MacBook Pro 13" Retina & Touch Bar

Salut tuturor!
Imi doresc foarte mult un MacBook Pro 13" Retina si TouchBar dar am cateva nelamuriri:

In primul rand as vrea sa il cumpar pentru facultate dar mi-e frica sa nu am probleme cu el in ceea ce priveste programele.La facultate lucrez foarte mult in CodeBlocks si alte programe asemanatoare si as dori sa aflu daca se va descurca fara probleme in ceea ce priveste acest aspect.

In al doilea rand as vrea sa stiu daca se pot descarca filme de pe internet folosind programe precum uTorrent si daca voi avea sau nu probleme cu fiserele de acest gen,de exemplu daca iau un film hd in format .mkv il pot rula cu VLC si mai apoi sa il copiez pe un HDD sau un stick daca vreau sa il pun pe un televizor?

In al treilea rand sunt curios daca este pana la urma,in conditiile de mai sus un laptop care va face fata cerintelor cel putin 4 sau 5 ani de la achizitionare deoarece stiu ca sunt destul de scumpe si chiar nu imi doresc ca peste 2 sau 3 ani sa incep sa am probleme cu el si sa fiu nevoit sa il schimb…

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri! :smiley:

CodeBlocks, din cîte zice pe site-ul oficial, e doar de Windows și Linux. Deci ar trebui rulat în mașină virtuală sau Bootcamp. Sau găsit alternative. Nu mă pricep la punctul ăsta.

În ce privește filmele și descărcările, merge totul cel puțin la fel de bine ca pe Windows (uTorrent, VLC și altele).

Per total, dacă merită… e o chestiune personală, dar cum și eu vreau un Mac pe care sper să-l pot cumpăra în vreo lună, îți povestesc raționamentul meu. Modelul TouchBar, dacă treci peste adaptoare (mai precis, pungi cu adaptoare pe care poți da sute bune de lei), are problema principală a bateriei. Mulți spun pe net că nici nu se apropie de cele 10 ore, ba chiar că, folosit intens, te trezești cu 2-3 ore. Nu în ultimul rînd, nicio piesă nu este servisabilă, deci se impune o extindere de garanție (costă, vreo 1500 lei = 3 ani) sau… acatiste și Dumnezeu cu mila. :slight_smile:

Din motivele de mai sus, eu am decis pentru mine să iau varianta 2015. Scutesc vreo 2000 lei la modelul pe care îl vreau, zero adaptoare, 10 ore baterie pe bune, SSD înlocuibil și, cu noroc, chiar și bateria.

Ca performanță, nu am ce regreta. TouchBar nu mă încîntă, luminozitatea sporită la fel, viteza… să fim serioși, pot aștepta cîteva (zeci de) secunde în plus. Poate doar culorile P3, dar nu e un argument suficient. Iar USB C o fi viitorul, în 2-3 ani, dar încă e tranziție, care implică suficiente inconveniente care să nu mă convingă.

Repet, fiecare cu gusturile și nevoile lui. Eu, în special, scriu și citesc foarte mult, dar mai editez și poze și fac nițică muzică în Logic Pro X.

P. S. Eu vorbesc exclusiv de variantele 13". Cele de 15, cu dGPU sînt, oarecum, altă poveste, în sensul că se adresează preponderent altor tipuri de utilizatori. Dar au cam aceleași (dez)avantaje de mai sus, bateria pe cel cu TB zice-se fiind chiar mai slabă decît pe 13".

Intr-adevar,adaptoarele am vazut ca sunt scumpe mai ales cand esti obligat sa le cumperi daca iti doresti mai multa flexibilitate.

Interesant ce spui tu Adrian in ceea ce priveste bateria,nu ma asteptam sa fie chiar asa mare diferenta,de la 10 ore la 2-3…Asta imi da de gandit pentru ca il vreau si pentru a nu ma trezi fara baterie cand sunt la facultate,o sa ma gandesc mai bine la acest aspect.

Ma bucur ca e bun pentru ceea ce tine de filme pentru ca este un alt aspect destul de important pentru mine.
Multumesc pentru raspunsul tau! :smile:

Uită-te la recenzii pe YouTube. Sigur, la fiecare e diferit, dar mai mulți raportează durate dezamăgitoare decît impresionante sau măcar corecte. Cei de la 9to5Mac au refăcut testul scris de Apple pe site-ul oficial, cu doar iTunes Movie playback, totul închis, luminozitate 75% și a ținut puțin peste 8 ore. Apoi alt user a rulat un stream video în Chrome cu luminozitatea și sunetul la maxim și a ținut puțin peste 2 ore…

Nu se știe clar de ce (TouchBar-ul aș zice că nu are atîta putere), dar bateria de pe noile modele e cam varză. Citește și în topicul de aici de pe forum, caută și recenzii…

Eu, unul, nu aș sfătui pe nimeni să-și ia acest model, decît dacă e ca reviewerii de pe YouTube, adică să le schimbe ca pe șosete. Un user serios, care mai vrea și viitor, ar face bine să evite modelul, dacă nu are efectiv 10 000 lei “în plus”.

