Macbook air 2017 - macOS Big Sur

Salutare tuturor !

Credeți că duce un macbook air 2017 cu i5 și 8 gb ram noul os ? Țin să menționez că laptopul l-am luat nou de vreo 5 luni, iar in acest timp, l-am folosit doar 20- 25 de ore. Lucrez pe un laptop cu windows la proiectul de licență, iar după ce o susțin, voi folosi zilnic macbook-ul de aici si intrebarea mea, se merita ? Se va misca greu ? Bateria va avea de suferit ?

ESte pe lista de compatibilități, fii liniștit. Vor merge și jucării mai vechi, din 2013 încoace, cred. În rest, cred că pui întrebări la care nimeni nu poate răspunde. Dacă ești curios, intră pe lista de testări. Dacă însă nu ai mai făcut așa ceva, eu zic să mai ai răbdare vreo lună-două, e aproape gata.

Am citit ce scrie la ei pe site, dar cum știm cu totii, nu mereu ce este pe hârtie, este adevărat.

Adică consideră că spun că sunt compatibile de prin 2013 încoace dar nu vor fi??!! Crezi că Apple face fente din astea? Sau te referi la performanțele generale? Repet, dacă ești curios, poți instala Big Sur public beta și vezi cum merge efectiv în momentul ăsta. Atenție: nu face asta dacă lucrezi cu documente importante. Poți face însă o partiție pt BS dacă SSD-ul este suficient de capacitiv încât să aibă loc pe el două sisteme de operare. Eu aș avea loc, dar nu mai fac teste pt Apple.

Da, mă gândesc că nu mereu ce spun cei de la apple se adeverește. Câte os-uri pt telefon au fost pana acum cu probleme ? Ba bateria, ba camera,la asta mă refer.

A, sigur, orice operă umană este supusă greșelii. Fiind primul OS dintr-o generație complet nouă, care va rula și pe Intel și pe A-uri, va avea probleme la început, teoretic cel puțin. Tiger, de pe la jumate încolo și apoi Leopard au rulat perfect și pe PPC și pe Intel, fără hibe majore. Vorbesc de anii 2006–2007. Apple a scos recent niște upgrade-uri la generația Intel, iMac în context. Presupun că vor să vadă dacă oamenii mai cumpără mac-uri cu intel odată ce au anunțat că trec pe A-uri. Dacă se vor vinde (relativ) bine, este posibil să nu se grăbească să treacă total la A-uri. Dacă înmsă vor vedea că lumea așteaptă noile generații, se vor grăbi să înlocuiască Intel mai repede. E logic. Și trecerea de la PPC la Intel a fost inițial plănuită să fie mai lentă, văzând că lucrurile se complică, au trecut mult mai repede cecât plănuiseră.
Deci fii calm, jucăria ta va rula BS fără probleme.

M-am uitat pe secvența trecerii de la PPC la Intel: a durat din februarie 2006 (când a apărut Tiger pt Intel) până în august 2009, când a apărut Snow Leopard, instalabil numai pt Intel (de fapt, se pare că poate fi instalat și pe PPC cu anumite șmecherii), așadar 3 ani jumate. Dacă s-ar repeta secvența, ar însemna că macOS 11 și următoarele generații vor putea fi instalate pe mac-urile Intel până prin 2023. Sigur, nu e obligatoriu ca Apple să urmeze neapărat secvența din 2006–2009, dar este cert că nu-i va abandona repede pe macuserii cu mac-urile Intel, îi va lăsa să renunțe singuri la vechile jucării pt a le lua pe cele noi.

Salutare vechi si noi amici.
Nu stiu daca va mai aduceti aminte de mine de pe macuser.ro.
@on topic: tinand cont ca Apple va vinde in continuare pe parcursul celor doi ani de-acum inainte mac-uri cu Intel, cel putin pe perioada de garantie a ultimelor modele Intel vandute va asigura si suportul software. Dupa, vom mai vedea.
MacBook-ul meu din 2007 a venit cu Tiger si a mai prins Lion-ul - 5 ani de suport software. Banuiesc ca daca ar fi avut EFI pe 64 de biti mai prindea inca vreo doi ani.
MacMini din 2012 se opreste la Catalina, din pacate. Asta inseamna 8 ani de suport software.

