Keyman: tastaturi software modificabile, pentru iPad sau iPhone

De câteva zile a apărut Keyman Pro 2, o aplicație de tip tastatură alternativă pentru iOS, care permite instalarea unor layouturi de tastatură customizabile pe iPad sau iPhone.

Aplicația conține tastaturi gata făcute pentru o sumedenie de limbi, însă partea interesantă este aceea că oricine își poate crea și instala tastaturile dorite, poziționând tastele după dorință, adăugând diacritice și alte caractere Unicode. Keyman poate fi astfel un instrument util pentru specialiștii în lingvistică (precum @Cattus_Thraex ) care până acum nu prea puteau utiliza un iPad dacă aveau de scris texte folosind caractere speciale.

M-am jucat și eu puțin cu Keyman și, ca să dau un exemplu de customizare gata făcută, pe tastatura EuroLatin 2, dacă scriu caracterul punct urmat de o literă, îmi pune punctul deasupra, adică așa: .t devine ṫ

Din păcate crearea tastaturilor se face cu un program (gratuit) care funcționează numai în Windows, dar se rezolvă cu Parallels sau altă mașină virtuală.

Keyman era, parcă, o veche aplicație de Windows pt așa ceva, au portat-o acuma pt iOS? Frumos. Nu era oare mai bine să ofere Apple o soluție? E drept, Apple nu oferă nici pt OS X, oferă John Brownie (UKELELE) și Alex Eulenberg pe site-ul lui – pare greu, de fapt e relativ simplu și coerent:
http://wordherd.com/keyboards/
După părerea mea, a venit timpul unei tablete notebook, un gadget care să fie notebook pt lucruri mai serioase și tabletă, deci prin touchscreen, pt lucruri mai ușurele, gen citit în tren/avion sau jucat bridge la drum.

Am acuma o tabletă și un telefon, ambele pe Android 4.x.x. Deși, evident, Androidul se ia după iOS, mi se pare că anumite funcții sînt mai bine implementate. Nu am avut timp să le bibilesc suficient, dar acolo există deja x variante de tastaturi, inclusiv una de tip lingvistic (IPA = International Phonetic Association). Dacă funcțiile astea sînt mai bine implementate decît în iOS, atunci mă îndrept spre o tabletă Android cu ecran de 11-13 inci (Samsung și Lenovo au o ofertă consistentă pe variantele astea, cu prețuri între 2200 și 2700 lei).
în Android mi se pare mult mai comod să umbli cu jucăria: îi pui memorie microSD de 8–64 GB (ale mele suportă maxim 32 GB), le conectezi și saltă pe ecran ca discuri externe, pui fișiere audio, video sau text și se pot deschide ușor din aplicațiile respective etc. Stilul „orb” din iOS a început să mă enerveze, deși – evident – iOS e mai bine bibilit și mai dichisit decît Android; versiunea 4.x.x. e însă mult peste 2.x.x, cu care mă mai jucasem acum ceva timp.
Tableta de 7 inci o luasem inițial pt navigare înainte să plec în concediu, este un AllView cît se poate de simpatic, se poate folosi și ca telefon, iar ca navigator este suficient, chiar pe versiunea gratuită a hărților. Voi da însă 20 de euro pt Europa, sînt mai bine făcute.

Există și în App Store vreo două tastaturi IPA pentru iOS.

Nu știu cum stă Android la capitolul editoare de text, dar știu că în iOS sunt mai multe aplicații foarte bune, unele dintre ele având și versiuni pentru OS X. Calitatea aplicațiilor disponibile contează foarte tare atunci când alegi o platformă sau alta.

Fără doar și poate, OS X i iOS sunt deasupra celorlalte sisteme, pt tabletă însă sunt mai puțin pretențios, nu am nevoie să sau 2500 de lei pt o avea navigație la drum, sunt suficienți 300 de lei, iar dacă vreau ceva mai mult, un ecran un pic mai mare, de 11-12 inci, găsesc tablete decente cu 800–1200 de lei sau mai mult dacă vreau Samsung. Folosesc tableta asta pt mici lecturi în metro, pe drum… este suficient, nu e nevoie să scot MB pt asta. Iar dacă îmi oferă un pic de confort în plus în ale mele, cu atît mai bine.
apoi, deși mă apropiu ușor-ușor de senectute, încă îmi place să testez lucruri noi, precum Android. Una dintre problemele majore, sincronizarea datelor uzuale (agenda, calendarul) văd că merge rezonabil, chiar neașteptat de bine, deși cu un pic de atenție, încă nu m-am prins întrutotul cum se face absolut automat. La o primă privire, calendarul merge de la sine, cu contactele mai am probleme, sincronizarea ar trebui să fie și aici automată, dar nu pare a fi.

Keyman vine cu un layout interesant de tastatură românească, care are un rând suplimentar de taste, plus toate caracterele românești în nivelul 1:

Deși tastele sunt mai mici decât cele de pe tastatura default, e mai ușor să scrii astfel pentru că ai toate tastele românești la vedere, nu ascunse.

Am încercat astăzi să fac un layout propriu asemănător cu cel de mai sus, mi-a ieșit mie ceva dar mai am de lucru. Programul cu care se fac layouturile (în Windows) nu e foarte intuitiv, dar merge relativ ok. Important e că pot face aproape orice cu tastatura: pot adăuga rânduri și taste, pot crea niveluri suplimentare, pop-ups etc.