MacBook Air nu pornește, semn de întrebare pe ecran

macbook air nu se deschide. pe ecran clipeste o casuta cu un semn de intrebare in ea. becul de alimentare se aprinde. dupa apasarea butonului power se aude un zgomot ca si cum ar porni. ecranul ramane negru si clipeste intermitent semnul de mai sus. ce pot sa fac sa il pornesc ?

? la boot înseamnă „nu găsesc sistemul de operare”, Cauza cea mai probabilă este un disc defect, dar pot fi și alte cauze, de exemplu un sistem corupt. Din păcate nu cred că e un defect care se poate repara din comenzi, cred că trebuie schimbat discul ori conexiunea la disc. Ce generație de Air este? Ce disc are înăuntru? Cum a apărut defectul? Brusc sau a fost precedat de săptămîni/luni de mers greoi?

brusc. este ultima generatie cred noiembrie 2014
s a untamplat dupa ce a alunecat pe covor de la aprox 30 cm. a continuat sa mearga dupa xinci minute a inceput sa se invarta o rotita multicolora l am inchis si nu a mai repornit

Pornește computerul și, imediat ce auzi sunetul de pornire, apasă și ține apăsate tastele Command R până când computerul începe (sper!) să booteze în sistemul „de urgență”. Acolo deschide meniul Utilities și alege Disk Utility, programul cu care poți încerca să repari partiția principală, numită de obicei Macintosh HD.

Dacă nu poți boota nici cu Command R atunci probabil că s-a stricat ceva înăuntru atunci când a căzut computerul și ar trebui dus în service.

Păi vezi că nu ne-ai spus tot? S-a stricat DUPĂ ce a avut un șoc fizic. Încearcă ce spune Tudor deși, după cele ce acum le descrii, nu poate fi problemă de soft, ci de hard. În cel mai fericit caz, un contact, în cel mai rău… nu știu. Fiind așa nou, are garanție, du-te la garanție și nu le spune ce s-a întîmplat, spui că nu mai merge și lasă-i pe ei să dea verdictul. Poate scapi cu o reparație gratuită, dacă nu are urme de violentare fizică.
P.S. E în garanție, da? Du-te la firma de unde l-ai luat. Dacă e luat peste hotare, tot are garanție, apelează la iStyle ori la Noumax. Dacă apare acel ?, înseamnă că jucăria, în principiu, merge. În cel mai rău caz, discul s-a bușit, în cel mai fericit un contact face problema.

n am dat importanta deloc acelei alunecari. distanta era f mica, jos era moale si laptopul a continuat sa mearga. m am gandit la orice numai la asta nu :frowning:

Tocmai asta spun și eu, dacă e în garanție, acea alunecare a scos la iveală o hibă care, posibil, s-ar fi manifestat mai târziu. Fiind încă nou și în garanție, exploatează garanția, că de aia există, să fie folosită.

Acuma, așa, ca sugestiept viitor: titlul unui mesaj de ajutor e scurt 2-3-4-5 cuvinte, nu tot mesajul.

ok. multumesc mult pentru ajutor. n am stiut cum sa scriu:(

Principiul e simplu: text clar, scurt, titlu sugestiv. La cazul menționat, acuma că e cam clar ce s-a întîmplat:
Titlu: ? pe ecran la pornire
Descriere: am un MacBook Air model 2014, rulează OS X [ce generație], în garanție, mi-a aluencat pe un covor circa 30 cm și, după aceea, a apărut rotița multicoloră pe ecran (SWOD = spinning wheel of death) și s-a închis. La pornire, apare ? pe ecran.

Această descriere ar fi fost suficientă pt a izola problema. Să știi însă că mulți, f. mulți, nu știu de ce, ignoră tocmai detaliul esențial/ detaliile esențiale, în cazul de față alunecatul pe covor și faptul că e în garanție (este, da? încă nu am aflat). În mod normal, dacă a fost chiar cum spui, deci o cădere relativ ușoară nu ar fi trebuit să se ajungă la ? la pornire. Asta mă face să cred că e acolo ceva mult prea fragil și care s-ar fi manifestat, probabil, ulterior.
P.S. Ai făcut ce a spus Tudor? A rezolvat problema?

Este in garantie. Am incercat combinatia de taste. N a miscat nimic. inclin sa cred ca ai dreptate ca avea o problemuta pre existenta. la inceput i am facut o partitie si dupa o vreme mi am dat seama ca de fapt nu mi trebuie si ca epuizasem deja spatiul de pe cea pe care era sistemul asta de operare si nu s a mai putut. pur si simplu faceam ce ziceau tutorialele degeaba. l am dat unei firme de it si practic l au sters de de tot si l au reinstalat. acum ma gandesc ca poate si acest aspect era relevant. oricum modelul este nou si calculatorul are 5 luni de cand l am luat, ma cam zgandara ca a facut asa

am editat si titlul topicului. :slight_smile:

Firmă? Ce sistem rula la bușire? OS X sau Windows? Nu știu dacă asta e cauza, eu cred că acel mic șoc e cauza. Oricum, la garanție o rezolvă. Nu face partiții pe OS X, decît dacă ai luat un mac ca să rulezi, de fapt, Windows. Nici asta nu știm încă. Oferi informațiile cu pipeta, cu pipeta vin și răspunsurile.

osx rula. asta a rulat tot timpul. partitia am facut o eu de aiurea. si n am mai putut apoi sa o sterg. dar in afara de figura asta ca nu se stergea partitia , altceva nu a facut. si nici la asta cu partitia nu m as fi gandit ca era de interes, doar dupa ce ai zis ca problema era de fapt pe undeva acolo si a fost doar pusa in valoare . ma intrebam acum daca primul semn al acestei probleme nu fusese de fapt cel cu partitia

Nu cred că partiția este problema, poți face și o sută de partiții, cred. Nu mai face partiții. Fă, în schimb, backup pe UN DISC EXTERN, așadar altul decît discul de sistem. Așa face orice utilizator precaut de calculator, indiferent de sistemul de operare. Există aplicații dedicate pt așa ceva, Apple include Time Machine, mie nu-mi place, folosesc iBackup, dar asta e chestiune de gust, de preferință. Oricum, nu sta fără backup, poți avea oricînd căderi ale discului, chiar dacă e nou. Posibil să ai și acum așa ceva. Garanție nu acoperă pierderea de date prin bușirea discului, ci doar înlocuirea părții stricate.

Si mie imi tot aparea un semn de intrebare care aparea,disparea…
Am rezolvatproblema foarte simplu.
urmeaza pasii:
https://support.apple.com/en-us/HT66475

Broken link. ? înseamnă „nu am sistem de boot”, problema nu are rezolvare unică, depinde ce anume conduce la acel ?.