Acum 5 ani, pe 27 ianuarie 2010, Steve Jobs dezvăluia lumii întregi iPad-ul, tableta cu care Apple promitea să revoluționeze modul în care utilizăm computerele.
Îmi aduc aminte cu cât entuziasm am primit apariția iPad-ului. O lună mai târziu am făcut chiar și un forum dedicat acestui device, fiind absolut hotărât să-mi cumpăr unul încă din prima zi. Pe 3 aprilie 2010 s-a dat drumul la vânzări în SUA. Am cumpărat online unul încă de la prima oră, iar pe 9 aprilie dimineața a ajuns acasă în România. Pur și simplu m-a uluit. Eram convins că în câțiva ani toți vom renunța la computerele clasice și vom lucra pe iPad-uri…
Dar au trecut cinci ani de atunci și între timp entuziasmul meu s-a domolit, la fel cum s-au domolit și vânzările. Astăzi iPad-ul mi se pare un dispozitiv care a evoluat foarte puțin de la apariție, stagnarea fiind cauzată de sistemul de operare – iOS – conceput pentru telefoane mobile, nu pentru tablete. iOS limitează drastic posibilitățile oferite de hardware-ul mult mai puternic al iPad-ului și de ecranul mare. Mi-aș fi dorit ca, la un moment dat, iOS să evolueze într-un hibrid, într-un OS X cu interfață touch, care să-mi permită să folosesc aplicații din ce în ce mai performante. Dar Apple a ținut morțiș să delimiteze clar tabletele de laptopuri, pentru că, nu-i așa, trebuie să cumpărăm cel puțin două device-uri diferite care să ne satisfacă nevoile.
Între timp am descoperit că un telefon gigantic denumit „phablet” face cam tot ceea ce poate face un iPad. Deh, ecranul e mai mic decât cel al iPad-ului, dar un phablet e mai ușor și mai comod de folosit, plus că are și telefon încorporat! Așa că am făcut cadou soției iPad-ul (versiunea 4). Ea a renunțat la computer în favoarea unei tablete. Eu deocamdată nu pot face asta. Poate peste încă cinci ani.