Mac mini sau mac book air

Salut, sunt Blue, am 15 ani si sunt din Constanta!
Pana acum un an am folosit laptop/pc cu windows…am ajuns sa nu mai suport windows-ul asa ca de atunci folosesc 95% ipad mini 2 si iphone 6 de care sunt foarte multumit…
Dar simt nevoia unui computer sa mi se miste fluent cu care sa pot face cea ce nu pot face pe ipad si iphone…
Nu imi place sa ma joc nici un fel de joc pc/cbox/ps/ios/android etc…
Stau pe facebook, citescinformatii despre tehnologie, forum-uri…
Dat fiind ca pe langa tehnologie pasiunea mea mai este si acvaristica marina ma intereseaza sa vizualizez continut video ok…
Am un tv 4k lg de 32 inch …
M-am gandit la un mac mini cea mai ieftina configuratie deoarece nu ma joc…nu randez…
Credeti ca ar fi ok?
As avea variante si mac book air cu inca un dysplay si chiar sa investesc intr-un mac book pro retina dar nu l-as folosi la maxim…
Ce parere aveti?

Pentru primul pas în lumea Mac-urilor, un Mac Mini este OK. Eu am lucrat ani buni pe un Mini, e un computer bun dacă nu ai treabă cu jocurile sau cu alte chestii care cer performanță maximă.

În rest – depinde de bugetul tău. Dacă ai bani de un MBA sau MBP, de ce nu? :wink:

1 Like

Am inteles!, deci pentru internet un mac mini sa inteleg ca ruleaza fluent…
Nu m-as arunca sa investesc in ceva mai scump deoarece toata ziua imi tot iau una alta…cu mac mini o sa imi fac mana pe mac os,dupa o perioada de timp o sa il schimb si chiar daca nu o sa am nevoie de resurse o sa imi iau un mac book pro dotat…
Unde as gasj de exemplu mac book air la pret bun?, nou nu second hand…chiar si aduse din afara…
Multumesc!

În primul rînd, decide-te dacă vrei un portabil ori o stație de lucru. Un mini este cumva un semiportabil, adică îl cari ușor. Dacă portabilitatea este esențială, atunci orientează-te spre un portabil, nu? Acasă, portabilul meu devine o stație de lucru cu monitor extern, tastatură și maus. În plus, unitatea optică a fost înlocuită cu un disc acum de 2 TB, nu mai am nevoide de DVD-uri și, dacă e chiar nevoie, am unitatea externă.
Poza de mai jos e mai veche, mi-am mai înnoit rechizitele, dar cred că e clar ce-ți sugerez eu.

1 Like

Inteleg…
De pe mac book air pot sa transmit 4k pe tv cu adaptoare/cabluri adecvate?

1 Like

Mai am o intrebare, mac mini ultimul model booteaza greu ( ma refer unul neancarcat cu o mie de fisiere…)?
Multumesc!

Păi de ce să booteze greu? Fiindcă nu are SSD? Da, evident, un calculator cu HDD bootează (mult) mai încet decît unul cu SSD. Sau care-i rostul întrebării?

1 Like

Și eu oscilam între un Mac Mini și Macbook Air, dar până la urmă am ales un Air, din motivul că la nevoie un Air poate fi folosit ca un Mini (adică legat la un monitor extern, cu tastatură și mouse), dar un Mini nu va avea niciodată portabilitatea unui Air.

1 Like

De asta l-am și întrebat ce e mai important pt el: portabilitatea ori performanța. Un mini nu este cine știe ce performanțe, se poate bibili cu un SSD; un Air sau un MBP se pot ușor transforma într-o stație de lucru, așa cum i-am arătat în poză. Este și motivul pt care, în ultimii ani, a crescut spectaculos numărul portabilelor vîndute, deoarece performanțele lor sînt acuma, practic, aceleași cu ale unei stații de lucru.

1 Like

Am inteles!
O sa ma hotarasc clar ce vreau!
Puteti sa imi recomandati vreun site de unde as putea gasi la pret bun un mac book air sau mac mini?

Păi dacă îl iei nou-nouț, peste tot e cam același preț, urmărești un eventual discount. Dealeri numai de produse Apple sînt istyle.eu și noumax.ro, dar mai găsești acuma și pe pcgarage.ro, emag.ro etc.
Dacă e sh, cauți pe olx.ro, okazii.ro sau, acuma, lajumate.ro

1 Like

Poți face, desigur, și o chestie combinată, mai ales dacă găsești un sh la preț bun. Iei un mini sh la, să zicem, 1500 lei, poate chiar mai puțin, și un Air la, să zicem 2000–2500 lei. La ultimul meu mini i-am pus un SSHD (combinație de SSD de 8 GB și HDD uzual) și a mers mult mai rapid. Sigur, cu un SSD merge și mai repede.

1 Like

La mini 2014 pot sa schimb hard-ul cu un ssd daca l-as lua nou si pe viitor as vrea sa il inbunatatesc?
Si daca schimb hard-ul nu e greu sa transfer sistemul de operare pe ssd si toate cele, cum as face?
Multumesc foarte mult!

De exemplu acest mac air sa zicem negocicat la 2300 lei ar fi ok?

Părerea mea e că, dacă te duci în jos la generația 2012, mai bine ia în considerare un Pro. E nițel mai gros și nu vine cu SSD, dar cel mai mare avantaj la un Mac(Book) este să fie reparabil de utilizator. Eu am un asemenea model și am avut 3 intervenții la el - o dată să-mi îmbunătățesc RAM-ul și să trec pe SSD, iar o dată mi s-a stricat o plăcuță RAM.

Cred că, alegînd un MBA sau un model Retina, strategia e să ai cît mai mulți bani să iei configurația maximă, să nu vrei vreodată vreun upgrade și să te ferească Sfîntul de reparații. :smile:

Dacă mai strîngi niște bani, cred că de pe la 3000 lei poți găsi un MBP 2012 aproape nou, iar de pe la 3500 s-ar putea să ai noroc să găsești sigilat.

3500 lei as avea…chiar si mai mult…dar parca nu as chieltui avand in vedere ca nu prea am nevoie de performanta…
M-ar tenta un MBP retina dar nu gasesc nou la pret ok…si nu prea am ce sa fac cu ce imi ofera…adica e cam prea bun pentru ceea ce mi-ar trebui mie…

Și eu aș zice un Pro, nu un Air, nici ultimul model de MacBook, cu unica lui mufă pt care ai nevoie de 2-3 adaptoare ca să-l folosești ca lumea. Un Air e de-a gata, nu mai ai ce upgrade să faci. În mini, da, dar discul se schimbă f. greu, eu nu aș face asta singur.

E cam gros pro-ul fara retina si sunt putin reticent cu el…

Reticent? Deloc, mai degrabă să fii cu un Air, fragil și nereparabil, totul e lipit pe o singură placă, inclusiv RAM-ul.