iPhone și GPS

Am o tabletă AllView pe care o folosesc preponderent ca navigator cînd mai caut o stradă dosnică ori la drum. Mă enervează Android însă. Am văzut că și iPhone-urile au GPS, mi-am instalat 2-3 aplicații, începînd cu Google Maps, dar bag sama că am nevoie de telefon, iPhone-ul (un 3 GS) nu se conectează direct la satelit. Cum se face navigație cu un iPhone? Folosește cineva curent? Peste hotare cum faceți?

Am folosit un program de navigare pe 3GS dar l-am instalat neortodox. Mergea destul de bine ,dar epuiza bateria repede. In tara bineinteles, foloseam/folosesc Google maps. Afara e ceva mai greu. Daca ai roaming suficient poti merge tot pe Google maps, daca nu folosesti un program de navigatie prin satelit (gen iGo). Fie din App store, fie din alta parte (cu jailbrake).
Mai exista si o a treia varianta, de a folosi o aplicatie din App store (navigator parca ii zice) care iti descarca hartile de care are nevoie pentru destinatia respectiva si le foloseste offline. Ceva de genul asta foloseste si Maps de la Apple numai ca le inmagazineaza in cache cred pt ca daca schimbi destinatia sau inchizi aplicatia nu mai primesti indicatii.

Păi și cum știe unde sînt? După mintea mea, ori se conectează direct la satelit, cum face această tabletă pe Android pe care o am, ori prin rețeaua de telefonie. Nu ar fi bai să dau un ban, dar să știu că merge.
Aplicația de Android o folosesc în regim free, pt 20 € ai varianta mai precisă. Nu aș ezita să dau acei 20 €, ai acces la hărțile tuturor țărilor europene, dacă e să dau un ban, parcă aș da pt iOS, nu pt Android.

Aplicatiile de navigatie clasice (gen iGo, Navigon) se conecteaza direct la satelit. Celelalte folosesc reteaua de telefonie si retele wi-fi. In ultima varianta ai costuri de roaming, daca abonamentul de date nu include si un anumit trafic de date.
20 euro pt toata Europa e puțin. În general am văzut că tarifele sunt duble. Uită-te pe App Store la programele de navigație să vezi ce tarife au. Programele amintite mai sus sunt cele mai cunoscute.

analiza mea îmi spune să păstrez acest AllView de 7 inci măcar pt navigație. merge și varianta free, dar nu ai totdeauna acuratețe. De ex., la Sofia m-a dus bine la capătul străzii, știam numărul poștal, dar aplicația, pe varianta free, nu avea și numărul, iar acolo nu prea ai număr pe clădiri! Noroc că era acolo un post de poliție și m-a luminat. Strada era OK, mai trebuia să merg vreo 500 de m.
Cred că un iPad se conectează mai bine la satelit. Nu mă pricep, dar frecvența asta a satelitului nu are legătură cu rețeaua telefonică, eu în tableta asta nu am SIM card, dar se conectează frumos la satelit.

Daca te duce foarte aproape de unde vrei sa mergi e bine. Eu am vrut sa imi iau iGo dar pretul era de cca 60-70 euro toata Europa. Este la vodafone oferta de net in roaming, era si la Orange pana in iunie ,dar am scapat-o. Cu aceea puteam sa navighez si fara satelit in mod economic.

Da, pt iPhone europa e vreo 70 euro, pt Android aplicația uzuală e Navigator, cu variantele free și commercial. Toată Europa este 20 €. ceea ce mi se pare mai mult decît bine. Și varianta free ar fi suficientă, eu am folosit-o. La Veliko Tărnovo m-a dus unde trebuie prin orașul ăla vechi și întrotocheat, cu străzi f. înguste, deci merge, e bună aplicația.

Așadar problema cu iPhone nu e că nu se conectează la sateliții GPS dacă nu are internet (el se conectează bine-mersi), ci faptul că dacă nu ai internet atunci ai nevoie de o aplicație care stochează hărțile offline. iGo cred că e cea mai bună pentru România și estul Europei.

Eu folosesc iGo de vreo 3 ani si merge bine-merci. Am facut vreo 3000km prin Europa fara probleme. Uneori e cam in urma aplicatia, in sensul ca am iesit dintr-un giratoriu iar iGo ma anunta chestia asta dupa cateva secunde. Dar nu se intampla des. Cel mai frustrant lucru a fost cand am iesit dintr-o parcare subterana in Munchen si a avut nevoie de o gramada de vreme pana s-a reconectat la sateliti, timp in care eu conduceam “orbeste” prin oras.
In tara folosesc mai nou Waze, o aplicatie care are nevoie de conexiune 3G, dar care “vede” rapid multe strazi schimbate, giratorii noi, pentru ca foloseste harta Google (Google a cumparat Waze anul trecut) care se actualizeaza mult mai des decat gartile offline de la iGo.