening and closing on portable Macs
> Battery management
> Thermal management
> The SMS (Sudden Motion Sensor)
> Ambient light sensing
> Keyboard backlighting
> Status Indicator Light (SIL) management
> Battery status indicator lights
> Selecting an external (instead of internal) video source for some iMac displays

O alta sugestie? sunteti familiari cu probleme de genul?

Mersi