Mac mini M2 Pro nu restarteaza sau inchide

Incerc sa restartez sau sa închid Mac Mini M2 PRO și nu se întâmplă nimic. Cum pot așa aflu ce anume agata și nu ii da voie sa restarteze? Singura soluție pe care am găsit-o a fost cold restart, press the power button pana când se inchide sistemul. (utilizator nou de Mac, aproximativ 3 săptămâni)
Totul a fost ok pana am șters foldere cu fișiere din documents și desktop și am schimbat parola de la attached storage dintr-un NAS. Exista vreo soluție de reset? cred ca nu-i place faptul ca s-a schimbat parola de la storage (NAS) pe care nu știu cum să-l fac sa o retina, desi am înlocuit-o și am bifat remember password de câte ori încerc sa mă conectez în drive-ul respectiv îmi cere user și parola. Mulțumesc.

Am găsit rezolvare la problema mea, în Onyx aveam bifata opțiunea “Turn off the Restart, Shut Down, and Log Out menu items”, am vazut într-un alt topic. Rămâne sa rezolv problema cu reținerea parolei la reconectarea Drive-ului din NAS în Mac.

De cât timp ai calculatorul? Și de ce ai rulat Onyx? Ai avut vreun motiv sau doar așa, să fie?
„ în Onyx aveam bifata opțiunea “**Turn off the Restart, Shut Down, and Log Out menu items”
Asta nu e bifată default, de ce ai bifat-o?
De fapt, problema ta este chestia cu parola NAS. Era OK înainte să rulezi Onyx? Sau l-ai rulat imediat după ce ai luat calculatorul?

P.S. Mini cu M2 Pro este deja un calculator foarte puternic. Onyx este o aplicație foarte bună, dar nu are rost s-o folosești des, rar și numai dacă apreciezi că e ceva în neregulă cu sistemul. Optimizări de rutină poți rula mai des, dar nu bifa la întâmplare chestii care sapă adânc în sistem. Dovadă că ai uitat ce-ai făcut, altfel nu ai fi pus întrebarea.
Și încă un detaliu: Onyx trebuie folosit cu ultima versiune pt ultima versiune a sistemului. Pt alte variante, se descarcă versiunea corespunzătoare. Este o aplicație foarte puternică și trebuie folosită cu multă grijă, deoarece afectează sistemul de operare.

Multumesc pentru raspuns Cattus. Il am de o luna de zile, incerc sa invat sa lucrez cu el cat pot de mult si cat pot de repede (utilizator Windows 25 ani cu zero backround in mac) dar trebuie sa recunosc ca m-am aruncat sa folosesc foarte multe programe, sa le incerc si nu am realizat ca Onyx este un program f puternic. Nu am cu cine sa ma consult in probleme de mac, ma refer la vreun prieten care mai are Mac asa ca am explorat orbeste. Ma bucur ca poate pot gasi aici prieteni care ma pot ajuta la nevoie pe acest forum. O sa fiu mai precaut si selectiv cu softul pe care il voi instala in general. Probabil ca intr-una din zilele viitoare voi fi nevoit sa reinstalez OS-ul (lucru pe care nu stiu sa-l fac inca dar orice are un inceput) si voi seta properly totul in anumite limite la cat am putut sa acumulez in 30 zile de folosinta mai mult lucrand pentru job decat sa invat MacOS. Bifa cu turn off restart, shut down si log out e vina mea, imi asum, cred ca m-am grabit si n-am citit bine. M-ar ajuta o lista cu soft care ar trebui sa existe pe orice mac. Vreau sa-mi fac un kit cu ceea ce am nevoie sa am instalat in mac.

Mac Mini M2 PRO este primul meu mac si sunt amazed la cat de puternic si silentios este. O singura data am auzit ventilatorul mergand in 30 zile, imi sta la 10% CPU all day. Experienta mac pentru mine este suprema, ma consider total fan MAC, dupa 3-4 zile de utilizare, never back to Windows, decat daca as fi fortat de imprejurari, gen pentru job. Mac is the way, the only way. Stiu ca poate MacOS nu este perfect dar este incomparabil cu Windows, totul e smooth and makes sense daca ma pot exprima asa si totul functioneaza cum trebuie, just works. Scuze, sunt entuziasmat de experienta pe care o am cu noua jucarie. Am devenit mai eficient folosind macOS si sunt la inceput. Multumesc.

