iPad – ce viitor are?

Dacă urmăriți Macworld (ori Mac4Ever, în franceză) veți fi observat agitația în jurul întrebării „de ce Apple nu a lansat niciun model nou de iPad de peste un an? (ultimele modele sunt din octombrie 2022)” sau „ce să (mai) așteptăm de la iPad-uri?” (vânzările au scăzut).
Dat fiind că WWDC 2024 este deja anunțată agitația are sens. Macworld ne tot anunța că vor veni modele noi de iPad în martie, iaca veni 1 aprilie fără nicio păcăleală (deocamdată, încă e ora 13.15!)… prognoza ar fi acum că vor lansa ceva de WWDC 2024, adică abia pe 10 iunie! Zvonurile spun că va fi și un „major revamp” al iPadOS și iOS. O, deie Domnu’, deocamdată iPadOS este, de fapt, iOS, nu are nimic special. Asta să fie motivul întârzierii? Așa sper.
De ceva timp, „zvonerii” prognozau un „macOS minimalist” pe iPad-uri. Că va fi așa, că va fi altfel, mi se pare momentul ca Apple să facă un iPadOS „pe bune”.
Voi ce credeți? Dacă toată întârzierea asta se va finaliza cu un anunț banal de tip „iPad Pro cu M3” și gata va fi un fleoșc total.

P.S. Mi-am vândut iPad Air 4, am acum un MBP 14 inci M1 Pro, s.h. Pe secvența asta, un iPad mi se pare în mare parte inutil, deși simt lipsa unui stylus pt adnotări de fișiere PDF, mai ales. În rest…

Salut Cattus,
Nu sunt in masura sa raspund intrebarii (retorice) puse de tine.
Stiu ca esti utilizator Apple cu vechime si ca stii bine “cu se mananca” produsele respective. Imi permit sa ma insinuez aici deoarece azi mi-a facut cu ochiul un iPad Pro A1709 (2017), era de vanzare. L-am butonat putin, mi-a placut desi nu am nevoie de el dar…
Era intr-un amanet, avea un SO mai vechi, nu am retinut care; la software update aparea disponibil 17.4.1 (iar nu am retinut daca iOS sau iPadOS, banuiesc ca-i ultimul enumerat aici). Omul mi-a spus ca admite reset general, orice verificare. In setari nu erau informatii despre starea bateriei, nu avea Apple ID instalat.
Vechiul meu iPad Air (2013), a tot coborat in ierarhie, acum e pe post de monitor pentru o camera/vizor usa, cu transmitere wifi. Chinezii sunt baieti cu obraz, fac aplicatii care-s compatibile si cu iOS 8, Android 6.0. iPad Air 1 nu stie mai mult de iOS 12.5.7, asta-i situatia! Isi face treaba dar bateria nu prea mai tine, bine ca nu fuctioneaza nonstop.
In prezent am un iPhone 12 mini caruia i-am atasat e-sim YOXO.
Imi place mult, e exact ce-mi trebuie, YOXO/9 lei/luna.
Intrebarile mele:
1- merita iPad Pro A1709 (2017)sh pretul de 670 lei(dupa negociere, initial era 870)?
2-suporta e-sim?
Revenind la intrebarea din titlu, are vreun viitor modelul precizat de mine?
Multumesc pentru atentie.
P.S.
La intrebarea 2 am primit raspuns de la yoxo prin messenger, suporta e-sim.

Păi acel model suportă ultimul sistem de operare și, aparent, are și e-SIM, adică altfel numit „nano-SIM and embedded Apple SIM”. Dacă descrierea este corectă, te poți conecta la două rețele.
Mi se pare un preț bun așa cum l-ai negociat, iar jucăria este pe deplin funcțională cu ultimul sistem de operare. Ce să spun mai mult? Mie nu-mi place iPad OS, nu iPad-urile în general. Mi se pare un iOS portat pt un ecran mai mare, adesea nefuncțional ori (mult) sub ce ar trebui să fie.

