Limitarea vitezei globale de download/upload în OS X

Uneori, atunci când descarc ceva de pe internet pe unul din Mac-urile mele, se întâmplă să „sufoc” rețeaua, astfel încât pe celelalte device-uri din casă internetul abia mai merge. În aceste situații folosesc Network Link Conditioner (NLC), o unealtă creată de Apple pentru developeri dar care poate fi instalată și cu Onyx. Pentru instalare deschideți Onyx, mergeți în tabul Parameters → Misc și apăsați butonul încercuit din poza de mai jos.

După instalare veți găsi NLC în System Peferences. Are câteva profile prestabilite, dacă le analizați veți vedea fiecare ce face. Dar cel mai bine e să vă creați un profil propriu în care să setați vitezele de upload/download după dorință. De exemplu, atunci când vreau să limitez descărcările, pun o viteză maximă de download de 10 Mbps, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,2 MB/s viteză efectivă de descărcare a fișierelor. Pun zero la toate celelalte setări care nu mă interesează (atenție: 0 la una din setările de bandwidth înseamnă stop download sau upload).

Apăsați apoi butonul OFF/ON pentru activarea NLC și veți vedea și un icon care apare în bara de sus și vă dă de știre că limitarea funcționează.

Da, chestia asta mi-ar rezolva relativ desele conflicte cu fi-mea despre cine ce cît descarcă. :slight_smile:

Eu sunt bucuros că acum nu o mai aud pe soție strigând din sufragerie “TRAGI CEVA DE PE NET?!” :smile:

Ha, ha… înseamnă că reacțiile sînt la fel peste tot. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Și încă o situație în care NLC este util. La conexiunile de tip ADSL, care au viteza de upload mult mai mică decât cea de download, orice aplicație care urcă fișiere pe net poate satura aproape complet conexiunea, blocând și downloadul (inclusiv navigarea în browser). Eu am 16 Mbps download și doar 1 Mbps upload. Dacă urc un film pe Youtube fără să folosesc limitare pe upload cu NLC, cu greu mai pot naviga pe net.

Heh, poate așa rezolv și eu problema cu agățatul melodiilor care rulează prin AirPlay în AirPort Express când descarc torrente^Wfișiere mari pe Air.