iPad-ul la răscruce

Într-un articol publicat pe Subtraction.com, Khoi Vinh face o apreciere foarte corectă a momentului de răscruce în care se află iPad-ul: un device excelent, a cărui evoluție este însă ținută pe loc de sistemul de operare, motiv pentru care ar putea avea un viitor sumbru. E o opinie cu care sunt total de acord. iPad-ul devine treptat doar un iPhone mai mare, iar acum cu iPhone 6 Plus nu știu ce motive ar mai avea oamenii să-și cumpere un iPad. Ar fi păcat să eșueze.

iPad a fost o modă, după cum a fost și iPod. În clipa în care se dezvoltă și nu are cale de ieșire, ori pică ori se transformă. Este interesant că fi-mea, inițial entuziasmată de iPad-ul 3, după 6 luni a vrut să scape de el, MBP-ul actual o mulțumește și nu mai vrea iPad – are 15 ani, deci este generația care a crescut cu calculatorul pe masă, la 3-4 ani folosea natural calculatorul, deci – în nici un caz – nu se pune problema că nu ar fi adaptată tehnologiei; și fi-meu ăl mare s-a plictisit de iPad pt a trece la un MBP, iar fiul cel mic nici nu și-a dorit vreodată un iPad. Nu cred că s-au luat după mine, deoarece tinerii, în general, fie și din spirit de frondă, fac altfel decît părinții.
Și eu cred că viitorul va aparține unei „jucării” combinate cu touch screen și cu tastatură. Pe mine unul iOS pe iPad chiar mă enervează, e drept nu mai mult decît Androidul, care mi se pare un iOS copiat fără niciun talent de a adăuga ceva. Văd însă un viitor manualelor școlare în e-book. Eu sînt îngrozit de greutatea pe care fi-mea o cară zilnic în rucsac, pur și simplu deformează coloana. Ce poate fi mai simplu decît o tabletă ori un Air cu manualul în e-format?

iPad-ul are nevoie urgentă de un sistem de operare propriu care să pună în valoare ecranul mare și performanțele hardware superioare. Că o fi un iOS+, că o fi o variantă modificată de OS X… Apple trebuie să se miște rapid până nu e prea târziu.

Apoi Apple ar trebui să-și reconsidere poziția față de stylus. Steve Jobs era total împotriva utilizării unui stylus pe iPad, însă nu poți face cu degetul operațiuni de finețe, cum ar fi desene precise sau scris de mână. Am încercat să înlocuiesc schițele pe hârtie cu cele desenate pe iPad, dar nu merge. iPad-ul nu răspunde decât la obiecte care au o suprafață de contact cu ecranul comparabilă cu cea a unui deget, deci foarte mare și imprecisă. Tot din cauza asta nu pot scrie cu degetul decât dacă fac niște litere mari cât casa.

Un device trebuie să ofere toate facilitățile pt orice tip de utilizator sau pt cît mai multe tipuri de utilizatori. Orice limitare înseamnă regres. Am văzut în filmele coreene cum ei scriu uzual cu stilus-ul pe device-uri, ceea ce mi se pare logic la alfabetul lor silabic.

Recenta declarația a lui Cook cum că e gay (nu cred că i-a cerut cineva să dea asemenea detalii) arată că, la vîrful Apple, oamenii încep să o ia pe arătură. Cert, o asemenea declarația nu va urca Apple mai sus la bursă.

Si eu am incercat sa inlocuiesc Mac-ul cu un iPad. Din pacate nu am reusit chiar daca lucrez doar office (de ex. nu am inteles de ce din multitudinea de aplicatii pt pdf nu exista una care sa si faca “merge” ca si preview sau combine pdf). Trebuiea sa pe langa asta sa apelez la diverse aplicatii specializate. Asa ca am lasat munca pe mac si jocurile, cartile, pozele, chiar si muzica am lasat-o pe iPad.
Pt mine fiecare are functionalitatea lui. Mac-munca (e cel mai flexibil), iPad -divertisment (ecran mare si suficient de usor), iPhone telefon si munca lejera de teren. Din punctul meu de vedere iPhone nu poate inlocui iPad din cauza ecranului prea mic. 6 plus e un fel de struto-camila. Vrea sa fie de toate si nu face nimic foarte bine (prea mare de manevrat cu o mana, prea mic pt jocuri si navigatie. Daca e sa ai un singur device atunci probabil asta e alegerea, dar daca vrei ca totul sa fie lejer atunci ai 2 device-uri.
In ce priveste viitorul iPad, daca iOS s-ar apropia de Mac OS ar fi benefic pt cei care vor sa il foloseasca si pt munca cu diverse aplicatii. Asta cred ca ar fi cea mai buna abordare (dar se vor canibaliza cu macbook air si mbp de baza). trecand la hardware cred ca cea mai buna varianta e desfacerea unui macbook in iPad (10-13’’) si tastatura/unitate centrala. De diverse capacitati interschimbabile intre ele. Bineinteles in stilul Apple.