Keyman: tastaturi software modificabile, pentru iPad sau iPhone

De câteva zile a apărut Keyman Pro 2, o aplicație de tip tastatură alternativă pentru iOS, care permite instalarea unor layouturi de tastatură customizabile pe iPad sau iPhone.

Aplicația conține tastaturi gata făcute pentru o sumedenie de limbi, însă partea interesantă este aceea că oricine își poate crea și instala tastaturile dorite, poziționând tastele după dorință, adăugând diacritice și alte caractere Unicode. Keyman poate fi astfel un instrument util pentru specialiștii în lingvistică (precum @Cattus_Thraex ) care până acum nu prea puteau utiliza un iPad dacă aveau de scris texte folosind caractere speciale.

M-am jucat și eu puțin cu Keyman și, ca să dau un exemplu de customizare gata făcută, pe tastatura EuroLatin 2, dacă scriu caracterul punct urmat de o literă, îmi pune punctul deasupra, adică așa: .t devine ṫ

Din păcate crearea tastaturilor se face cu un program (gratuit) care funcționează numai în Windows, dar se rezolvă cu Parallels sau altă mașină virtuală.

Keyman era, parcă, o veche aplicație de Windows pt așa ceva, au portat-o acuma pt iOS? Frumos. Nu era oare mai bine să ofere Apple o soluție? E drept, Apple nu oferă nici pt OS X, oferă John Brownie (UKELELE) și Alex Eulenberg pe site-ul lui – pare greu, de fapt e relativ simplu și coerent:
http://wordherd.com/keyboards/
După părerea mea, a venit timpul unei tablete notebook, un gadget care să fie notebook pt lucruri mai serioase și tabletă, deci prin touchscreen, pt lucruri mai ușurele, gen citit în tren/avion sau jucat bridge la drum.

Am acuma o tabletă și un telefon, ambele pe Android 4.x.x. Deși, evident, Androidul se ia după iOS, mi se pare că anumite funcții sînt mai bine implementate. Nu am avut timp să le bibilesc suficient, dar acolo există deja x variante de tastaturi, inclusiv una de tip lingvistic (IPA = International Phonetic Association). Dacă funcțiile astea sînt mai bine implementate decît în iOS, atunci mă îndrept spre o tabletă Android cu ecran de 11-13 inci (Samsung și Lenovo au o ofertă consistentă pe variantele astea, cu prețuri între 2200 și 2700 lei).
în Android mi se pare mult mai comod să umbli cu jucăria: îi pui memorie microSD de 8–64 GB (ale mele suportă maxim 32 GB), le conectezi și saltă pe ecran ca discuri externe, pui fișiere audio, video sau text și se pot deschide ușor din aplicațiile respective etc. Stilul „orb” din iOS a început să mă enerveze, deși – evident – iOS e mai bine bibilit și mai dichisit decît Android; versiunea 4.x.x. e însă mult peste 2.x.x, cu care mă mai jucasem acum ceva timp.
Tableta de 7 inci o luasem inițial pt navigare înainte să plec în concediu, este un AllView cît se poate de simpatic, se poate folosi și ca telefon, iar ca navigator este suficient, chiar pe versiunea gratuită a hărților. Voi da însă 20 de euro pt Europa, sînt mai bine făcute.

Există și în App Store vreo două tastaturi IPA pentru iOS.

Nu știu cum stă Android la capitolul editoare de text, dar știu că în iOS sunt mai multe aplicații foarte bune, unele dintre ele având și versiuni pentru OS X. Calitatea aplicațiilor disponibile contează foarte tare atunci când alegi o platformă sau alta.

Fără doar și poate, OS X i iOS sunt deasupra celorlalte sisteme, pt tabletă însă sunt mai puțin pretențios, nu am nevoie să sau 2500 de lei pt o avea navigație la drum, sunt suficienți 300 de lei, iar dacă vreau ceva mai mult, un ecran un pic mai mare, de 11-12 inci, găsesc tablete decente cu 800–1200 de lei sau mai mult dacă vreau Samsung. Folosesc tableta asta pt mici lecturi în metro, pe drum… este suficient, nu e nevoie să scot MB pt asta. Iar dacă îmi oferă un pic de confort în plus în ale mele, cu atît mai bine.
apoi, deși mă apropiu ușor-ușor de senectute, încă îmi place să testez lucruri noi, precum Android. Una dintre problemele majore, sincronizarea datelor uzuale (agenda, calendarul) văd că merge rezonabil, chiar neașteptat de bine, deși cu un pic de atenție, încă nu m-am prins întrutotul cum se face absolut automat. La o primă privire, calendarul merge de la sine, cu contactele mai am probleme, sincronizarea ar trebui să fie și aici automată, dar nu pare a fi.

Keyman vine cu un layout interesant de tastatură românească, care are un rând suplimentar de taste, plus toate caracterele românești în nivelul 1:

Deși tastele sunt mai mici decât cele de pe tastatura default, e mai ușor să scrii astfel pentru că ai toate tastele românești la vedere, nu ascunse.

Am încercat astăzi să fac un layout propriu asemănător cu cel de mai sus, mi-a ieșit mie ceva dar mai am de lucru. Programul cu care se fac layouturile (în Windows) nu e foarte intuitiv, dar merge relativ ok. Important e că pot face aproape orice cu tastatura: pot adăuga rânduri și taste, pot crea niveluri suplimentare, pop-ups etc.

