Iphone 14/pro sau 15?

Salutare tuturor. Vreau să-mi schimb telefonul, un android de aproximativ 3 ani și jumătate care mă cam supără în ultimul timp (nu încarcă unele aplicații, bateria extrem de slabă, bonus, i-am crăpat ecranul).
Aș vrea să trec din nou pe iphone, am macbook pro 15 și 16, și un ipad mai vechi cu care mă înțeleg destul de bine.
Din cauza problemelor cu telefonul actual, aș cam vrea să fac pasul spre un telefon nou mai repede. Aș vrea ceva care să reziste mai mult timp (update-uri). Întrebările mele sunt:

  1. Cât de importantă e trecerea la USB C? Sincer, dintre toate upgrade-urile, asta mi s-ar părea cea mai importantă, celelalte: camere, ecran cu 0.1 mm mai mare și buton mute nu mi se par cine știe ce. În plus, este un zvon că modelele PRO ar putea avea thunderbolt 3.
  2. Pro vs Pro max, ca dimensiune… nu pot să-mi dau seama cam care e mărimea potrivită pentru mine. Am degete/palma medii. Am butonat niște telefoane pe la magazine, dar toate au lipite pe spate ventuzele acelea antifurt și mă duc în eroare…
  3. Să încerc să „rezist” cu actualul telefon și să mai aștept cam 5 luni până apare noua generație, care, oricum va fi din start mai scumpă sau, să aștept reduceri pentru actuala generație? Deși, la partea cu reducerea, nu e mare sfârâială, îl voi lua oricum cu un card de credit fără dobândă și nu va fi mare diferență.

Cred că la această întrebare numai tu îți poți răspunde: cât de mare simți patima să te duci azi la un magazin să-ți iei cel mai tare iPhone 14 sau să mai aștepți câteva luni până apare 15 sau încă un an până apare 16 etc.
USB-C este un detaliu important, desigur, dar asta doar dacă folosești intens telefonul pt poze și alte acțiuni care au nevoie de transfer foarte rapid de date. Altfel, e un detaliu de mufă. Pt mine este ciudat că Apple, care a introdus prima oară USB-C pe nMBP 12 inci a trecut foarte lent la extinderea conexiunii pe alte modele, mai ales la iPhone și la iPad-uri.

1 Like

Nu te gândi/complica cu cabluri - la 140 lei găsești un încărcător wireless mediocru și ai rezolvat problema - extrem de comod.

Mai degrabă adoptă strategia cu schimbare la 2 max 3, 4 ani (cu vânzarea vechiului telefon + diferență).

Recomand căștile de la Apple (mai ales dacă ai peste 10-15 apeluri telefonice/teams pe zi) - este gadget-ul meu preferat : comută automat între laptop și tel. + la ascultat muzica dacă nu ești pretențios sunt mai mult decât ok.

Dute într-un magazin și pune fizic mâna pe fiecare model. Eu eram adeptul tel mai mici - de la ultimele 2 cicluri am trecut pe Pro Max, te obijnuiești repede cu dimensiunea - mai greu e vara că-i dificil de găsit un buzunar încăpător …

Sicronizare poze, mesaje, etc. este ok între macOS si iOS (iCloud merge - rar cu sincope) + ai AirDrop (copiere fișiere între device-uri) - nici nu știu pe unde-i cablu de la tel (nu cred că l-am folosit în ultimele 6,10 luni).

iPad-ul este pe ultimul loc - nu stiu dacă-l pornesc o dată pe lună (am un iPad Pro (3rd)).

Mai degrabă aș vinde laptopurile cu Intel (bănui că de astea ai) și aș lua unul cu procesor M.

Succes

1 Like

Mulțumesc pentru sfaturi. Am un deja un Macbook Pro de 16, cu M1 pro. Într-adevăr, pot rezolva ușor cu un încărcător wireless. Reintră în cărți MAX-ul, în cazul acesta. :sweat_smile:

Este oarecum bizar că, fiind în eco-sistemul Apple, cum se spune, ai luat un Android. Ai fost, probabil, curios (cum am fost și eu, a doua oară anul trecut).
Cât privește „dacă să aștepți sau nu iPhone cu USB-C”, hm… tu știi cel mai bine. Evident, să ai conexiune USB-C/ThB 3/4 la toate jucăriile este confortabil. Depinde și ce buget vrei să aloci. Având deja un MBP 16 inci, probabil că nu stai rău la capitolul ăsta. Cert, următoarea generație de iPhone-uri nu va fi ieftină și este de presupus că se vor ieftini actualele generații de iPhone. Deja văd că se ieftinesc mac-urile în general, așteptându-se anunțul unor noi modele la WWDC.

Nu e bizar. Văd că li s-a întâmplat și altora, de mai multe ori. :sweat_smile: Mac-ul l-am luat cu cardul de credit, încă plătesc. Pentru telefon, tocmai mi-am făcut al doilea card de credit, emag raiffeisen. E cu rate fără dobândă pe 24 de luni. 200 și ceva de lei pe lună e acceptabil, dacă nu ai alte rate.
Revenind la iPhone, într-adevăr, generația următoare va fi mai scumpă.

Pe partea cu încărcarea să zicem că mă descurc. Întrebarea e dacă e suficient de rapid lightning pentru video. Mai fac niște mici vloguri educaționale și aș vrea să filmez 4k. :slightly_smiling_face:

Lightning nu are cum fi rapid, este limitat la viteza unui USB 2 (cred). Este și motivul pentru care mulți așteaptă iPhone-urile cu USB-C, așa cum l‑au aștepat pt iPad-uri. Este un avantaj considerabil, am și eu un iPad Air 4 cu USB-C și avantajul e considerabil, inclusiv prin conectarea oricărui periferic de tip disc extern/flash drive.

1 Like