Acum vreo 3 ani am gasit ipadforum.ro si dupa ce am citit cam tot ce era de citit, m-am hotarat ca merita sa imi iau un iPad si asa am si facut. M-ai tarziu m-am gandit ca ar fi cazul sa trec si de la pc la mac. Am urmarit un pic gama de produse si am ajuns la concluzia ca ceea ce mi-ar trebui mie ar fi un mac mini. Ce-i drept, n-am prea rasfoit acest forum, stiu ca daca as fi avut mai mult timp as fi gasit deja aici raspunsurile de care am nevoie.
Modelul care s-a lansat mai zilele trecute pare, conform testelor din link, mai slab ca cel din 2012.
Ar putea sa ma ajute cineva cu cateva sfaturi? La ce face referire mai exact acel test? Imi vine greu sa cred ca modelele recent lansate sa fie mai slabe decat cele de acum 2 ani.
Voi avea pe urma nevoie de un antivirus? Cu intrebarea asta cred ca v-am convins ca inca nu am lucrat niciodata pe un mac
O sa zic numai de antivirus. Eu folosesc mac de 8 ani si nu am instalat asa ceva. Am pus odata ClamXav sa vad daca am ceva ce as putea trimite celor cu windows. Apoi l-am sters. Poti sa il pui ca sa verifici daca nu trimiti virusi altora cu windows.
Referitor la Mac Mini 2014 nu am informatii.
Din câte văd eu în benchmark-urile alea au folosit estimări, nu date reale (pentru că încă n-au avut cum să le testeze pe cele din 2014). Scăderea pare a fi la modelul de top și se explică prin faptul că în 2012 avea procesor quad-core, iar acum are dual-core. De ce – nu știu. Rămâne să vedem dacă așa o fi.
De zece ani de când lucrez exclusiv pe Mac eu n-am văzut niciun virus în libertate. Ce mai apar din când în când sunt troieni pe care trebuie să-i pornești tu cu mâna ta ca să te infecteze. Antivirusul e util numai dacă faci frecvent schimb de fișiere cu utilizatori de Windows: te ajută să-i protejezi pe ei, că Mac-ul oricum e imun.
Referitor la antivurus s-a răsouns. Desore noul mini nu pot spune nici eu nimic, deoaerce nu cred că cineva din România l-a folosit efectiv deocamdată.
Ca principiu, nu trebuie să umbli neapărat după ultimul model. În funcție de nevoi, maxim RAM suportat și un SSD ori un SSHD fac mult mai mult bine decît ultimul model în sine. Găsești mini s.h. la preț bun, iar dacă nu are nici memorie suficientă, nici SSD/sshd, le pui și ai o sculă mai performantă decît ultimul model. Asta ca principiu de bază.
Cat priveste memoria RAM, pentru un uz normal, un pic de Photoshop, etc (fara jocuri) banuiesc ca 8 GB ar fi de ajuns sau ar fi mai indicat 16 GB? (in ideea in care peste ani si ani programele sau aplicatiile vor avea nevoie de mai multe resurse)
Pentru uz normal 8 GB sunt suficienți. Doar dacă vei lucra cu fișiere de înaltă rezoluție (postere, bannere foarte mari) ai putea avea nevoie de mai mult.
Dacă te hotărăști să-ți iei Mini 2014 ține cont că memoria nu se poate upgrada după ce l-ai cumpărat. Trebuie să-l comanzi de la început cu 8 GB.
După vreo 6 ani de hackintosh folosit aproape zilnic, gândul mi-a fost și mie tot la un Mac Mini. Dar văzând că nu-l mai upgradează și reevaluând nevoile, am decis că un Macbook Air e mai potrivit. Pentru că asigură portabilitate și dacă vreau îi pot atașa o tastatură și un ecran extern. Chiar și după lansarea mini-ului recent, tot pentru un Air aș opta. Este perfect pentru ce am nevoie. Desigur, și mai scump, dar aveam îmi trebuia de un monitor nou, cel vechi dădea semne de bătrânețe (până la urmă, dacă spun că e 4:3 cred că am spus destule), așa că în cazul meu, nu ieșeam mai ieftin cu un mini plus monitor, pe care nu le puteam căra după mine în diverse deplasări. Sfatul meu: gândește-te bine dacă ai nevoie de un mini sau air.