Legat de intrebare: daca Apple spune ca se poate instala pe macbook-ul tau, atunci va merge cu siguranta bine. Cu problemele de rigoare specifice oricarei versiuni noi de MacOs care vor fi mai repede sau mai tarziu reparate. Dar pe astea le vor avea toti utilizatorii, nu doar tu.

Este posibil ca dosdude să pună un patch și pt generația asta și să poți pune Marele Sur. Și eu am un MBP mid-2012 pe care sper să-l fentez cu Suru. În rest, mac-urile familiei îl vor suporta toate pe Suru.
Urmând peticul lui, am pus-o pe Cătălina pe un mini din 2011, care mergea foarte bine, cu unele mici, dar nesemnificative, probleme. L-am dat contra acestui MBP mid 2012. Oricum, cu sau fără Cătălina, acel mini 2011 mergea cât se poate de frumos cu H.S., am fost doar curios să văd dacă merge fenta cu Cătălina, a mers fără probleme. Înțeleg de la ce spune dosdude că marea problemă este placa grafică, pe anumite macuri nu poți urca sistemul din cauza asta.

Pai din cauza placii grafice cred ca nu mai merge Big Sur. Ceea ce e nasol ca va trebui sa-mi iau alt hardware pentru productie. Banuiesc ca XCode va mai merge o perioada pe Catalina insa, dupa experientele anterioare, nu mai mult de 6 -12 luni. Oricum, o sa incerc ce face flacaul ala, daca scoate un patch, ceva, mai mult de curiozitate.

Cred că, pur și simplu, după 5–7 ani, de la caz la caz, ăia de la Apple consideră că nu trebuie să-și mai bată capul și nu mai oferă suport pt generațiile mai vechi. Nu că le-ar fi imposibil să o facă. În fond, și un sistem mai vechi cum e High Sierra, se mișcă foarte bine și suportă mai toate aplicațiile actuale.

Și tu ce crezi ? Cu intel sau fără intel ? Eu parcă tot pe intel aș merge

Nu mă pot pronunța. Presupun că Apple știe ce face. Procesoarele lor sunt deosebit de robuste, de consum foarte mic, iar dacă le dedici un OS pe măsură vor bate orice.

Aici depinde foarte mult de ce vrei sa mai faci pe masina. Daca vrei sa emulezi un Windows sau un Linux iti trebuie cu procesor Intel. Daca vrei sa faci doar chestii Apple related, mergi pe Apple Silicon.

Si eu stau in dubii acum. Nu stiu ce sa fac daca sa iau acum(mai ales ca sunt niste reduceri super ok la istyle ) sau mai incolo…

Din câte știu, Windows are deja versiune pt ARM-uri, este o chestiune de decizie „politică” (adică de discuții Apple-MS) dacă vor publica o versiune oficială sau o vor lăsa în grija unuia ca dosdude. Ca întotdeauna, vechile generații sunt la reduceri. Nu am informații despre vânzările ultimelor modele de mac-uri cu Intel, care sunt lăudate (iMac-ul, de ex.). Cred că Apple le-a lansat pt a vedea dacă vânzările merge rezonabil de bine și, în funcție de asta, să decidă dacă trecerea la A-uri să fie mai rapidă sau mai lentă. Trecerea de la PPC la Intel a fost, până la urmă, mai rapidă decât anunțaseră, cred că și acum va fi la fel. Este suficient să apară primul mac cu proc A la bord, pt ca lumea să aștepte și alte modele noi. Eu am în casă mac-uri care vor suporta nativ Big Sur, cu excepția acestui MBP 2012, pt care sper ca dosdude să facă o fentă. Dacă ar fi să-mi iau ceva nou, aș opta pt un mac cu A-proc inside, chestie de logică. Eu nu am nevoie de performanțe deosebite, am nevoie de procesoare de text gen Nisus ori Mellel și să-mi pot instala keyboard layouts făcute de mine. Îmi mai procesez pozele un pic. Să vedem, zise orbul…