Da,pai am sa ma gandesc serios inainte sa dau 10 000 de lei pe noul macbook.

Eu unul nu ți-aș recomanda să iei această primă generație de nMBP cu touch bar, mai ales din cauza conexiunii USB-C, care te va obliga fie la un dongle cu toate ieșirile (vreo € 200) sau la un snop de adaptoare. Un MBP va fi suficient de performant timp de 4–6 ani, deci nu văd rostul grabei din acest punct de vedere.
Despre CodeBlocks ți s-a răspuns, în rest este OK. Du-te pe macupdate.com, este site-ul standard cu aplicații de macOS.
Dacă vrei să cumperi un MBP acum, ți-aș recomanda penultima generație, modelele early sau mid 2015. Eu prefer MBP non-retina, care îmi permite să scot unitatea optică și să pun un HDD #2, iar sistemul să-l rulez pe un SSD. Am, așadar, 250 GB + 2 TB permanent la purtător. Adică am o versiune ceva mai veche a acestui model.

Intr-adevar, ai dreptate, e mai bine cum spui tu pentru ca nu tin neaparat sa aiba ecran retina si faptul ca ii poti pune un HDD este super dar poti sa imi spui ce HDD-uri sunt compatibile cu macbookul pro?

Ah, păi atunci se deschide plaja bine de tot. :slight_smile:

Eu am acum MBP mid 2012 non-Retina de care aș vrea să mă despart spre final de ianuarie. Are bateria, RAM-ul, HDD-ul și unitatea optică înlocuibile. Eu i-am pus 16 GB DDR3 1600 MHz și SSD de 480 GB. Cum spune colegul, se poate înlocui și unitatea optică cu un alt HD/SSD.

Nu trebuie caracteristici speciale la SSD, doar să fie intern, pe SATA (II, parcă?) și de 2.5".

Atenție, însă: dacă vrei flexibilitate maximă și să poți umbla la tot (baterie, RAM, HD/SSD), trebuie un MBP nu mai tîrziu de 2012. Dup-aia a început Retina și componentele au început, una cîte una, să fie lipite pe placa de bază. Nu știu la Air cît se poate umbla, dar sigur mai puțin ca la Pro (plus că nu are unitate optică, ce se poate înlocui tot cu mediu de stocare).

MBP non-Retina nu se mai fabrică de cîteva luni. Deci ori cauți stocuri mai vechi, ori SH.

Păi merge orice SSD de 2,5 inci, iar acel caddy să fie compatibil cu macbook, găsești pe la 70 de lei, își dau detalii dacă te decizi să iei așa ceva. În el intră HDD pînă la 9 mm grosime. Eu unul, dacă ar fi să-mi iau ACUM un MBP, mi-aș lua un non-retina tocmai din acest motiv, cît mai pot, probabil Apple va închide producția acestui tip de MBP. Este singurul model configurabil, restul ce iei cu aia mori, nu mai poți modifica nimic în el, totul e lipit pe placa de bază.
Sigur, dacă e nou și are garanție, nu prea poți face modificările imediat, pierzi garanția, iar să-l iei direct cu SSD este prea scump, nu merită, după părerea mea. Dacă te decizi pt așa ceva, stai cîteva luni să vezi dacă manifestă vreo hibă, apoi faci modificările. Pe acest model de MBP și numai pe acesta poți face upgrade la SSD, memorie mai multă și HDD #2 în locul unității optice. Eu mă simt f. confortabil cu SSD la 250 GB + HDD la 2 TB, am mereu cu mine tot ce am nevoie.

MBP non-retina se află încă la vînzare la iStyle ca produs nou. Am dat și linkul. E drept, în București să pare că nu-l mai au, dar dai o fugă la Constanța ori la Brașov!

Posibil să-l poți și comanda în iStyle-ul din orașul tău, mă gîndesc. Doar e tot în rețeaua lor.

Și da, se mai găsește în unele magazine, evident. Doar că Apple nu-l mai face, deci cînd se vor fi epuizat proviziile tuturor magazinelor, rămîne varianta SH. Nu “mai aduc”, asta am vrut să spun.

Mi-aș lua unul, „de rezervă”. A fost o serie foarte reușită, poate cea mai reușită din ultimii ani, jucării performante și upgradabile la HDD, memorie și caddy pt al doilea disc. Este unealta care îmi place cel mai mult la Apple. Seriile mai noi, prea compacte, nu-mi plac, deși sînt ceva mai ușoare, evident. Eu aș vedea un model de MBP de asemenea tip, fără unitate optică, dar în locul ei cu un slot pt disc de 2,5 inci, asta da sculă pro. Țin minte seria PowerBook 3400 (cred că și 1400 a avut la fel) cu unitatea optică și flopyy interschimbabile, sculă de vîrf la ora aia.

Deci ți-ai luat ceva pînă la urmă? Văd că doar la iStyle Brașov mai au vechiul model de MBP.

Nu mi-am luat inca, o sa vad la inceputul anului viitor pe care mi-l iau,deocamdata am niste nelamuriri si intr-un final o sa iau o decizie,ma mai gandesc.