iPad se colorează

Au apărut noile iPad-uri (gen. 10), colorate precum iMac-urile M1. Capătă chipul lui Air gen. 4, dar merg tot cu Apple Pencil #1. Capătă și dimensiunile unui Air 4-5 și iPad Pro 11 inci, adică 10.9 inci. Cu alte cuvinte, aș putea folosi actuala husă cu tastatură pt Air 4 și pt așa ceva, dacă aș lua. Capătă și USB-C. Sigur, nu voi lua, nu are rost.

Parșivi sunt ăștia de la Apple: vând acest iPad entry level cu, să zicem, 420 USD și mai dai tot pe atât ca să iei și husa-tastatură. Una peste alta cât ai da pe un MBA, dar fără să ai un sistem de operare ca lumea. În fond, dacă merge, de ce nu? Iei un MBA sau un MBP și, pt alte nevoi, iei și un iPad, cât de ieftin ori de scump îți permiți.
Cu un Microsoft Surface ai rezolva toate astea dintr-o singură lovitură… Sigur, dacă poți lucra pe Windows.
P.S. Dar ce ziceți de 2000 USD pe așa ceva? Merge?
P.S. 2. Ați observat că, în ultimul timp, site-ul istyle.ro stă închis zile întregi? Săptămâna trecută a fost așa de multe zile la rând încât am crezut că s-a închis.
P.S. 2bis. De ieri stă așa, poate de alaltăieri, habar nu am:
Screenshot 2022-10-19 at 22.11.24

istyle revine. Un iPad colorat, entry level, bate frumos spre 4k lei pe varianta cea mai ieftină. Frumos lucrat… Atenție: dacă tastați „istyle.ro” în browser, vă va apărea tot poza de mai sus, eu am făcut clic pe e-mailul trimis ca abonat. Am făcut și acuma, dar, hopaaa, tot la poza de mai sus am ajuns. Se întîmplă lucruri ciudate… istyle în derivă.

iPad gen. 10 este, în esență, un iPad Air gen. 4, dar colorat. Același chip, aceleași dimensiuni. Doar că îi trebuie Pencil 1, nu 2. Ciudat, dar așa scrie tech spec.

Se vând deja iPad-urile Pro cu M2 la bord:

Mi se pare interesant că Apple aduce iPad 10 la aceleași dimensiuni cu Air 4-5 și cu Pro 11 inci. Asta înseamnă că poți folosi tastatura existentă dacă ai un iPad mai vechi tot de 11 inci. Eu am un Air 4 de 10,9 inci, dar husa-tastatură Logitech pt iPad Pro 11 se potrivește. A trebuit doar să-i tai 2 cm pt a putea avea acces la amprenta de pe buton. Am tot ezitat, dar am făcut gestul. Nu arată urât, la o adică.

La aceleași dimensiuni, dar nu la performanța de USB-C, care rămâne la nivelul USB 2/Lightning. Analiza aici.
Altă fentă a lui Apple. Ca atare, decât un iPad 10 mai bine un iPad Air 4 s.h. Iar dacă doriți un iPad entry level, fără pretenții, atunci iPad 9.
P.S. În condițiile în care poți lua iPad Air 5 cu M1 la circa 3,8 k, iar pe olx la prețuri simțitor mai mici, mi se pare aiurea să dai 2,9 k pe configurația minimală pt iPad 10.

Iată un articol care pune punctul pe i și care subliniază un detaliu pe care Apple nu l-a spus: piața iPadurilor este în scădere. iPadul este un produs haotic lansat și haotic organizat pe categorii.
Hai, Apple, curaj: avem nevoie de Apple Surface.

The slow death of the iPad is Apple’s own doing [citat din articol]

Asta o spun ăia care papă Apple pe pâine toată ziua.

După părerea mea, cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Apple în strategia de vânzare a iPad-urilor, a fost aceea că a înșelat așteptările cumpărătorilor:

  • iPad-ul a fost și trebuia să rămână un device pur touchscreen, la care tastatura externă să fie un simplu accesoriu pentru scris. Așa a început povestea cu primul iPad lansat de Steve Jobs, și așa a continuat, până când la un moment dat totul a deraiat, deoarece…
  • Au adăugat suport pentru maus în condițiile în care aveau un sistem de operare conceput pentru touchscreen/pencil.
  • Și fiindcă suportul pentru maus nu era destul, au adăugat și un trackpad la tastaturile lor, transformând astfel iPad-ul într-un fel de struțocămilă tabletă-laptop.
  • Dar struțocămila asta nu putea funcționa cu un sistem de operare pur touchscreen, așa că au început apoi să modifice interfața simplă și ușor de utilizat din iPadOS, introducând elemente de multitasking complexe și greu de descoperit. (Ca și cum nu aveau deja un sistem de operare conceput și optimizat de ani de zile pentru multitasking – adică macOS).
  • Peste asta au venit cu reclamă mincinoasă, insinuând că un iPad ar putea înlocui un laptop. Iar clienții ce-au gândit? “Băi, acuma are maus, are tastatură, e și tabletă, păi împușc zece iepuri dintr-o lovitură dacă iau un iPad, nu?”
  • Au luat însă țeapă clienții care an după an au încercat și s-au convins că nu poți înlocui un laptop dacă nu ai (1) aplicațiile de care ai nevoie, și (2) libertatea de a lucra cu perifericele de care ai nevoie (hard discuri externe, microfoane, etc.).
  • Cireașa amară de pe tort este frenezia asta de a scoate noi și noi modele de iPad, de nici nu mai știi ce să cumperi. Plus prețurile absolut imbecile ale modelelor Pro.