Sunt curios, cum folositi voi diacriticele pe iPhone? dar pe mac? cu tastaturi 3rd party gen Swiftkey , gboard sau?
As vrea sa aflu care ar fi cea mai ok si rapida varianta. Dar sa pot scrie si in engleza fara sa-mi corecteze cuvintele crezand ca e romana.

@Cattus_Thraex, stiu ca tu esti expert pe aria asta, sunt sigur ca ma poti sfatui :grimacing:.

Pe iOS și iPad, dacă în zona languages activezi și româna, dacă ții apăsată tasta s, de exemplu, vei vedea opțiunile cu diacritice. De ex., dacă apeși s, vei vedea ș, ß, ś și š. Dacă apeși a, ai multe opțiuni: ă â á à ä etc. Eu am ca în poză

IMG_6387

Dacă folosești tastatură fizică, conectată prin bluetooth sau prin smart connection, scrii mai comod și ai mai multe opțiuni de setare. Din păcate, pt iOS și iPad OS, să faci tastaturi alternative custom este complicat.
Pe macOS este mult mai confortabil, inclusiv să-ți faci singur keylayout-uri custom cu aplicația UKELELE.

Am inteles, multumesc de informatii, eram sigur ca te pricepi in zona asta.
Nu folosesc tastatura fizica, deci ma rezum la variantele disponibile pentru tastatura default din iOS.
Totusi mi-ar lua extrem de mult timp sa scriu texte cu diacritice tinand apasate anumite taste (a,s,t)…oare chiar nu exista alta varianta? :frowning:

Da, evident, asta merge numai pentru texte scurte, gen SMS. Dacă activezi însă corectorul automat, de regulă pune el diacriticele, în măsura în care identifică diacriticul corect, dar sunt cuvinte care pot fi și cu și fără, de ex si (nota) și „și” (conjuncția), sa ~ șa etc
Este o zonă nelucrată bine de Apple și care a încurajat neglijența în scriere. Pe iPad-urile mari, de 13 inci, apar pe ecran tastaturi complete, dacă îl ții pe orizontală. Posibil ca pe Android lucrurile să stea mai bine, nu pot compara acum.

P.S. Pe iOS, tastatura de pe ecran putea imita perfect tastatura fizică dacă îl ții pe orizontală. Din păcate, ăia de la Apple au fost așa de leneși, că nu implementat chestia asta. Fă un test: deschide un mesaj și pune telefonul pe orizontală. Vei constata că tastatura de pe ecran se deformează pe orizontală, fără să adauge pe zona periferică în dreapta ș ț â ă î, deci puteau face asta. Nu-mi spune că le-ar fi greu, pur și simplu îi doare undeva de detaliile astea.

Da… stiam chestia cu “predictive” (acel corector automat) dar mai mult ma incurca decat ma ajuta. Sa nu mai zic ca atunci cand scriu in engleza mai imi pune si cate-o cratima te miri pe unde.

Da, e o idee buna adaugarea diacriticelor pe tastatura default atunci cand esti in modul landscape, dar asa cum ai spus, ii doare undeva de noi si de limba noastra. Apple store nu avem(nici macar online, ca ungurii), fitness+ nu, AppleCare iarasi nu…si lista poate continua. Si nici nu-mi vine sa cred ca suntem chiar asa nesemnificativi cand vine vorba de vanzari. Nu cred ca suntem sub tari care deja beneficiaza de aceste servicii.

PS: Altii asteapta Siri in romana…dar noi nici tastatura n-o avem bine pusa la punct. :joy:

Chestia cu diacriticele ar fi relativ ușor de rezolvat pt română, sunt puține litere cu diacritice în comparație cu ceha, polona, lituaniana… Nu au ceva cu noi în mod special, au cu toate limbile central și est-europene bazate pe alfabetul latin și au diacritice.
Adăugarea pe modul landscape este așa de evidentă, încât faptul că nu au implementat-o ține doar de nepăsare.Sigur, fără afișarea asta comodă, multora li se pare complicat să ții apăsată o tastă, apoi să muți degetul și să alegi forma corectă. Eu unul scriu totdeauna cu diacritice, indiferent de text. Știu, meteahnă de prof, eu o numesc respect pt normele limbii române. Dar e greu să ceri majorității să se comporte astfel.

De asta am si intrebat, tot din respect pentru normele limbii. Desi nu sunt lingvist si nu am nicio treaba cu literatura(din contra, activez intr-un domeniu diametral opus, ca programator), incerc sa scriu cat mai corect si ma zgarie pe ochi cand vad greseli gramaticale s.a.m.d. chiar si in simple SMS-uri sau postari.

Totodata, scriu la fel de des si in engleza (la job) iar asa cum am spus deja, acel corector automat de text disponibil in iOS imi este total peste mana.

În iOS corectorul se activează după limba tastaturii, spre deosebire de macOS, unde limba este „ghicită” după alt algoritm. Deci în iOS/iPad OS corectorul se va activa în funcție de limba tastaturii active în clipa aia. Și eu comut între română și cehă, de exemplu, și corectorul funcționează, în general, OK.