iPad Pro: review-uri, păreri, impresii

Review iPad Pro!

Mie nu-mi surîde deloc. Să fiu sincer, cînd am citit la voi prima dată observația că e stupid ca un iPad, care se vrea dispozitiv de productivitate, rulează iOS, nu v-am dat dreptate. Însă mă conving cu vîrf și îndesat că fix așa e, mi se pare o glumă să rulezi iOS, chior, nu-i măcar o versiune personalizată, pe un dispozitiv atît de puternic și de serios.

Și cînd îl mai citesc și pe Tim Cook (al cărui entuziasm poate fi înțeles), dar și pe mulți evangheliști Apple că ăsta-i viitorul, se va pune praful pe MacBook-uri, nu mai vorbim de desktop-uri, chiar mă sperii…

Știu, a mai fost discuția asta și probabil se va tot reaprinde. Dar e pur și simplu bătaie de joc, nu m-am putut abține.

O punem de-un miting în Piața Cupertino? :smiley:

Au apărut și alte review-uri, cam toate sunt “meh”. Mossberg zice că nu-și cumpără un iPad Pro și nici nu recomandă altora să-l cumpere.

Eu aș vrea să mă joc cu creionul ăla.

Un review corect nu are cum fi altfel. Apple vine cu ceva deja răsuflat, nu e nimic extraordinar, iOS este un sistem bun pt un telefon și pt o tabletă așa, pt nea Gigu de la colț. Pt ceva serios, pro, nu mai merge. MS vine cu o ofertă mult mai serioasă.
Așa cum am mai spus, Apple este în cădere. OS X este singurul element care încă îl ține sus. Pe zona hard, a luat-o la vale și nu știu dacă își va reveni. Eu sper să-și revină. Este evident că Steve s-a dus și nu are urmași. Tim Cook mi se pare mult sub ce are nevoie Apple, Ivy este OK, dar nu e suficient dacă nu ai sub capotă și marfă solidă. Cook, alături de echipa lui, este rutinier, banal, șters… nu citesc nimic în chipul lui, nu are viziune. Aici văd și greșeala lui Steve: orice patron trebuie să vadă dincolo de moartea lui, mai ales la o asemenea companie.

Și eu, dar vine legat de dita’i placa aia :smile:

Ce-i lipsește iPad-ului ca să devină cu adevărat “Pro” sunt aplicațiile serioase. Bănuiesc că s-ar putea face aplicații serioase pentru iOS, mai ales acum când Pro-ul are 4 GB de RAM, însă:

  • O aplicație serioasă nu mai poate costa sub $10, așa cum sunt majoritatea aplicațiilor pentru iOS. Vorbim aici despre prețuri care ar trebui să urce spre $50 - $100 sau chiar mai mult.

  • N-ar cumpăra nimeni astfel de aplicații scumpe fără să aibe posibilitatea de a le testa înainte. Deci Apple trebuie să ofere developerilor posibilitatea de a pune în App Store versiuni de încercare.

  • În cazul aplicațiilor scumpe este obligatoriu să ai prețuri de upgrade, lucru care iarăși lipsește din App Store.

Momentan puținele companii care-și permit să investească în aplicații mai complexe pentru iOS sunt cele mari, Adobe și Microsoft, care au un flux financiar consistent și constant generat de aplicațiile pe bază de abonament vândute pentru Mac și Windows. Developerii mici vor ignora iPad Pro-ul atâta timp cât punctele de mai sus nu vor fi rezolvate.

Guitar Hero, proaspăt relansată, pare a fi o aplicație serioasă. :smile: E gratuită cu o melodie și se activează versiunea full cu un IAP de 50€. Metoda asta, care oferă un fel de demo, mi se pare foarte bună și mult mai comodă decît TestFlight ăla.

