Ipad/ mac?

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez o tableta pentru facultate. Ce imi recomandati? Ce avantaje/ dezavantaje are fata de mac? Va rog sa imi spuneti ce caracteristici lipsesc- ce are mac ul si nu are ipadul ?
Va multumesc

iPad-ul, pe care îl folosesc de ani buni, are (1) MULTE dezavantaje și (2) CÂTEVA avantaje:
1.

  • Nu permite gestionarea simplă și ușoară a fișierelor.
  • Multe aplicații bune care sunt pe macOS nu există și pe iPad OS. Dacă însă ai nevoie doar de Word și de suita MS Office, da; și seria Apple iWorks (Pages, Keynote, Numbers) e OK.
  • iPadOS este, de fapt, iOS (sistemul pt iPhone). Nu mi-e clar de ce i-au pus nume diferit, deoarece nu are, practic, nimic diferit.
  • Muilte alte minusuri, nu am răbdare să le enumăr.

– Este OK pt adnotat fișiere PDF cu un stylus, poate fi și ceva ieftin; poți citi e-mail-uri, poți naviga pe net etc Adică chestii simple pe care le poți face pe orice tabletă cu orice sistem de operare.
– Pt un pro-user, poate face grafică de nivel înalt dacă are Apple Pencil. După întrebarea pusă, nu rezultă că ai pica pe categoria asta.
Concluzii. Așa cum arată acum, iPad-urile sunt un rest incoerent al unei concepții inițial geniale, de pe când trăia Steve. Urmașii nu au fost capabili, după mai bine de un deceniu, să facă din tabletele astea ceva viabil. I-au pus maus și tastatură, dar nu au bibilit un pic sistemul de operare. a rămas ca pe iPhone.
Un iPhone cu un ecran mare poate fi la fel de bun ca un iPad.
Întrebare: de ce ai pus întrebarea? În ce scop vrei să iei tableta? Să faci chestii simple, să iei notițe la facultate ori să citești e-mail-uri ori să faci chat pe WhatsApp sau pe alte aplicații similare? Dacă răspunsul e pozitiv, ia cel mai ieftin iPad, nou sau s.h., face cam același lucru la nivel uzual. La nivel pro, face tot cam același lucru, dar costă cât un MacBook Pro cu pretenții.

1 Like

P.S. Am vrut să-mi vând actualul iPad (iPad Air 4), încă performant și să-mi iau un Microsoft Surface 6-7-8 sau ce-o mai fi. Am testat câteva zile și am renunțat. Nu am mai lucrat pe Windows de ani buni. Testul pe Surface 7 a fost pozitiv, dar eu am aplicații cumpărate pt iPad și nu vor merge pe Windows.
Dar asta e valabil pt mine. Dacă Windows îți este familiar, ia mai degrabă așa ceva, dacă ai nevoie de 2-in-1: și tabletă și laptop.
Eu sunt Apple user, nu Apple-maniac. Nu fac recomandări, deoarece nu știu ce vrei, de fapt, să faci. Întrebi generic. De regulă, cei care pun întrebări de acest fel le pun așa, să se afle în treabă, ei știu de la bun început ce vor să facă.
P.S. Concluzie. De vreme ce Apple (încă?) nu produce o tabletă-notebook (2-in-1) precum MS Surface, care acoperă toate nevoile, va trebui să decizi. Cel mai bine ar fi să butonezi o tabletă să vezi ce poate și, mai ales, ce nu poate. Pe secvența actuală, Apple „cere” să iei și tabletă și notebook/desktop (să zicem un mini), deoarece nu acoperă nevoile specifice ambelor situații. Un MS Surface - da, le acoperă. Personal, nu cred că un iPad este suficient pt lucrul în mediu facultate, dar asta este concluzia mea, poate alții nu sunt de acord. De aceea, nici nu dau sfaturi, încerc să fac lista problemelor.