iPad OS 13.1, primele impresii

Gata, am pus iPad OS 13.1. Am un adaptor no-name lightning-USB luat de la emag cu 11 lei, am pus un maus Logitech USB și… a mers, după ce am activat chestia aia în Accesibility. Merge scroll up-down. Am dat pe Pages și mi-a afișat că nu e compatibil, l-am scos din mufă, l-am repus și am pornit Mellel, acolo merge. Sigur, nu voi folosi maus pe sârmă, mâine voi lua un maus BT, nu am în plus. În adaptorul ăla am pus și un stick și mi-a spus că nu e compatibil. Aveți idee de adaptor lightning-USB ar fi compatibil? Uneori ai nevoie și de așa ceva, pe la niscai conferințe, simpozioane…
Butonul ăla care imită degetul e simpatic, parcă ținteși cu el, are un mic buton în centru cu care poziționezi foarte precis pe pagină. Nu știu ce face pe desene, dar pe text și pe scroll este OK.
Prima impresie e rezonabil OK, deci am maus pe iPad și, cu încă nu știu ce adaptor, pot conecta și un stick.
P.S. Cu asta am testat mausul și stickul USB

Iată câteva tips & tricks de la Apple:

Uh, am încercat și eu șmecheriile cu multitasking-ul, până când sistemul n-a mai vrut cu niciun chip să-mi afișeze tastatura pe ecran. :frowning:

Nu degeaba au zis mulți că e cel mai buggy release din ultima vreme.

Chinuiși sistemul… E băgos, deoarece Cook și echipa lui tot improvizează de ceva ani, fac fente mai simpluțe, nu mai inovează radical… Apoi, „spărgând” iOS în două, apar probleme. Eu mă gândeam că un iPhone Pro se poate folosi și ca desktop acasă: îl pui frumos pe un dock, îi conectezi monitor, tastatură și maus și devine sculă performantă. Am făcut testul cu iPhone-ul meu 6S Plus, merge foarte frumos cu monitor extern/TV conectat, procul și tot restul permite și lucrul cu aplicații mai pretențioase gen Pages ori Mellel. Păi ce rost are să faci un iPhone 11 Pro așa de tare fără să-l gândești și ca desktop acasă, dacă vrei?
Mie îmi place, cerculețul ăla dacă pui mausul e haios, simpatic, are un cerculeț mic de tot în centru cu care poziționezi foarte precis. Pătrățelul ăla gri este o paletă mobilă foarte utilă, nu am apucat să-i setez tot ce poate, mai e timp.

Am și eu două-trei aplicații pentru iPad cu care aș putea lucra (cele de la Affinity, de exemplu) dar nu suportă interfața asta “modernă” de lucru cu fișierele. Care e în uz deja de un an cel puțin, nu e o chestie nouă din iOS 13. Așa că orice operație cu fișiere este teribil de greoaie atunci când ai mai mult de 10 fișiere.

Parcă aș fi în Linux: degeaba se chinuie unii să facă sistemul mai user-friendly, dacă aplicațiile 3rd party nu preiau automat aceste funcții.

Da, sigur, aplicațiile trebuie să se adapteze.

Mi-am luat maus BT Logitech, s-a pupat imediat cu iPad-ul. Ăsta merge și cu Pages… Repet: e haios cerculețul ăla ca pointer de maus, iar funcția mi se pare bine implementată, la prima vedere cel puțin. Vedem, e în analize zilele viitoare.
P.S. Mă întreb dacă acum nu se poate atașa unei tastaturi și un pad, ca la orice notebook uzual. Tudore, ai așa ceva extern? Merge cu un iPad? Adică așa ceva.

Eu cum mama naibii îmi dau seama ce fel de fișiere sunt astea, dacă Files nu are opțiune pentru afișarea extensiilor de fișiere? Trebuie să le iau la rând și să dau Info pe fiecare… ce prostie.

1 Like

Eu am dat vreo suă de lei (sau mai puțin? am uitat) pt pachetul Readdle, care conține și Documents. Este un fel de concurent la Files și mi se pare mult mai bine făcut. În pachet mai erau cititorul de PDF-uri și o alicație de scanat, ambele foarte bune.

Sistemul devine într-adevăr instabil după ce activezi acel assistive touch. După ce îi pui să afișeze tastatura (am fost curios), se afișează și după ce o dezactivezi, trebuie să dezactivezi toată setarea cu touch. Tastatura nu mai răspunde unor taste, o parte din cel din dreapta (la mine, am o tastatură Logi). Mda, e cam băgos… sistemul, așteptăm 13.2 și următoarele să mai perie un pic comportamentul ăsta.

Avem încă un update, 13.1.1.

Ăsta ar fi repararea unor bug-uri evidente și supărătoare.
P.S. Pe iPad l-am pus, mai încolo și pe iPhone. Probleme am remarcat însă doar pe iPad dacă activez mausul.
PS Update-uł nu a rezolvat bug-uł cu tastatura. Un bug foarte, foarte enervant. Nu pot activa funcția assistive touch, imediat ce fac asta, tastatura fizică Logi se comportă aiurea, se afișează tastatura pe ecran deși e dezactivată chestia asta (oricum s-ar putea afișa din comanda din tastatura fizică). M-am bucurat prematur cu iPad OS ăsta, dar să sperăm că-i dreg chestia asta.

Tudore, tu poți testa dacă iPadul tău cu 13.x.x la bord se comportă normal cu o tastatură dacă activezi mausul? La mine, tastatura se comportă aiurea, unele taste nu merg (cele de pe dreapta, dar unele da)… Poate e o chestie de firmware update la Logitech-ul meu.

Comportamentul bizar după activarea mausului și a ansamblului assistive touch se pare că se datorează tastaturii Logitech smart connector, cu altă tastatură (tot Logi, K 480) și cu un iPad 5th gen 2017 cu tastatură no-name totul este OK. E ciudat acel cerc care imită degetul pe ecran, dar nu mă deranjează. Cu maus și tastatură te miști mai natural pe secvențe similare de pe mac/PC. Și table joci mai ușor așa, ha, ha…
P.S. M-am dus azi la iStyle și am testat o tastatură Apple cu smart connector, face la fel! Apple a comis-o iar: a lansat iPad OS fără să-l testeze ca lumea, protocolul smart connector e aiurit de noul sistem. Soluția: folosiți tastatură bluetooth, asta nu are bug-ul ăsta. Tare.

… În schimb, sunt încântat de paleta largă de configurări pt maus. Logitech M 590 are 5 butoane, le-am configurat pe câteva variante, toate merg fără probleme. Este chiar enervant că nu pot folosi noile funcții alături de o tastatură cu smart connector. Am și un Logitech K 480, cea cu 3 aparate preselectate, dar e incomod să o iau cu mine. Merge frumos și o tastatură no-name cu un iPad 2017, 5th gen. Apple o să ne spună iar că bug-ul ăsta e un „feature”, ori maus ori tastatură, nu ambele simultan.

Gata, m-am lămurit cum este cu bug-ul din iPad/iOS 13.x dacă se activează assistive touch. Problema este din soft, respectiv dacă se activează afișarea tastaturii virtuale pe ecran, chiar dacă există o tastatură fizică (smart sau BT). Odată dezactivată subfuncția asta, totul este OK. Am început să folosesc mausul uzual cu iPadul, este confortabil, inclusiv atunci când joc table!!!