Multumesc,
Din pacate, habar nu am de diferentele intre iOS si iPadOS. Pana acum nu am vazut si utilizat decat iOS, atat pe iPhone cat si pe iPad.
Ce ma face sa renunt (repet, nu am nevoie de un nou iPad) este si ce am citit mai devreme in niste recenzii: ca e destul de fragila, se indoaie carcasa usor, are nevoie de o husa rigida, pentru protectie. Folosesc in prezent o tableta cu Android 14/aparuta in august 2023/display 11", performante multumitoare. Pentru mine tableta e ceva complementar laptopului (care-i de baza).
Si ca sa mai gasesc un nod in papura, are mufa lightning, nu usb-c.
O sa renunt la achizitionarea ei.

Păi sigur că nu știi ce diferență este între iOS și iPadOS, deoarece nu este niciuna! Pur și simplu, acum câțiva ani, Apple a zis că sistemul care rulează pe iPad-uri se cheamă iPadOS dar, de fapt, nu este nicio diferență sau, mai exact, sunt prea puține încât să spui că este un alt sistem de operare. Sunt foarte puține aplicații care rulează numai în iOS sau numai în iPadOS.
Acestea fiind spuse, ia acel iPad dacă ți-a făcut cu ochiul, are performanțe f bune, iar prețul mi se pare și el f bun.

1 Like

Pe 7 mai vom avea, probabil, lansarea noii serii de iPad-uri.

Așa cum spun și cei de la Macworld, au trecut 18 luni de la lansarea ultimului iPad, deci toți se așteaptă la un eveniment deosebit.

Sigur, zvonurile circulă, de exemplu cum că vor lansa un iPad cu M4! Eu, așa cum arată iPadOS = iOS acum, nu văd nici de ce i-ar pune un M la bord, dat fiind că un iPad este doar un iPhone foarte mare. Dar, în fine.
Poate se adeverește zvonul, lansat în urmă cu mai bine de un an (cred), că va apărea un „macOS minimalist” pt iPad-uri. Adică un „Apple Surface”, să zic așa. Oricum, fanii Apple au așteptări mari pe 7 mai, să vedem.

Tot ce au prezentat era anticipat de ceva timp în Macworld: un iPad Air de 13 inci și un iPad Pro cu M4. Inițial, au zis că nu are rost un proc așa puternic pe un iPad, ulterior și-au revizuit părerea. Și, tot anticipat, un nou Stylus, mărind la maximum confuzia privind răspunsul la întrebarea „ce Apple Pencil să-mi iau?”.
La final, anunțul că noutăți (mari) privind softul vor fi la WWDC peste o lună.

Flăcăii de la Macworld au analizat ultima variantă de iPad Pro M4. Dacă iei varianta de 13 inci + tastatură + Apple Pencil ajungi la sume mai mari decât costul unui MBP 14 inci cu M3! Mă întreb cine ar da atâția bani și la ce ar folosi o asemenea configurație, așadar preferând un iPad Pro M4 în locul unui MBP 14 inci cu M3 Pro sau Max.
M-ar interesa părerea celor care folosesc iPad-uri la nivel pro.

Sunt pentru cei care vor un dispozitiv laptop/tabletă convertibil, pentru operațiuni care nu necesită multitasking de nivel complex. Există profesioniști în diverse domenii care nu au nevoie decât de o singură aplicație pentru a-și face treaba. Un browser, una-două aplicații pentru comunicare, cam atât. Dacă stai cu Excel-ul în față toată ziua, un iPad poate fi suficient. Mai sunt și artiștii care desenează pe iPad. Cam ăsta e publicul țintă. Avantajul e că după ce termini treaba, scoți tastatura și te uiți la filme în pat, pe tabletă.

Da, probabil așa este. Fi-mea folosește iPad-ul, practic, numai cu ProCreate, pe care i l-ai recomandat acum ceva timp. În rest, cum zici, se uită la un film.
Eu am folosit iPad-ul numai pt a adnota PDF-uri, acum nu mai am, am fostul MBP al fi-mi, dar parcă mi-aș lua un iPad entry level pt adnotările alea, cred că e un pic mai comod cu un stylus decât cu un maus.

