Macbook Air - viteza download; problema sau nu?

Salutare! De o saptamana mi-am achizitionat un Macbook Air 13". Sunt multumit de el, cu exceptia unui singur lucru, a vitezei de download. Problema ar cam fi urmatoarea: folosesc utorrent pentru a descarca diferite torrente si am observat ca viteza de download este una destul de mica. Downloadez cu 4- maxim 5 mb/s. Mai am un sony vaio, iar cu respectivul, din aceiasi camera, prin acelasi router, de la acelasi furnizor de internet(RDS/RCS), viteza de download este 6,7-7.5.

Care ar fi parerea voastra? Trebuie sa configurez in vreun fel setarile de retea? Ma bantuie problema asta.

Multumesc

Eu mă bucur că am ajuns să trăiesc vremuri în care 4-5 MB/s este considerată o viteză mică :slight_smile:

Nu are nici o legătură cu Air-ul în sine, vezi prin setări la µTorrent. Acum, ca părere subiectivă, eu nu cred că µTorrent este cea mai fericită alegere pentru un client de torent, pentru OS X aș recomanda Transmission.

va multumesc pentru promptitudine! Nu am auzit de acest program, la recomandarea dumneavoastra acum il voi instala!

viteza e aceeasi. Fluctueaza intre 4.5-5.4 mb/s, pentru un film luat de pe filelist, care are 1992 seeders. Nu e vorba in sine ca ar fi sau nu o viteza mica, ci ca in comparatie cu un alt laptop, viteza e mai mica. E ca si cum ar fi limitat, creste in download foarte rapid pana la 5, dupa care se opreste brusc si fluctueaza intre indicatorii mentionati anteriori.

Dă un Alt-clic pe indicatorul WiFi din bara de sus și verifică la ce viteză se conectează MBA-ul la router (caută în meniu parametrul “Tx Rate”).

Dacă ai router cu două benzi de frecvență, verifică pe ce rețele se conectează cele două computere (2,4 GHz sau 5 GHz). Pune MBA-ul pe rețeaua de 5 GHz dacă poți.

Am apasat alt click si mi-au aparut, printre altele, urmatoarele informatii: Canal 11(2,4 GHZ, 20 MHZ); RSSI: -29 dBm; Rata TX: 65 mb/s

Sony-ul nu-l am acasa momentan. Router-ul e un sweex LW160, vechi de vreo 4 ani. Nu as stii sa spun daca e cu doua benzi de frecventa sau nu.

La mine e 300 Mb/s, e de bine? Sunt conectat pe un Airport Express, pe 5 GHz.

Și la mine e 300 Mbps.
@BogDE la tine e clar, doar 65 Mbps, de aia merge ceva mai slab netul.

Si asta ce inseamna? Problema e de la macbook sau de la router? Scuzati-ma, nu inteleg.

MBA-ul este nou, de ultimă generație? sau mai vechi?

Pai l-am cumparat nou de la iStyle saptamana trecuta. acesta este modelul. http://www.emag.ro/laptop-apple-macbook-air-13-cu-procesor-intelr-dual-coretm-i5-1-60ghz-broadwelltm-13-3-4gb-128gb-ssd-intelr-hd-graphics-6000-os-x-yosemite-int-kb-mjve2ze-a/pd/DX8GDMBBM/

eu nu ma prea pricep la nimic din ce tine de computere. Sunt, ca sa zic asa, un utilizator mediocru. De aceea v-as ruga, daca puteti, sa ma lamuriti legat de aceasta problema. De ce la dumneavoastra e 300 mb/s, iar la mine 65? Tine de macbook, sau de router?

Ăsta e routerul, da?
http://www.sweex.com/en/beeld-geluid/LW160/

Vezi în manualul de utilizare, există o opțiune numită “Channel Width”, seteaz-o la 40 MHz. Restartează apoi routerul dacă e nevoie, după care pe MBA închide și deschide WiFi și verifică dacă s-a conectat la o viteză mai bună.

Am modificat, am trecut pe 40, insa e foarte ciudat, acum cand apas alt click pe wi-fi, rata tx e aceeasi, de 65 mb/s, INSA s-a modificat canalul, de la 11, a trecut pe 9, dar cu aceeasi frecventa: 2,4 GHZ, 20 MHZ. ma gandesc ca e de la router si poate ar fi cazul sa-l schimb. Ce parere aveti?

Am dat căutare pe net și văd că multă lume are problema asta cu limita de viteză de 65 Mbps (și pe Mac, și pe Windows). MBA-ul tău este sigur capabil de viteze mai mari, însă nu se înțelege bine cu acel router.

Mai încearcă o chestie: treci din nou Channel Width pe Auto, și apoi la Mode pune rețeaua în modul “n”, nu b/g/n.

Pai asta era setarea anterioara. Inainte era auto, iar la mode era 11 n. Acum am dat 40 mhz iar la mode tot 11 n a ramas.

cred ca am sa achizitionez un router nou. Dati-mi va rog o parere intre aceste 2 modele: http://www.emag.ro/router-wireless-d-link-ac-433mbps-n-300mbps-dual-band-4-porturi-dir-810l/pd/DTKRXBBBM/?ref=prod_CMP-62_881_8656 SAU http://www.emag.ro/router-wireless-tenda-fh303-n-300mbps-3-antene-detasabile-fh303d/pd/D8GRCYBBM/

Eu aș lua D-Link-ul, am avut vreo 3-4 routere de la ei și au fost bune.

Profit și eu de topic, poate găsim un leac și următoarei probleme. Cum spuneam, am un AirPort Express și am niște boxe înfipte în el, așa că-l folosesc cu succes pentru AirPlay pentru muzica din MBA. Problema e că atunci când folosesc intensiv netul, sunetul se agață, și nu o dată, de mai multe ori, destul de supărător. Acum, intensiv înseamnă torenți la viteză maximă, 5-6MB/s. Eu înțeleg că ei consumă întreaga bandă de internet, dar nu știu ce legătură are viteza netului de la Digi cu LAN-ul meu din apartament. Teoretic, viteza dintre router și MBA ar trebui să fie mult superioară vitezei de net din abonament, deci să suporte fără probleme AirPlay și torrent simultan. Mai mult decât atât, dacă mai și stau pe net în timp ce ascult muzică și descarc ceva de peste 10 MB, sau se încarcă un clip de YouTube, muzica se mai agață uneori. Am schimbat de pe 2.4 GHz pe 5 GHz, nici o schimbare și nu înțeleg care e problema. AirPlay video prin Beamer, cu sunet scos prin boxele din AirPort Express merge fără probleme doar dacă nu descarc ceva în fundal, deci aceeași comportare ca și în cazul audio-only. Unde se gâtuiesc datele?

O fi atingând Express-ul vreo limită la procesarea datelor atunci când descarcă și transmite prin Airplay simultan. Ceva gen 100% CPU. Poți să conectezi AppleTV-ul prin Ethernet? Să te lămurești dacă e de la CPU sau de la WiFi.