Mac-uri vechi conectate la internet

Aseară am schimbat bateria de PRAM pentru cel mai vechi Mac pe care-l am, pentru că nu mai pornea altfel. Dar a înviat și merge:

La 60 MHz n-ai ce să-i ceri la capitolul viteză, dar e un supraviețuitor dintr-o generație de computere făcute să trăiască mult și bine. Ăsta are vreo 20 de ani.

Conectarea la rețea a Mac-urilor vechi devine dificilă (sau chiar imposibilă) dacă nu au porturi standard Ethernet. PowerMac-ul din poze are un port de rețea numit AAUI-15, o chestie proprietară inventată de Apple care e inutilă în ziua de astăzi. Noroc că am un adaptor AAUI → Ethernet.

Nu prea cred că mai sunt pe aici pasionați de tehnică retro, dar totuși pun întrebarea: ce Mac-uri vechi conectate la internet aveți pe-acasă?

1 Like

Nu mai am, dar la noi la facultate mai erau, ar trebui să mai fie undeva într-o magazie. Dacă da, facem o paradă aici.

Eu am conectat luna trecută un iMac G3, pe care am instalat un proaspăt Mac OS 9. Greuț pe web, dar mergea.

Aia e deja o generație mult mai nouă decît are Tudor. Pe aia poate rula și Tiger, la o adică, cert rulează 10.2–10.3 bine.

Să conectezi la internet un PowerMac G4 cu Mac OS 9 nu e mare scofală, pentru că atât hardware-ul cât și sistemul de operare, în ciuda vârstei lor, încă sunt compatibile cu tehnologiile actuale. Mai greu e cu restul aplicațiilor pentru comunicare prin internet. Clienții de email vechi, de exemplu, nu pot comunica folosind standardele moderne de criptare, așa că e greu să găsești o combinație aplicație-serviciu de mail care să funcționeze.

Am reușit totuși să fac Gmail să funcționeze în Mulberry, datorită faptului că serverele Gmail permit conectarea prin standardul vechi SSLv3. Interesantă la Mullberry este opțiunea de layout cu trei panouri verticale, apărută cu mulți ani înainte de a deveni un standard, așa cum e acum.

Nu mi-am pornit de mult PB-ul de 12, am o partiție cu Tiger + Mac OS 9, cred că azi îi dau și eu drumul. Țin minte Mulberry, posibil să o și am pe undeva.

Salut!

Iata ca a ajuns un retro-fan! Am asa:

PowerBookG4 1,33 GHz / 1,5GHz / 1,67 GHz mai multe bucati in familie;
eMac 1,47GHz;
iMac G5 2GHz;
PowerMac SawTooth
PowerMac MDD
PowerMag G5 1,8 GHz Dual / 2 GHz Dual / 2,2 GHz Dual

Toate mai rezista la navigare nepretentioasa si chiar la vizionari video la rezolutii reduse…

Ps. mai am PowerBookG3 Pismo si Lombard, care la 1Gb RAM cu Tiger se mai taresc.

Ești tare, din generațiile alea am numai un PowerBook 12 inci din 2004, rulează Tiger pe o partiție + classic emulat și Leopardu pe altă partiție. I-am pus și SSD acum ceva ani!

Mi-am pregatit Macintosh Classic (l-am regasit pe cel pe care am inceput in aprilie 1990), si am gasit cu greu dischete. Am si geanta verde cu care am fost la prima intalnire. Vreau sa scriu in Word 4, sau 5.1. Sa vedem ce fac dupa aia cu discheta.

Am avut un cititor extern de dischete luat pt iBook-ul colorat de pe la final de ani ’90–2000. Habar nu am ce s-a întâmplat cu el, s-ar putea să fie aruncat pe undeva, nu mai știu. Îmi aduc aminte și de PowerBook 3400, care avea o unitate optică și alta de dischetă care glisau pe o șină și le puneai alternativ, nu se putea simultan. Pe ăla l-am vândut ca să mai scad din costurile acelui iBook colorat.