Tehnic vorbind, am anticipat corect. Iată ce zice un flăcău în Macworld:
„Ultimately, the biggest drawbacks to the new iPad Pros are the same as with every previous model: the high price, and the underpowered software”.
Altfel spus: un hardware mult prea puternic pentru ce poate iPad OS.

Ha, ha, ha:
The consensus about the new iPad Pro is in: the hardware is more powerful and impressive than ever, but it’s still largely hampered by software that just hasn’t managed to keep up.

Păi asta spun mulți, și eu, de ani buni.

Acuma, la o analiză serioasă: atunci când a lansat primul iPad, în 2010 (parcă), Apple nu putea pune alt sistem de operare decât iOS (iPhone OS), așa era nivelul de atunci. Între timp, lucrurile au evoluat, iar a avea un al treilea sistem de operare „pe bune”, iPad OS, ar produce un disconfort teribil pt dezvoltatori. Ca atare, singura soluție rațională este ca noile generații de iPad-uri, măcar cele cu M-uri la bord, așadar de la iPad Air 5 încoace, să aibă ceea ce cineva numea „un macOS minimalist pt iPad-uri”. Dacă ne referim la ultimele generații, iPad Air cu M2 și iPad Pro cu M4, nu văd de ce nu ar fi macOS de-a dreptul, nu minimalist, că doar configurația hard permite.
Cică pe zona soft ar fi noutăți mari la WWDC, la asta s-or fi referind.
Ah, dar așa ceva sună teribil a „Apple Surface”! Nu era Tim cel care, acum ceva timp, zicea că nu și nu, că Apple nu va face așa ceva.

Iată aici o analiză recentă privitoare la iPad M4. Concluziile sunt mai spre final. Pe scurt: un produs foarte performant, dar inutil de performant în condițiile în care iPadOS a rămas, de fapt, iOS.

Altfel, statisticile plasează iPad-ul foarte bine, fiind cea mai vândută tabletă în lume. Este și motivul, cred, pt care Apple nu dorește schimbări majore de interfață și/sau de sistem, de ex. macOS rulat pe tablete.
Iată aici o analiză:

Urmăriți ce zice Macworld? Eu da. Unul dintre articolele recente zice „săriți peste un mac M4 și luați-vă în iPad Pro” (care are și el M4, la mac-uri urmează).
Eu nu cred că un iPad, cu cel mai tare procesor imaginabil, poate înlocui un mac. Am fost de două ori în situația să folosesc un iPad ca portabil, iar un mac mini acasă. Nu merge. Operații simple pe un mac devin cumplit de grele și de obositoare pe un iPad. Sigur, sunt cazuri când un iPad e mai confortabil, de ex să stai în pat și să adnotezi un PDF sau să-l folosești cu ProCreate. Ca atare, sfatul celor de la Macworld mi se pare reclamă mascată pt un produs extrem de scump. Păi un iPad Pro M4 + tastatură + maus + stylus te duce mult peste un macbook pro entry level sau mediu sau chiar configurat superior.
Sincer, nu văd cine ar da atâta bănet, poate sunt secvențe pe care nu mi le pot imagina.

După o pauză de câteva luni, zilele trecute mi-am luat un iPad 10, cel mai ieftin din serie. Confirm ceea ce știu de câțiva ani: un iPad (sau o tabletă, în general) este cel mai bun instrument pt adnotat PDF-uri, de ex. Este principalul lucru pt care folosesc un iPad. În secundar, un bridge, table. Unii îl folosesc pt ProCreate sau alte aplicații din zona graficii. Este, de asemenea, scula ideală pt drum când știi că nu vei avea timp să lucrezi ceva pe laptop. Pt secvențe mai serioase, un iPad poate fi monitorul secundar atașat unui laptop.