Cred ca am rulat Onyx inainte sa fac update la ultima versiune macOS Ventura 13.3.1, de asemenea cred ca problema poate fi si NAS-ul, am vazut azi ca e ocupat 95% din spatiul de stocare. O sa sterg din NAS sa mai eliberez spatiul.

Ma intereseaza sa extind spatiul pentru mac, am decat 512GB spatiu si consider ca trebuie sa fiu cu grija. Care ar fi cea mai buna solutie sa extind storage-ul? Sa cumpar un HDD docking station pentru mac mini cu un NVME M2 samsung 980? sau o carcasa de SSD M2 cu 980 PRO? Nu am deloc experienta cu SSD-urile NVME M2.

Thunderbolt 4 case am vazut ca vine cu un pret destul de mare. Incerc sa gasesc solutia optima raport pret/eficienta.

Multumesc mult.

PS. Ma simt un om fericit ca am facut schimbarea la macOS.

 1. Pentru aplicații de bază macOS, vezi aici: 50 aplicații de top pentru macOS
 2. Eu pt stocare am un SSD de 2 TB conectat prin USB-C la Mini (prima generație cu M1, dar cu 16 GB RAM și 512 stocare. L-am luat nou de pe olx, merge de aproape un un (SanDisk). Recomand așa ceva. Nu cred că e nevoie de ceva prea scump, dar asta depinde de contul bancar și de nevoi. Eu am așa ceva, dar l-am luat mai ieftin, cum ziceam. La costurile actuale, cred că cel mai bun raport capacitate/preț este la SSD-urile externe de 2 TB, cele de 4 TB sunt deja prea scumpe și, la ora actuală, nu am nevoie.
 3. Dacă ai cotrobăit în sistem cu Onyx, este posibil să trebuie să reinstalezi, dar nu te grăbi. Dacă ai apucat să te joci cu Onyx, acuma știi ce face.
 4. Sper că ai backup-ul datelor, da? Adică un al doilea disc pt backup, poate fi și HDD, eu am două, unul de 2 TB, altul de 5 TB. Nu am bani de SSD-uri pt așa ceva, un HDD extern bun este suficient.

Multumesc. O sa ma uit pe cele 50 de aplicatii.

Probabil luna viitoare o sa imi iau un SanDisk ca cel pe care mi l-ai recomandat tu de 2TB sau poate de 1TB. Daca se apropie de viteza de 1000MB/s transfer ar trebui sa fie ok.

O sa fiu mai precaut cu soft-ul, sa mai curat din ce am instalat deja si sa fac o selectie ce anume pastrez. O sa ma linistesc cu Onyx, poate chiar il voi dezinstala.

Nu prea am avut eu date intr-o luna de zile, am facut backup pe NAS, practic erau date transferate din Windows in noul sistem, work stuff, working from home full remote.

Am Google Drive 2TB (700GB free) si Asus WebStorage (1TB free), trebuie sa vad cum procedez sa folosesc acest storage ca solutie de stocare, backup, to mount drives pana cand voi achizitiona SSD extern. E ok sa folosesti storage online? Cum se face backup in mac, Time Machine e solutia?

Pentru filme si muzica ce player folosesti? In windows aveam KM Player si Winamp. Stiu ca nu mai asculta nimeni mp3, flac dar inca sunt old school (acum toti asculta on Spotify). Am incercat Elmedia Player dar inca mai caut si bineinteles VLC.

 1. Onyx nu trebuie dezinstalat, ocazional poate fi rulat pt mentenanță. Tu te-ai jucat cu setările, deși era clar ce se va întâmpla.
 2. Eu am 2 TB în contul Apple pe zona family, stochează acolo 3 persoane. Acolo se fac backup automat pt chestiunile curente.
 3. Backup fac local pe alte două HDD-uri, 2 TB și 5 TB.
 4. Backup fac acum cu Time Machine, anterior am folosit aplicația iBackup (făcută de un elvețian), dar nu a mai actualizat-o. T.M. este comod de folosit: iei un disc extern și-l aloci pt asta. Dacă are, să zicem, 5 TB, faci partiție dublă și pt TM aloci cât crezi că e suficient.
 5. Pt audio are macOS aplicația internă, dar eu folosesc VLC. Mai sunt și altele, desigur.
  Dacă ești din București, ne putem întâlni și mai vorbim pe concret cu jucăria în față.

Multumesc, da, mi-ar face placere sa ne intalnim, sunt din Bucuresti, Drumul Taberei. Jucaria trebuie conectata la un monitor, din pacate nu e laptop.

Păi cunosc jucăria, de asta am și eu, dar cu M1 inside.