John Gruber critică modul în care Apple a implementat navigația interfeței iOS folosind tastatura. Acuma dacă tot ai un iPad mare la care-i pui o tastatură și arată ca un laptop, normal ar fi să ajuți utilizatorul să navigheze prin sistem folosind tastatura atunci când aceasta e conectată. Pentru că nu ai nici maus, nici trackpad și e incomod să fii nevoit să întinzi degetul către ecranul aflat într-o poziție aproape verticală. Ei au rezolvat doar parțial problema asta: sunt ceva shortcut-uri, dar nu suficiente și uneori nu funcționează.

Prețuri.

Ceea ce spui tu, Tudore, sînt deja subtilități nu greu de rezulvat. Adică nu pot crede că lui Apple i-ar fi greu să vîndă aplicații mai scumpe ori să facă un sistem de testare. Problema este că Apple nu a ajuns la asemenea subtilități pt că ceea ce oferă este (mult) sub ce ar dori un pro. Mie îmi este clar că, la vîrf, echipa Apple este în totală confuzie, nu știe ce să facă să iasă bine. Bîjbîie, mai lansează una, mai face nea Cook o conferință. Nu țin șmecheriile astea, încă mai țin așa, din inerție, dar nu o poți duce la infinit.

Creioanele la test, Surface Pro 4 vs iPad Pro.
Creionul de la Apple pare că se mișcă într-adevăr un pic mai natural decât cel de la Microsoft.

Horace Dediu e de părere că iPad Pro este de fapt un iPad Desktop.

Creionul pare că funcționează foarte bine. Este cred singurul motiv pentru care mi-aș lua un iPad Pro. Nu sunt artist grafic dar când lucrez întotdeauna am lângă mine creionul și hârtia.

Sînt de acord că acel creion e singura noutate remarcabilă a iPad-ului Pro. Dar na, cine are nevoie musai de așa ceva, cu siguranță se îndreaptă spre un Cintiq, aș zice eu. E mult mai limitat în funcții decît o tabletă, dar ce face, face bine. (Iar la $800 cel puțin în SUA, ceea ce înseamnă că la noi va intra în jur de €1000, bate spre Cintiq.) A-ți cumpăra un iPad Pro pentru creion și desene cu el e ca-n povestea copiilor care-și cumpără MacBook Pro Retina de minim $2000 ca să stea pe Facebook și să se uite la filme.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, nu asta-mi e intenția! Ce vreau să spun este că, așa cum am mai discutat și ați remarcat și voi, această nouă tabletă pare a fi o formă fără fond.

Mă rog, hai să-i dăm credit, e varianta 1.0 dintr-o gamă nouă, ca și MacBook-ul de 12" sau TV-ul. Ceasul ne-a arătat că se poate progresa la iterațiile ulterioare. Pas cu pas ©, în stilul unor clasici în viață, dar… 'om trăi și-om vedea.

Să se lanseze un Magic Trackpad 4-5, care să vină cu un asemenea creion ca stylus sau să vină mult-așteptatul OS X ori un hibrid iOS-OS X pe iPad…

Da, unul dintre motivele pt care nu-mi iau tabletă este că nu pot face notări/însemnări pe PDF-uri, mai exact este teribil de incomod, greoi… Presupun că, dacă aș avea un creion, totul ar fi OK, este ca și cum aș însemna pe o carte (mai toate ale mele așa sînt). Dar, evident, alții au făcut asta de ani buni, nu mi-a fost clar de ce Apple nu a avut funcția asta de la început ca opțiune de bază, doar Palm o avea la sfîrșitul anilor ’90.

Uite, apropo de asta, vreau să împărtășesc experiența mea. Pînă de curînd făceam rareori însemnări pe cărți, fie electronice, fie fizice, pentru că obișnuiam să conspectez, schițez pe un caiet ce citeam. Dar recent, mînat și de încercarea de a fi, pe cît posibil, paperless, am început să fac asta pe iPad.