Folosesc zilnic și Windows și de câțiva ani, cred că de când am trecut exclusiv pe Windows 7 și 8, nu mai folosesc antivirus nici acolo (altul decât cel oferit de Microsoft), așa că îți dai seama că nici pe OS X nu poate fi vorba de așa ceva. Dacă ești cât de cât atent de unde îți procuri softul (piratat), nu vei avea probleme.
Dacă vorbim de principii generale, atunci recomandarea este „pune cîtă memorie suportă config respectivă”. Problema este că Apple a trecut la tot mai multe config ne-upgradabile, deci ce comanzi, aia ai pînă moare sau pînă îl vinzi. Acest lucru asigură, evident, greutate minimă și un sistem compact, dar poate fi incomod pe termen mediu și lung.
Eu, de ani, am făcut un compromis conform nevoilor mele: pt portabilitate, un notebook (am încă o jucărie veche, un MacBook aluminiu late 2008, un fel de sculă pro, dar fără firewire), iar acasă îi conectez monitor extern, tastatură și ce mai am nevoie. Am, așadar, și portabilitate și, acasă, și desktop suficient de performant.
Acuma, tu știi cel mai bine ce nevoie ai. Am avut vreo 4 modele de mini, cred, ultimul l-am ținut mai puțin de un an, nu fiindcă nu era bun, ci fiindcă fi-mea s-a plictisit de el, a vrut iPad, după aia a zis că vrea un MacBook și ea. Copiii ăștia!
M-am uitat un pic mai atent pe prezentarea noii serii de mini și, se pare, nu mai ai ce upgrada după achiziție, ce comanzi, aia ai. Modelul minim are un preț tentant, dar un HDD puturos de 500 GB, neupgradabil, mi se pare deja inacceptabil. Sincer, nu pricep strategia Apple aici.
În măsura în care dorești un mini, căruia să-i conectezi 1-2 monitoare și să-i faci un ugprade, aș merge pe ideea unui s.h., căruia să-i pui un SSD ori un SSHD (se simte diferența și la ăsta) și maxim memorie suportată. Modelul 2012 suportă 16 GB, iar aceeași generație server acceptă 2 discuri – cea mai bună soluție pt un desktop. Nu pricep de ce Apple a renunțat la varianta asta cu 2 discuri, era absolut perfectă pt mulți, inclusiv pt mine, dacă nu aș prefera un portabil.
Asta e părerea mea, nu trebuie să o urmezi neapărat. Decizia depinde de nevoi și de suma alocabilă.
Minunat, dacă încă mai aveam o umbră de îndoială vis-a-vis de achziția modelului vechi vs. ăstuia nou, acum nu mai am. Păcat c-am așteptat atâta timp sperând la ceva mai bun. Nu m-ar mira peste 2-3 ani să-l scoată de tot din fabricație.
Și eu sînt f. surprins de strategia Apple față de mini, am senzația că vor să le mai scadă vînzările, nu să crească. Ideea unui desktop cu 2 HDD mi s-a părut extrem de bună, acum oferă soluții compacte, neupgradabile. Asta n-ar fi nimic, numai că sînt soluții prea joase. Un mini cu HDD de 5400 rpm este, efectiv, jale. Cu un SSHD e deja altceva, iar cu SSD altă viață.
Au ales soluția cea mai ieftină. Varianta de OSX - Server nu se mai vinde cu niciun calculator deocamdată. Probabil că nici nu o să mai fie, XServe nu a fost pe măsura așteptărilor, MacPro nu se poate monta în rack, mini nu este upgradabil
Faptul că Apple mai face sau nu mai face OS X server e o chestie, altă chestie este că a trecut la mini non-upgradable și one-disk only. Dacă ar fi un disc de 2 TB și SSHD ar fi ceva, dar pare disc rutinier de 5400 rpm, iar varianta cu SSD ori combinată pt mine nu e atractivă, am nevoie de spațiu de stocare mare.
