iPad împlinește 5 ani

Acum 5 ani, pe 27 ianuarie 2010, Steve Jobs dezvăluia lumii întregi iPad-ul, tableta cu care Apple promitea să revoluționeze modul în care utilizăm computerele.

Îmi aduc aminte cu cât entuziasm am primit apariția iPad-ului. O lună mai târziu am făcut chiar și un forum dedicat acestui device, fiind absolut hotărât să-mi cumpăr unul încă din prima zi. Pe 3 aprilie 2010 s-a dat drumul la vânzări în SUA. Am cumpărat online unul încă de la prima oră, iar pe 9 aprilie dimineața a ajuns acasă în România. Pur și simplu m-a uluit. Eram convins că în câțiva ani toți vom renunța la computerele clasice și vom lucra pe iPad-uri…

Dar au trecut cinci ani de atunci și între timp entuziasmul meu s-a domolit, la fel cum s-au domolit și vânzările. Astăzi iPad-ul mi se pare un dispozitiv care a evoluat foarte puțin de la apariție, stagnarea fiind cauzată de sistemul de operare – iOS – conceput pentru telefoane mobile, nu pentru tablete. iOS limitează drastic posibilitățile oferite de hardware-ul mult mai puternic al iPad-ului și de ecranul mare. Mi-aș fi dorit ca, la un moment dat, iOS să evolueze într-un hibrid, într-un OS X cu interfață touch, care să-mi permită să folosesc aplicații din ce în ce mai performante. Dar Apple a ținut morțiș să delimiteze clar tabletele de laptopuri, pentru că, nu-i așa, trebuie să cumpărăm cel puțin două device-uri diferite care să ne satisfacă nevoile.

Între timp am descoperit că un telefon gigantic denumit „phablet” face cam tot ceea ce poate face un iPad. Deh, ecranul e mai mic decât cel al iPad-ului, dar un phablet e mai ușor și mai comod de folosit, plus că are și telefon încorporat! Așa că am făcut cadou soției iPad-ul (versiunea 4). Ea a renunțat la computer în favoarea unei tablete. Eu deocamdată nu pot face asta. Poate peste încă cinci ani.

Apple nu a trecut la hibride ca cel menționat, alte companii însă da, nu pare însă să aibă succes, cel puțin așa citesc eu din recenzii. Pt un utilizator ca mine, cert, tableta nu e ceva f. util, fi-mea, după 6 luni s-a plictisit și ea, am vîndut iPad-ul și e f. mulțumită cu un MBP din 2010, nici să nu mai audă de iPad (și are 15 ani, deci e generația născută cu calculatorul în față).
Unii iubesc tabletele astea, e drept că phabletele au devenit ceva tot mai frecvent, eu zîmbesc cum unii duc la ureche ditamai huiduma (cei care nu au căști BT, mulți adică).