Ce-aș fi făcut eu dacă eram șeful Apple :smiley:

  • Aveam un model iPad de bază, doar tabletă, în două mărimi (9.7" și 13"). Poate și un mini, dacă este cerere și nu se canibalizează cu iPhone-urile din ce în ce mai mari.
  • Mai aveam un model Pro de 13", capabil să funcționeze în mod dual tabletă-laptop. Fără tastatură – e tabletă cu iPad OS. Pui tastatura? Bang! – sari în macOS.
  • Lucram la un mod avansat de interacțiune între iPadOS și macOS, astfel încât trecerea de la o interfață la alta să fie instantanee iar sistemele să interacționeze perfect unul cu altul. În final cele două sisteme de operare ar fi trebuit unificate într-unul singur.
  • Da, ar fi fost ceva similar cu ce face Microsoft cu gama Surface, iar Apple ar fi avut avantajul că are deja un mare succes la aplicațiile touchscreen, în timp ce în Windows piața aia e moartă demult. Nimeni nu face aplicații de Windows optimizate pentru touchscreen.

Da, Tudore, așa este, sunt integral de acord. Cred că bâlbâielile astea au pornit și de la ideea de a trage de timp până pun la punct procesorul lor M. Acum lucrurile sunt clare. Un iPad, pe seria mini sau de cel mult 11 inci va rula iOS, dacă e mai mare macOS. Sunt convins că asta vor să facă.
Oricum, acel „pro” pus după iPad este o fentă pe care mulți nu o mai înghit. Ori le dai un iPad Pro „pe bune” ori nu.

Eu cred că s-au bâlbâit din cauza presiunii puse pe ei pentru a face fie un Mac cu touchscreen, fie un iPad cu macOS. Toată lumea cam asta aștepta, atunci când iPad-urile au început să fie din ce în ce mai puternice. Cred că ar fi avut succes chiar și posibilitatea de a instala manual macOS pe iPad, cu dual boot clasic și fără optimizări ale interfeței pentru touchscreen.

Și pe bună dreptate: ce rost are o sculă cu procesor așa de puternic dacă nu folosești la maximum acel proc.?

Dacă e să visez la ce putea face Apple și, probabil, ar fi făcut dacă Steve nu pleca așa repede: un telefon, fie și mai mare, cu proc foarte puternic și care se transforma automat în stație de lucru odată ajuns acasă ori la birou și era pus într-un hub dedicat, conectat la monitor extern, tastatură și maus. Am văzut undeva așa ceva la Samsung, din păcate ăia nu pot duce la cap așa ceva din cauza OS-ului. Apple putea și poate face asta.
Au devenit rutinieri. Acuma, cu M1-M2 la bord, nu au niciun motiv să nu se ducă spre ceva serios și bine făcut și pe zona soft. Oricum, trei sisteme de operare (iOS, iPadOS, macOS) sunt o prostie. Unul pt telefoane și iPad-uri mici și altul pt iPad-uri mari și pt notebook-uri. Altfel îi înnebunești pe dezvoltatori. Că doar nu folosești un sistem de operare numai cu aplicațiile pe care ți le oferă creatorul sistemului de operare, ai nevoie de aplicațiile altora.
P.S. Am o corecție aici, în clipa în care nu mai visez. Și asta mi-a venit în clipa în care fi-mi i-am luat un MS Surface, iar ea întreabă: de ce Apple nu face și el așa ceva? Ca să vândă mai multe produse, nu unul singur?
Aferim.

Aici avem o analiză suficient de negativă a noilor tastaturi Apple pt iPad 10.

Logitech vine cu varianta sa mai bună (și sensibil mai ieftină) de tastatură pt noile iPad-uri. Am și eu așa ceva pt iPad Air 4, compatibilă și cu iPad Pro 11 și, probabil, ar fi OK și pt iPad g. 10.

Dacă veți avea răbdare să citiți această recenzie a iPad-ului cu M2 la bord, veți afla că și concluzia lor, adică a unora care asta fac mereu (analizează și testează) este exact ceea ce spuneam și eu și alții: nu are rost să dai bani pe un iPad M2 foarte scump, cu tastatură și Pencil mult mai scump decât un MBP M1-M2. Dacă nu aveți răbdare să citiți toată recenzia, puteți sări la final, la concluzii:
„iPad Pro M2 este o tabletă super-puternică, probabil cea mai bună de pe piață […]. Dar sistemul de operare este prea limitat pentru a profita într-adevăr de aceste atu-uri hardware. Puteți lua o generație anterioară sau un model 2018/2020 așteptând să mai scadă prețurile. Sau, de ce nu, un iPad Air.”
P.S. Pentru orice nevoi, chiar cu pretenții, un iPad Air 5 este suficient. Chiar dacă cineva, din snobism ori din manie pro-Apple, și-ar lua cel mai scump iPad Pro posibil (13 inci, 2 TB stocare etc), nu ar avea ce face cu el, doar dacă vrea să-l folosească drept SSD de stocat date. Apple a luat-o razna și e bine că i-au spus-o și i-o spun și cei care sunt plătiți să-l laude. Prea ar bate la ochi să scrii ceva pozitiv despre un iPad Pro de 13 inci care costă mai mult decât un MBP și cu care nu ai ce face, de fapt. Doar dacă, vorba unui amic cu bani mulți, faci scena următoare:
– Domnișoară, dați-mi un telefon pentru pizza.
– Scuzați-mă, cum adică „telefon pentru pizza”?
– Domnișoară, intru într-un restaurant scump, mă așez, scot din buzunar cel mai scump telefon de pe piață, îl pun pe masă și mă dau mare… Veniți cu mine la o cafea?