Mă rog… poate lumea le mai scrie și le mai spune și poate și ascultă.
Păi de asta au pus cel de-al doilea port și l-au făcut Thunderbolt 2, pentru conectarea unor discuri externe. Nu prea mai umbă nimeni cu zeci de terra de informație. Sunt soluții de stocare in-cloud inclusiv cu back-up, la prețuri excelente.
Cum zicea Tudor, să ții cont de ceea ce vrei, că nu se poate upgrada.
Afară de memorii, oficial nimic nu era user-replaceable la modelul anterior. Probabil de-asta au și luat decizia să încuie tot.
Da, numai că, dacă aș face backup zilnic pe nori pt circa 100 GB de date, ar dura ceva. Nu am încredere în metodele automate de backup incremental/de completare. Sînt nevoi și nevoi. În MB-ul meu am pestge 1 TB de date, nu le folosesc curent, dar, dacă am nevoie, hopa la mînă. Dacă aș avea datele astea într-un nor și aș fi în metro, să văd cum ai face? Sau undeva sus, în zbor? Sau unde nu ai net, pur și simplu.
Mă rog…
Și eu prefer stocarea datelor pe hard discuri externe, dar am vreo 6 HD-uri și din cauza asta biroul meu arată oribil, plin de cabluri și carcase de toate felurile. De aceea mi-am imaginat următorul Mac Mini (pe care Apple n-o să-l facă niciodată, pentru că nu e cool și nu e fashion):
Un computer sub forma unui cub de aluminiu, mai înalt decât e Mini-ul acum.
Să aibă în interior un SSD nu prea mare, cât să intre sistemul de operare pe el și ceva date.
În spate să aibă două sau patru locașuri în care să poți introduce niște unități de stocare custom-made by Apple.
Aceste unități de stocare ar trebui să fie ca niște cutii în care poți băga un HDD sau SDD. Aș fi de acord și cu varianta în care nu pot umbla deloc în ele, urmând să le cumpăr gata echipate de la Apple, ca pe niște „cartușe” pentru stocarea datelor, de diferite capacități (500 GB, 1 TB, 2 TB…)
Cutiile n-ar avea nevoie de cabluri, le înfigi pur și simplu în locașurile Mac-ului, intrând complet în carcasă. Apple ar putea vinde și o unitate optică compatibilă cu acest sistem.
Atunci când vrei să scoți o unitate de stocare, dai eject în sistem iar unitatea face “țac!” și iese puțin în afară, cât s-o poți trage cu totul.
Dacă stau și mă gândesc bine, tocmai am descris un fel de floppy disk avansat, nu? Dar mi-ar fi util, pentru că aș scăpa de hard discurile astea externe urâte.
Tudore, așa îl văd și eu, dar nu cutii custom, pur și simplu niște fante unde glisează niște discuri de 2,5 inci. Niște cutii custom ar ridica costul inutil de mult.
Similar, un bun notebook necompact, deci nu Air, ar trebui să aibă o fantă pt discuri. Un viitor MBP sau cum l-ar numi ar trebui să aibă fanta asta în locul unității optice. Nu ar fi nici inestetic, nici nepractic.
Și eu am discuri externe, pt backup, am 2 back-uri uzuale. Totul este, așadar, o dată pe discurile interne (două), și încă de 2 ori pe cele externe (datele necritice pe un singur disc de 2 TB, portabil).
Pt mine, a avea mereu la îndemînă fișierele curente + arhiva de documente (cărți scanate, manuale, lucrări…) + pozele mele + altele, adică peste 1 TB de date) este f. comod și f. util. Toate astea le am pe cele două discuri interne ale MB-ului, motiv pt care, dacă e să fie, mi-aș face un upgrade de hard la ceva s.h. căruia să-i scot unitatea optică pt a avea aceeași configurație. Un notebook cu numai 256 GB ori 500 GB la bord mi-ar fi f. incomod, ar trebui să am cu mine mereu un disc extern.
Evident, este ceea ce-mi place mie, nu vreau să afirm că așa trebuie să facă toată lumea.