Eu nu am folosit folie pentru iPad-ul meu și din principiu nu pun folie nici pe ecranul telefonului. Nu-mi place folia, îl face mai urât, seamănă cu telecomenzile alea vechi ținute mereu în pungă, să nu se murdărească, vezi doamne. Mă rog, e o chestie personală. Îmi place să ating ecranul, să-l simt, să nu alterez grosimea sau aspectul telefonului.
Pentru șters, nu recomand nimic umed. Folosește cârpa de microfibre care vine cu iPad-ul sau dacă nu o mai ai, ia una din aceea pentru ochelari, se găsește ușor prin magazine. Nu forța apăsarea, dar insistă. Eventual suflă pe ecran ușor, pentru a cauza local puțin umezeală, dacă chiar ai ceva prins de ecran. Nu folosi șervețele umede sau produse chimice.
Folie v. non-folie este o chestiune de opțiune. Eu pun folie, nu are ce prinde rău, ai aici doi useri care nu pun.
Curățarea oricărui ecran se face cu ce cureți și ochelarii ori monitoarele. În esență, o cârpă fină cu puțin spirt medicinal este suficientă. Atenție: nu folosi mult lichid, f. puțin, să nu se strecoare printre îmbinări, spirtul este tot apă, la urma urmelor. Lichidele sînt dușmanul cel mai mare al circuitelor. Poți folosi șervețelele pt ochelari (găsești la Lidl). Nu te complica cu chestii scumpe, pe care le găsești pe la diverse magazine.
Nu folosiți alcool de niciun fel, că vă poate strica iremediabil ecranele!Exemplu 1, exemplu 2.
Mai bine respectați instrucțiunile de la Apple. Fără solvenți, spray-uri cu aerosoli sau chestii abrazive. Cârpa cu microfibre și aburitul ușor al ecranului prin suflare sunt suficiente.
Ce-i drept am folosit de cateva ori servetele umede iar apoi o carpa uscata, dar de putine ori. In legatura cu folia, eram si eu usor sceptic dar nesigur de aceea si intrebarea, Husa smart cover isi face treaba foarte bine, mai ales ca a venit la pachet cu iPad-ul… o alta chestie ar fii cu amprentele lasate pe ecran. Acel invelis oleofobic sau cum ii spune nu prea isi face treaba, ma rog.
Cu prima ocazie cum ies in oras ii voi cumpara acea carpa de microfibre dintr-un supermarket, pana atunci il las asa.
Tudore, spirtul medicinal în cantități MICI pus pe o cîrpă fină nu are ce strica. Prin „alcool” se pot înțelege multe produse. Presupun că ăia care și-au stricat ecranele în acel hal nu au folosit alcool medicinal ci, mai degrabă, un acid.
Am folosit această metodă de peste 10 ani (repet, în cantități mici) cu zeci de produse și NICIODATĂ nu am avut probleme. Deci am dat un sfat testat de mine. Am toate motivele să cred că cei care au ajuns la asemenea catastrofe au folosit produse casnice de curățat, care – evident – conțin acid.
P.S. Am constatat că ceea ce noi numim „spirt medicinal”, deci un spirt curat, nu există în alte țări. La noi, îl găsești practic în orice magazin sau aproape în orice magazin, în alte țări nu există, după cum nu există „lapte bătut” sau „lapte acru”.
Spirtul medicinal conține etanol, care este un solvent. Plus ceva colorant. Apple zice că solvenții nu au ce căuta pe ecrane. Poate că ecranele vechi or fi mai imune, însă astea noi mai avansate au tot felul de straturi care pot fi deteriorate de solvenți, așa cum se poate vedea în articolele alea.
Nu știu, poate… Pornesc de la ideea că, dacă un lichid dezinfectant nu atacă pielea umană nu poate ataca un monitor, deoarece monitorul nu poate fi mai sensibil ca pielea umană sau e de proastă calitate (monitorul, nu pielea).
Chestia e că straturile alea ale ecranului conțin diverse substanțe chimice, adezivi etc… cine știe ce reacții ciudate pot da în combinație cu alte substanțe chimice precum alcoolul. Iar în fiecare an Apple mai schimbă “compoziția” ecranelor. De ex. ăsta de la iPad Pro e altfel față de celelalte iPad-uri, are altfel de bazaconii prin el.
Ba eu cred că poate fi. Pielea umană e destul de rezistentă și se mai și regenerează, oricum e într-o continuă schimbare. Ai afectat stratul exterior? În scurt timp ai piele nouă, oricum. La monitoare, dacă distrugi un strat, distrus rămâne.