MacBook Pro (13-inch, Mid 2010)

Buna ziua tutror !!!

Este ceva timp de cand nu am intrat pe acest forum , desi cu ultima problema am rezolvato cu ajutorul celor de aici !!! Acum ma confrunt cu o situatie despre : cum si cu ce se umple defapt mamoria la MacBook ca nu inteleg absolut sub nici o forma . Are hardul de 250 Gb pot sa vad ca am poze , filme , muzica documente etc vreo 95 Gb , ma intreb ce naiba se ascunde sub restul datelor si unde mai exact .

Multulesc anticipat Cos .

Eu folosesc Path Finder ca manager de fisiere iar el imi arata si fisierele ascunse (invizibile).

adica instalez app aia Path finder si acolo imi arata ?

Da, in meniu ai optiunea

nu stiu unde ai gasit tu app aia eu acum am cautat in app store si nu o gasesc nicaieri !!!

Cum n-o gasesti nicăieri daca ai cautat-o doar in app store. Te-ai gandit si la google?
https://cocoatech.com/#/

Disk Inventory X - este free, open source.

1 Like

Vrei să spui discul, nu memoria, adică fișierele stocate. În afara aplicațiilor sugerate, poți evalua destul de rapid cu fluturaș + I (Info) sau click dreapta, apoi info pe un folder/ dosar să vezi cât are. Dacă faci asta pe tot discul, apoi succesiv pe folderele Applications și Documents, cam vezi unde ești, apoi le poți lua pe rând. Se afișează rapid, deci într-un minut te poți edifica ce ocupă spațiu. De ex., eu am un SSD de 250 GB pt sistem, din care liberi am cam jumate gigei, dintre care userul logat [eu] ocupă 88 GB, restul aplicațiile. Deci tot ce am pus eu pe acel disc ocupă 88 GB (fișierele mele) și vreo 30 GB aplicațiile. Nu am nevoie de nicio aplicație specială, e destul de clar și fără astea.
Reține că ai nevoie de 10% spațiu liber pe discul de sistem pt a avea un sistem care rulează decent.

da inteleg un pic cam cum sta treaba . Spatiul de stocare al meu e de 250 GB din care am verificat astea toate ce spuneai si am poze 108GB , muzica 22GB , ceva filmute probabil de pe iPhone 2,5 GB , documente max 1 GB ma intreb ce si unde se ascunde in restul patiunului pana la 250 GB . Inteleg ca e o parte si softul de rulare si app ce sunt pe Mac dar tot nu inteleg !!!

Nu ne-ai spus ce spațiu liber ai și de ce ți se pare ciudat. Din ce spui, ar trebui să ai în jur de 100 GB liberi, presupunând că nu ai aplicații/jocuri care ocupă f. mult.

Cel mai probabil, în ~/Library/ se pierde spațiu. În același timp, dacă nu ai cunoștințe, mai bine nu merge acolo. Dacă ești, totuși, curios, deschide Finder, apasă Shift + cmd + G și scrie ~/Library/, apasă Enter și explorează p-acolo. Folderul Application Support ocupă mult, de obicei, dar ar fi bine să nu te bagi pe el dacă nu știi ce faci.

Eu pierd des spațiu acolo, în ~/Library/Caches/, dar și la documente și muzică (mai ales dacă ai Apple Music, are cache-uri enorme).

Iar pentru a vedea fișierele ascunse, Tudor ne-a zis de o variantă foarte bună, nativă: în Finder, apasă Shift + cmd + . (Shift, command și punct). Le ascunzi cu aceeași comandă.

Din câte țin minte, dacă ai Time Machine pornit dar nu conectezi un HDD extern pentru a muta backup-urile acolo, ele se adună pe spațiul de stocare intern: https://discussions.apple.com/thread/5874334?tstart=0

Eu am avut problema asta: am oprit Time Machine și am șters manual backup-urile făcute (înainte să am un HDD extern pe care să fac backup-urile).

Dezactivarea backup-ului local TM (împreună cu ștergerea snapshot-urilor create anterior) se poate face simplu din Terminal:

sudo tmutil disablelocal

Așa am făcut în toate macOS de pînă acum. Pentru un anumit motiv, High Sierra se pare că nu mai recunoaște comanda. Zice-se că ar fi datorită APFS, care face snapshot-uri interne prin definiție, dar nu în același stil ca macOS-urile anterioare.

Deci dacă nu ai High Sierra, comanda de mai sus merge. În HS, nu mai sînt o grijă.

Multumesc pentru sfat , am sa incerc ceea ce mi-ati scris pana acum , da nu ma prea pricep ce trebuie sters de acolo sau nu exact dar am sa ma uit .

o zi frumosa tutror . Va tin la curent cu ceea ce am reusit .

Mie încă nu mi-e clar ce anume ai avea în plus în mod inutil, deoarece nu ai dat niciun detaliu.
«nu ma prea pricep ce trebuie sters de acolo sau nu». Poate nu trebuie șters nimic. Pe secvența asta, mai iei un disc pt fișiere folosite mai rar + alt disc pt backup global (ceea ce ai pe discul de sistem + discul pt fișiere folosite mai rar). SSD-urile uzuale, cu capacități de 120–250 GB, sunt destul de mici, se umplu relativ repede, ca atare trebuie să le ajuți cu un disc suplimentar de 1-2 TB, depinde ce fișiere ai și ce vrei să ai mereu la îndemână.