Macbook Air 13 Retina 2019/2020 -viabilitate

Salutari,

Intentionez sa “renunt” la mac-ul meu air 2016 si sa fac un upgrade la urmatorul model, macbook air 13 retina din 2019.
Din cate am citit online, se pare ca Apple-ul a dat-o in bara cu tastatura butterfly. Am vazut ca, cel putin in ntervalul 2017-2018, s-au semnalat foarte multe defectiuni ale tastaturii. Statistici neoficiale aratau ca aprox. 50% dintre mac-uri aveau aceasta problema, motiv pentru care Apple-ul a si introdus acea garantie de 4 ani. As vrea, insa, sa evit deranjul oricarei garantii…pe cat posibil.

De asemenea, am vazut ca la mac-ul air 2020 s-a renuntat la tastatura butterfly revenindu-se la varianta clasica. Cu toate acestea, procesorul mi se pare un mare minus la modelul 2020 si, de asemenea, diferenta de pret este… sesizabila.

Ma gandesc la varianta cu 256 dintre cele 3 optiuni: https://istyle.ro/macbook-air-retina/.

Voi ce parere aveti? Ati intampinat probleme in acest sens?

Multumesc!

De ce ai dori un MBA mai nou? Nu ne spui. Doar ca să ai ceva mai nou sau nu mai merge bine sau folosești aplicații care nu mai rulează bine? Altminteri, generația aia rulează ultimul macOS și este probabil că-l va rula și pe următorul. În plus, avantajul acelui MBA este că-i poți un SSD de 1 TB la costuri rezonabile, vreo 700 lei SSD + adaptor. La MBA din ultimele 3 generații nu mai poți face asta, neoferind nimic special. Ultimul model, cel scos foarte recent, da, este un salt semnificativ și, poate, ar merita.
Deci depinde de nevoi. Eu lucrez acum pe un mini 2010 cu High Sierra (10.13.6), ultimul suportat. Pt nevoile mele de prof de limbi străine este suficient, nu simt nimic în minus.
Altfel, sigur, dacă ții neapărat, ia ceva nou. Modelul cu SSD de 256 GB are o mie de lei în plus. Merită?

  1. De ce ar avea relevanta pentru ce doresc un MBA mai nou? Intrebarea mea era legata de fiabilitatea/viabilitatea tastaturii butterfly, tinand cont de “imbunatatirile” aduse de Apple modelului 2019, aceasta fiind singurul lucru care ma face sa am retineri in a cumpara mac-ul.
    Ca fapt divers, ma intereseaza rezolutia (si, bineinteles, noul tip de display) si generatia mai noua de procesor.
    Mac-ul pe care il folosesc este cumparat in 2016 dar, ca model, este early 2015.

  2. Nu inteleg de ce “ar merita” modelul 2020, care porneste de la 6000 de lei, tinand cont ca procesorul, chiar daca e “10th generation”, este quad core (o fi mai performant, insa se si incinge mai tare) si, de asemenea are o frecventa standard la care lucreaza mica. Poate imi scapa mie ceva…

in orice caz, ma intereseaza pareri strict legate de fiabilitatea tastaturii butterfly folosita pe modelele de air 2019.

Fi-meu are un MBP cu tastatura aia și totul e OK. Nu mă pot pronunța însă, ar trebui cineva care folosește așa ceva, el zice că e foarte mișto. Deci… Oricum, dacă este garanție extinsă automat, grija numai pt acest detaliu mi se pare exagerată.
2. Modelul 2020 iese foarte bine pe teste, ăsta ar fi argumentul.
Modelul MBA 2015 este un model foarte bun și permite upgrade de SSD, eu am făcut asta cu două mac-uri din generația aia.
Eu unul nu mi-aș lua nici un portabil din noua generație cu SSD numai de 128 GB, este prea mic pt nevoile mele, iar unul cu minim 256 + este nejustificat de scump. Vor face unii acuma un hub USB-C pt generațiile asta care are și SSD încorporat, dar este și ăsta f. scump. Adică va fi, încă nu se produce.

1 Like

in momentul de fata, din ce observ, cel mai bun pret il are istyle-ul care vinde modelul 2019 de 256 la 5500 lei.
La acelasi pret, media galaxy-ul/emag-ul, etc. vand varianta de 128 gb.

Multumesc pentru raspuns!

E un preț bun pt zona Apple. Vezi ce zice și Extreme Digital. Acolo, cele mai bune prețuri sunt la mac-uri cu tastatura de Ungaria. MBA 2017 e pe la 3700 lei.

Salut,

Noile i3 din MBA 2020 par a fi mult peste i5-ul din 2019.
De asemenea ai memorie mult mai rapidă și un procesor grafic mai bun.
La preț mi se pare o variantă mai bună Amazon UK pentru MBA 2020 (sub 1000£ cu tot cu livrare) deși momentan văd că nu le mai au pe stoc.
De ex: amazon[dot]co[dot]uk/Apple-dual-core-10th-generation-Intel-Core-i3-processor/dp/B08639KXGD/

Rezultate Geekbench pentru i3 2020 vs i5 2019:
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/search?utf8=✓&q=Intel+Core+i3-1000NG4
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/search?utf8=✓&q=MacBookAir8%2C2

Diferențele mi se par semnificative.

Da, iese (foarte) bine pe analize ultimul MBA, sper să nu fie ceva aranjat.

Am decis sa iau MB pro-ul de 2,3 pana la urma.

Multumesc pentru mesaj.

Numai bine !

Un pro va fi totdeauna mai bun