Mac Mini RO v. INT

M-am uitat pe site-ul iStyle la noile oferte de Mac Mini M2 și am văzut aici, de ex., că există un Mac Mini RO v. Mac Mini INT. După știința mea, opoziția US. v. INT se referă la configurația tastaturii: cea U.S. nu are tasta la stânga lui Z, cea INT o are. Ce înseamnă însă U.S. v. INT la un Mini? Știe cineva?

Screenshot 2023-01-18 at 15.49.46

Intre US si INT la un mini, nu vad ce ar fi diferit in afara de incarcator.

Adică ștecherul cablului de alimentare? Orice alimentator este acum pt 110-240 V, adică merge oriunde în lume, mai puțin ștecherul. Ce spun ei acolo ar avea sens doar dacă ar livra și tastatură. Detaliul ăsta US v INT / ISO are sens numai când vorbim despre configurația tastaturii fizice. O să-mi fac drum la iStyle, pt mine e o precizare bizară.

Da, la stecher ma refeream.
Daca treci pe la ei si aflii, zi-ne si noua.

Evident. Am un iStyle relativ aproape de mine, poate ajung mâine (vineri). Aș pune pariu că nu vor ști ce să-mi răspundă, dar să nu anticipăm.

Ha… M-a lămurit Tudor Ciortea:
„Este acelasi produs!
Diferenta intre ro si international english se referā la limba in care sunt scrise manualele/mica documentatie … din cutie”.

Mersi de clarificari.
Poate candva o sa vedem si alte treburi in romana, gen Siri. Sau un AppleStore.

Asta depinde de sinteza vocală. Româna nu stă chiar rău, deoarece se lucrează la asta de mulți ani, mai ales pentru nevăzătorii din zona militară. Știu asta de la fostul președinte al Asociației Nevăzătorilor. Româna nu stă chiar rău nici la aplicațiile din zona AI (artificial intelligence), eu folosesc de câteva luni LanguageTool. Nu româna mă interesează, ci alte limbi, engleza ori franceza. Încă nu au ceha, au însă polona și multe alte limbi. Aplicația funcționează foarte bine pentru finisarea textelor, cu alternative de frazare, nu numai corectură brută.

În măsura în care piața românească se dovedește atractivă și are nevoie de sinteză vocală/SIRI în română, Apple nu are motiv să nu o implementeze. Românii folosesc engleza ca interfață grafică a aplicațiilor. Și eu la fel, nu fiindcă n-aș fi „patriot”, ci fiindcă localizarea în română este lamentabilă (este OK în iOS, știu și cine a făcut‑o). Nu știu exact cum stă treaba la SIRI, nu-l folosesc. Sincer să fiu, nu știu de ce, pare util uneori.

Sunt curios cât o să dureze până vom putea comanda configurații customizate de Mac Mini M2, pentru că deocamdată au pus la precomandă doar modelele de bază, cu doar 8 GB de RAM :slightly_frowning_face: Atât la eMag, cât și la iStyle. La fel și la M2 Pro, aș vrea să văd un preț pentru modelul cu 32 GB de RAM.

Citesc faptul că vor fi întârzieri la livrare și în State, deci va mai dura un pic.

Din ce văd aici, configurația Mini M2 cu 32 GB RAM se va apropia de un Mac Studio configurația de bază. E drept, Mac Studio are încă M1 Max, dar nu peste mult timp va avea, cert, M2 Pro/Max/etc. Tot drept este că Mini este foarte ușor transportabil, eu îl iau în rucsac când mă duc la țară, unde am tot două monitoare (s.h., ieftine, dar suficiente pt mine, HP-uri cu webcam și microfon încorporate).