Macbook 12" vs Air

Salut.
Ma batea gandul sa.mi schimb Air.ul cu un Macbook 12" (bineinteles, ultimele modele).
Am cautat vs.uri pe net, dar poate are cineva de aici un Mac 12" si imi poate spune parerea personala.
Ce fac eu pe el: cate un film, mult web surfing si Word. Totul din pat.
Ma batea sa schimb Air.ul de 13" cu unul de 11", dar mi se pare cam mic.

Pe aici, din diversele discuții care au mai fost despre MB12", a rezultat că părerea majorității e că e supraevaluat și te limitează foarte tare. Asta în ideea că nu prea e bine să-ți iei un laptop fix cu strictul necesar, mai ales dacă e așa scump, că vorba aia, nu se știe niciodată.

Pe de altă parte, principalele atuuri ale MB12" sînt portabilitatea și ecranul Retina. Astea-s inegalabile. Dar trebuie să ții cont de faptul că vei fi foarte limitat cu porturile, chiar și cu un multi-dongle nu va fi comod, nu va merge totul optim. Tastatura s-ar putea să nu-ți placă, dar, să zicem, te vei obișnui. La performanțe, probabil că duce bine, comparativ cu Air-ul. Am văzut MB12" rulînd fișiere Photoshop de 1GB+ și sesiuni de Logic. Deci probabil că nu-l vei suprasolicita niciodată, dacă faci ce ai zis pe el.

În același timp, poate n-ar strica să iei în considerare și un iPad Pro. :slight_smile: Da, asta ar fi și mai “strictul necesar”, din cauză că iOS nu se compară cu macOS. Dar pentru chestii din pat + touch + ultra-portabilitate, e o variantă. Să te uiți la filme, să stai pe net și să scrii cred că poate, foarte bine.

Bine, dacă n-ai alt laptop, n-aș recomanda să folosești exclusiv iPad Pro, sigur te vei găsi limitat cînd și cînd (sau mai des).

Concluzia cred că ar fi: îți iei MB12" dacă știi sigur că îi vei cere doar ce ai zis și nu (prea) conectezi periferice și îți iei MBA dacă ai un mindset de tipul “să fie”, ba niște porturi în plus, ba ceva performanțe, ba nițică baterie în plus. Poate chiar și ceva mai multă reparabilitate (dacă există cuvîntul).

Eu n-aș schimba un MBA de 13 inci cu un nMB de 12 inci. Din cel puțin 2 motive: ai o singură mufă și, probabil, va trebui să iei și niscai perifericte. Chiar dacă nu ai nevoie de niciun adaptor, vei avea un calculator mic, frumos, dar cam atît. Este o jucărie f. bună pt doamne și domnișoare, care au nevoie de ceva mic și ușor la drum/la birou.
Asta este însă părerea MEA, nu este obligatoriu să fii de acord.

Ambele atuuri spuse de Adrian le poti vedea si simti intrun magazin cu produse Apple. Daca ai asa ceva prin preajma. Daca nu te conving acele avantaje ramai la Air. Restul diferentelor sunt relativ mici. Daca zici ca il vrei pentru chestii mai usurele nu cred ca o sa ai nevoie de multe cabluri conectate la diverse accesorii.

Ah, stai, că acum am citit mai cu atenție: dacă are deja un Air, nu prea văd motivul schimbării la noul model, mai ales că va fi foarte scump și nu cîștigi decît cîteva sute de grame (care aș spune că nu prea contează) și ecranul Retina, care, deși e important, n-aș zice că justifică plata.

Dacă avea altceva și alegea acum între Air și MB12, cumva “de la zero”, sau dacă Air-ul actual e foarte vechi (3-4 ani sau mai mult) atunci da, poate că se poate înclina balanța spre MB12, din motive precum cele enumerate aici. Altfel, să schimbi Air-ul cu MB12 merită doar dacă te poți lipsi de 5-6-7000 lei, fără să-i simți. :slight_smile:

Oricum, zice bine Luci, mergi și testează. Poate vei urî tastatura, nu te va da pe spate ecranul și diferența de greutate va părea nesemnificativă. Sau poate dimpotrivă.

Oricum nu se merita in momentul de fata. În martie vor aparea noile modele de 12" actualizate cu Kaby si la un pret mai mic (se zice).

In conditiile schimbarii de generatie mai bine astepti chiar daca inclini spre MB.
Si eu m-am plictisit de Air, as vrea un MB frumusel, dar diferenta de pret (si lipsa port-urilor) fac ca pentru mine sa nu se justifice schimbarea.

Dacă te-ai plictisit de MBA, ia un MacBook Pro, orice, nu nMB… Pardon, Luci e de la Lucian ori de la Lucia? Dacă ești dnă/-ră da, este o jucărie mișto pt doamnă/d-ră.
P.S. Peste Ocean pică prețurile la nMB, semn că Apple plănuiește să scoată altceva.

Si eu ma “plictisisem” oarecum de Air.ul actual. Deci e ceva vizual-mood, nu tehnic. La nMB ma retinea portul si atat. Ma batea si gandul sa.mi iau un Air de 11", avand un 13" acum, ca sa.mi fie mai usor cu el pe picioare, in pat.
Dar:

  1. Mi se pare cam mic Air de 11" - nu era expus la eMag ca sa.l vad/butonez. Prin urmare o sa caut in alta parte unde pot butona unul.
  2. Am stat vreo juma’ de ora pe nMB.ul expus la eMag - am stat atat pentru ca mi s.a parut atat de aiurea tastatura si voiam sa vad daca sunt eu vinovat (obisnuinta) sau el. Nu am reusit deloc sa ma impac cu o cursa atat de mica a tastei. In schimb, jucaria era super - culori, rezolutie, design, feel.
    Concluzie: din cauza tastaturii voi ramane la Air. Fie el de 11" sau de 13".
    Daca as fi ales nMB, l.as fi luat SH direct din State (deci as fi iesit ok cu banii).
    MBP mi se pare prea mare si butucanos.
    In schimb, sunt in cautarea unei tablete Air sau Mini 3 (nu neaparat pentru ce fac eu, deoarece nu pot scrie/tasta pe display).

Noua generație de tastaturi Apple este absolut colosală. Nu fac ei mauși ca lumea, dar la tastaturi bat orice. E sigur vorba de obișnuință, este o tastatură de care te îndrăgostești, pur și simplu. Sigur, nu iei un nMB numai pt tastatură.

Mai astept sa vad ce mai apare. Air e computerul secundar asa ca nu e chiar prioritar. Variantele la care m-am gandit sunt MB, MBP si iPad pro (doar modelul viitor ar putea intra in calcul).

Am trecut iar pe la eMag si nu e vorba de obisnuinta. Au incercat sa faca o tastatura care sa semene cu tastatura de pe display.ul unei tablete (o simpla apasare). Cel mai probabil, cei care se impaca super cu ea sunt cei care tasteaza mult pe tableta.

Deloc, eu nu folosesc tablete, mă enervează…