Macbook pro 15 late 2011 incheata si beepaie!

Salut!
Am cumparat de curand un Macbook pro 15 late 2011 si are urmatoarea configuratie: i7 2,2 mhz, 4gb ddr3, intel hd graphics 3000 384 mb. Am instalat High Siera 10.13.1 si am urmatoarea problema care din cate am inteles este comuna la acest model / an: indiferent ce as face pe el, fie ca ascult muzica, urmaresc filme sau lucrez in excel se blocheaza si apar niste liniute orizontale intrerupte pe ecran si beepaie de cateva ori apoi restarteaza! acest fenomen s-a intamplat si inainte sa inst. ultima versiune se soft si acum la fel!
Din cate am inteles problema ar fi placa de baza dar mi se pare cam dur sa fie tocmai asta problema …
Exista vreun test care sa zica ce si cum nu-i convine si de ce se comporta asa?

Multumesc pt orice raspuns!

E nasol. Vezi dacă generația aia pică cumva pe vreo garanție extinsă, deși 2011 e cam de multișor. Mi-e teamă că ai luat o jucărie cu probleme, iar vânzătorul a ascuns acest lucru. Explică ce vrei să spui cu „am urmatoarea problema care din cate am inteles este comuna la acest model / …” Unde ai citit sau cine ți-a spus? Din ce spui, pare placa grafică dusă. Mai e cineva pe aici care se pricepe mai bine ca mine?

MacBook-ul tau (late 2011) are și o placă video dedicată: AMD Radeon HD 6750M sau 6770M. Care model ?

Cu 6750M știu sigur că sunt probleme. Din păcate campania de garanție extinsă s-a terminat în dec. 2016, mai mult Apple consideră generația 2011: Vintage and obsolete products.

Probabil că problema-i placa video dedicată.
Cum poți verifica acest lucru ? Folosești sistemul exclusiv cu placa video integrată (intel).
Cum pot forța folosirea exclusivă a plăci video integrate:

  1. Nu conectezi display extern
  2. Instalezi acest program gfxCardStatus care-ți permite să dezctivezi switch-ul automat al plăcii grafice - adică-l forțezi să utilizeze doar o anumită placă video.

sau apelezi la un centru de diagnoză.

Dacă se confirmă defectul plăcii video dedicate nu recomand: înlocuirea, reballing, reflow - le-am încercat pe toate nu țin în timp - problema-i efectiv cipul grafic și sistemul de răcire precar. Soluția finală este să te rezumi la a folosi exclusiv placa video integrată aplicând tehnica de aici: EFI - fix.

Nu te aventura în operații radicale până nu ai confirmarea defectului.

Succes

2 Likes

Salut,

Merci de raspunsuri. @rlodina am instalat gfxCardStatus si sunt 3 variante acolo:

  1. integrated only (dau click pe el si se comuta singur pe Discrete only)
  2. Discrete only (sta bifat)
  3. Dynamic switching

Placa cea care cred ca genereaza aceste probleme este AMD Radeon HD 6750M adica cea de care ziceai si tu ca are probleme!

Este ok sa o tin pe Discrete only? sau ar trebui sa stea bifat integrated only?

Ar trebui sa aplic tehnica de pe EFI - fix? mi se pare cam complicat :slight_smile: deocamdata o sa incerc asa pe Discrete only sa vad daca mai face manevre, daca nu, super, daca da, voi incerca varianta cu EFI …

Multam de info, ma speriasem grav cu placa aia de baza!! BTW despre placa de baza am aflat de pe alte forumuri ca ar fi asta problema si ca nu se rezolva decat cu inlocuire!
Revin cu info despre ce am rezolvat sau nu am rezolvat cu acest vintage Mac :smile:
Toate bune!

Discrete only = foloseste exclusiv AMD Radeon HD 6750M
Integrated only = Intel graphics.

Rulează cîteva zile exclusiv pe Integrated only - dacă nu mai apar probleme => ai probleme cu placa video AMD.

  • Verifică în Settings la Energy Saver: Automatic graphics switching să nu fie bifat
  • in preferinte la gfxStatusCard bifa pe: Restore last used mode at start-up

Ar trebui sa aplic tehnica de pe EFI - fix? - eu nu am aplicat-o, folosesc un alt sistem si nu am mai avut timp de el.

Asta spuneam ca nu sta bifat pe integrated only! cand ii dau click pe aceasta optiune se muta singur pe discrete only!
In preferinte la economizor daca nu bifez acea casuta este un mesaj care zice ca daca nu se bifeaza casuta pc-ul va folosi intotdeauna grafica de inalta performanta iar daca o bifez atunci apare mesajul ca va schimba tot timpul intre cele doua moduri de grafica pt o mai buna performanta. Orice as face, ori ca o bifez ori ca nu, in gfx ori de cate ori incerc sa bifez integrated only trece singur pe discrete only. la restart degeaba bifez casuta din gfx sa porneasca singur, programul nu porneste automat si tot timpul dupa restart este bifat dinamyc switching!
Nus ce sa mai fac, chiar acum 10 min mi s=a blocat iar decand am instalat acest gfx! poate nu am downloadat versiune ok de gfx? e luata de pe linkul de mai sus!

Mai are careva vreo idee? macul meu se blocheaza in continuare la fel indiferent de ora sau de ce faci cu el filme sau simplu excel …
gfxCardStatus nu face nimic … schimba placile intre ele dar de blocat tot se blocheaza chiar si pe placa video integrata!
vreo idee ???

Nu stiu daca s-a raspuns pe-aici dar ai incercat sa vezi daca nu cumva vreun model de memorie e defect? Incearca-le pe rand daca ai 2 sau schima cu alt modul.

Cred că e nevoie de un doctor în calculatoare.

pai si cam cum mi-as putea da seama care memorie e defecta ? exista vreun soft ceva de testare sa vad daca vreo placuta de memorie ar putea fi busita?
sa iau alt modul si apoi sa vad ca tot asa face niu cred ca e o solutie ok …

@Cattus_Thraex la doctor te duci cu o boala si vii cu 10, nu crezi? umbla aia si it aresteaza instant ce mai e bun prin el asta daca nu cumva ai vreun prieten de incredere cu spital de macuri !!!

ma termina chestia asta cu macul … cre ca il fac bucati si il marit eu pana la urma … pe bucati!

Decât să-l faci bucăți îl duci la un doctor. Ți s-a sșpus cum testezi dacă e defectă. Dacă te crezi mai priceput decât noi, atunci de ce mai întrebi? Cred că ar fi timpul să ai o abordare mai matură decât clișeul „la doctor te duci cu o boala si vii cu 10”.

Nu știu dacă mai ajută: am avut și eu aceeași problemă, beep repetat. Nu era memoria de vină, ci slotul superior. Deocamdată, am luat un RAM de 8 gb pus pe slotul inferior, cu cel superior gol. Orice modul pun acolo, face beep. Reparația ar fi costat, probabil, 200–300 lei (estimat).

Merci pt raspuns man, al meu nu doar beep face, se si blochează imaginea si apar niște liniuțe orizontale pe ecran!
Il voi desface sa vad pe ce sloturi este ramul si sa încerc si aceasta varianta.

D.

păi ai două hibe: una cu beep (cel mai probabil de la RAM ori de la slot, nu știam că și slotul poate fi de vină), iar liniile alea, hm… de la placa grafică. Dacă e treabă complexă, s-ar putea să fie nevoie să schimbi toată placa de bază, se pot găsi și s.h. la prețuri rezon, să zicem 4-5 sutare de lei. Trebuie să o iei pas cu pas ori să-l duci la un meșter mai dibaci.