Managerul meu de fișiere pe iPad, care are și un cititor excelent, este GoodReader. Îmi place mult, din varii motive, printre care că pot face un crop general pentru o carte, eliminînd toate marginile albe. Are și unelte foarte bune de adnotări și recent mi-am comandat de pe Amazon un stylus Adonit Jot Pro. Am fost sceptic inițial, dar acum îmi place foarte, foarte mult. Are o precizie foarte bună, discul ăla aș spune că ajută, nu încurcă, nu are lag sesizabil și singurul lucru cu care trebuie să te obișnuiești este să scrii/subliniezi în căsuțe de zoom. Poți face asta și “global”, dar dacă de subliniat mai merge, de scris nu prea. Am ajuns să scriu 3-4 propoziții pe pagină fără zoom. :smile:

Așadar, pentru adnotări și sublinieri, folosesc GoodReader cu acest stylus, iar de scris, Notability, care are un palm rejection lăudabil, mai ales dacă dezactivezi gesturile multitouch, dat fiind că stylusul e capacitiv, nu cu bluetooth.

Eu nu mai am iPad, au avut fi-meu și fi-mea dar nu mai au, nu le-a plăcut nici lor. Am doar un Androidaș de 7 inci, recomandă-mi așa ceva pt el. Tatonez o tabletă cu ecran de 9-10 inci, fie un iPac s.h. fie un Adroid.

Păi stylusul meu e capacitiv, deci independent de tabletă (dpdv al OS-ului, cel puțin). Merge chiar și pe trackpad-ul MacBook-ului pentru semnături sau ce vrei.

Aplicații de Android, din păcate, nu cunosc chiar deloc.

Dacă vrei să încerci combinația iPad (Air) cu acest stylus, în GoodReader și Notability, cel puțin, în fiecare marți după-amiază sînt la Universitate. Continuăm discuția prin MP dacă vrei.

Ar fi o idee, da. Iau cu mine tabletuța. Folosesc ȘI Android, nu am idei preconcepute. Acea tabletă am luat-o (am mai scris pe aici) pt navigație, am dat €20 pt un soft care acoperă toată Europa, foarte util la volan ca să nu bîjbîi cînd te duci undeva, inclusiv în București pe străzi dosnice, unde nu am fost niciodată.

Cintiq e cu totul altceva, e o unealtă destinată artiștilor. Dar nu trebuie neapărat să fii artist ca să folosești un creion. Eu fac design grafic și întotdeauna pornesc la lucru desenând ideile cu creionul pe hârtie. Dar nu mi-aș lua niciodată un Cintiq, Eu fac schițe simple, forme geometrice sau wireframe-uri, nu pictură și nici ilustrație. Din punctul ăsta de vedere un iPad Pro mi-ar fi de folos pentru că l-aș folosi pe post de caiet cu schițe și însemnări. Iar dacă aplicații precum Graphic ar funcționa cum trebuie pe iPad Pro, atunci uneori mi-ar fi mai ușor să lucrez acolo cu un creion decât cu mausul.

Problema cu iPad Pro-ul e că nu știu cum va evolua iOS și software-ul în viitor. Nu mai am încredere în Apple că știe în ce direcție vrea s-o ia. Am așteptat timp de patru ani ca sistemul de operare și aplicațiile pentru iPad să evolueze în ceva cu adevărat util. Nu s-a întâmplat decât în mică măsură treaba asta. iPad Pro ar fi trebuit să vină cu un alt sistem de operare. Hai, poate nu OS X, dar măcar un iOS adaptat și îmbunătățit substanțial. Când colo ăștia nici măcar nu au Pencil-uri la vânzare în Apple Stores. Acum, la marea lansare oficială! Mi se par complet idioți ăștia de la Apple. Dacă vor să vândă Pro-ul fără Pencil înseamnă că într-adevăr până și ei îl privesc pur și simplu ca pe un iPad mai mare. Ori eu nu vreau un iPad mai mare, că n-am ce face cu el. Vreau o unealtă performantă cu care să lucrez. Pro-ul e puternic, mare, e la nivelul la care am pretenții mai mari decât filme, muzică, Facebook și Angry Birds.