MacBook pentru programare / editare

Salutare,

Sperand ca n-am gresit categoria, va rog sa-mi raspundeti la o serie de intrebari, pentru ca este pentru prima data cand ma gandesc sa cumpar un MacBook, trecand de la Windows ( 10 ) la Macos, si am nevoie de putin ajutor.

Am gasit un MacBook Pro de la iStyle. Ma gandeam la o configuratie customizata, spre exemplu:

  • 16gb ram
  • Procesor 2.9GHz Dual-core Intel Core i5, Turbo Boost up to 3.3GHz

Dar totusi am 2 probleme. Eu de la noul MacBook, vreau sa fie un pachet " full ", mai exact o sa-l folosesc pentru Programare ( mai mult Web ) si editare foto/video. Intrebarile mele sunt legate de stocarea predefinita ( 128gb ssd sunt de ajuns ? Pentru ca vin de pe Windows, am deja 1TB in cloud, deci pozele, documentele si altele, vor sta in cloud. Merita sa mai maresc putin bugetul pentru urmatorul SSD ?, si a 2-a este legata de placa video. Ce parere aveti despre Intel Iris Graphics 6100? Daca sunt deja posesori de acest MacBook, si se ocupa cu activitatile enumerate mai sus, ii rog sa-mi spuna parerea/experienta lor.

Am vazut ca exista posibilitatea de a extinde stocarea cu un card de acest gen. Intrebarea mea este daca pot seta acel card, ca un mediu de development.

Multumesc anticipat! O zi buna.

p.s Am vazut ca exista topicuri asemanatoare, le-am si citit, dar sper sa ma puteti ajuta si pe mine :smile:

Salut,

M-am jucat puțin cu editarea video și mi se pare că e puțin 128Gb. Am încercat și eu să fac (neprofesional) pe 128Gb și e destul de complicat. Am un MBPR din 2012 și i-am făcut upgrade de la 128gb la 480Gb, cost ~280$. Transcend nu văd să aibă ssd pentru modele mai noi de 2013

Totuși, am găsit un tutorial pe ifixit despre schimbarea unui MacBook 2015, deci există variante și pentru acestea, în cazul în care vrei să faci un upgrade ulterior.
Am cunoștințe care fac editări foto/video, cel care face foto are 256Gb, iar cel care face video are 512Gb, ambii au 1TB pe DropBox, nu cunosc procesoarele sau altceva, dar ambii au de 15".
La restul întrebărilor nu știu să răspund.

Sigur că dacă ai nevoie de stocare nu ajunge acel SSD de 120, mie nu mi-ar ajunge nici unul de 500 GB. Da, sigur, acea pastiluță este suficientă, dar vezi de MBP iei, noul MBP (late 2016) nu are nicio fantă pt stocare, are doar 2–4 mufe USB-C. Au cele anterioare însă.
Generația mea preferată este modelul 2012, care s-a produs până recent, se mai găsește pe ici-pe colo (modelul așa-zis „non retina”). Dar asta este o chestiune de opțiune personală.
Modelele de bază MBP din ultimii ani au 8 GB standard și 16 GB opțional. Ultimul model are 8 GB și aia e pînă moare.

Multumesc pentru raspunsuri.
Am uitat sa mentionez ca detin deja un monitor, deci un mac de 13" este de ajuns, si pe langa stocarea in cloud, mai am un hdd extern.

Despre placa Intel Iris Graphics 6100, de pe modelul ales de mine, ce parere aveti ?

Atenție: acelui disc extern îi mai adaugi încă unul, pt backup, adică pt duplicarea TUTUROR datelor, ca să nu vii ulterior să exclami ”aoleu, mi-am pierdut datele de pe disc, cum le recuperez?”. Răspunsul e totdeauna simplu: din backup.

Păi ai de ales? Aia e placa grafică pt acel model 2015, nu există alternativă. Pt unele modele de MBP 2014, poți opta pt nVIDIA + Intel IRIS. Habar nu am care ar fi diferența în plus sau în minus, poate cei care au așa ceva și pot judeca. Vezi evaluările de pe net.