iOS îmi cere să-mi schimb parola pe iPad

Tocmai mi-a apărut chestia asta pe iPad:

Cuplată cu faptul că zilele trecute m-a pus să mă loghez din nou în iCloud de vreo trei ori, am crezut o secundă că o fi ceva malware, însă văd li s-a întâmplat și altora. N-am reușit să-mi dau seama care o fi cauza, nici pe net n-am găsit răspunsuri convingătoare. Dacă are cineva vreo idee, scrieți aici.

PS: alții primesc și pe iPhone mesajul ăsta, eu nu l-am mai văzut până acum nicăieri.

Răspunsuri posibile aici.

Posibil să li se fi bulit serverul sau, poate, preventiv, au detectat o tentativă de atac. Azi am auzit la Euronews că, după atacul de la Paris, băieții pregătesc atacuri masive asupra serverelor din Occident. Nu știu dacă e doar speculație de presă, se pare că nu.

Eu n-am pățit chestia asta, însă vineri am observat că nu mi se mai loga în iTunes pe OS X, nici în Apple Music pentru iCloud Music Library, nici în iTunes Store pentru muzică sau aplicații. S-a rezolvat de la sine după vreo oră. Dar tot cam în vremea aia am primit mail-ul ăsta:

Expeditorul este iTunes@insideicloud.icloud.com, despre care am citit ba că e de pe vremea dinaintea iCloud (pe cînd cu @me), ba că e phishing. Cert e că era să pierd banii din card dacă nu sesizam că au scris Mozilla Firfox și © pînă-n 2014. Fontul nu m-a deranjat și nici prea atent la expeditor n-am fost, că eram pe mobil.

Nu știu dacă e vreo legătură între ce spune Tudor și asta, dar m-am gîndit să atrag atenția asupra atacului, care, culmea, s-a potrivit cu multe coincidențe (căderea iTunes + lansarea Firefox)

Adresa expeditorului se poate falsifica relativ ușor. Chiar dacă e ceva @apple.com aceasta nu trebuie luată de bună niciodată dacă mesajul pare suspect. E suficient să pui mausul deasupra linkurilor din mesaj și să inspectezi adresele. Dacă oricare dintre ele duce către situri altele decât *.apple.com, atunci e phishing.

Nu există o asemenea adresă la apple.com

Forțează Apple schimbarea de parolă, sau a băgat pe undeva o setare, fără să anunțe, care-ți cere să schimbi parola la un interval de timp?!

Eu n-am găsit acea setare, că fix la asta m-am gândit în primă fază.

Banca Transilvania a început să facă asta de ceva timp, cere să schimbi parola la intervale relativ scurte, o lună, cred.

Da, și sunt extrem de enervanți cu chestia asta. Nu e suficient că trebuie să țin minte o parolă în plus, pe care Firefox/Safari refuză să o prindă în sistemul lor de parole ținute minte, acum mă mai pune să o și schimb des. Complet intul de altfel, că oricum îți trimit un cod prin SMS, deci aș putea să am parola ‘parola’ și ar fi suficient de securizat sistemul. Ultima dată când am încercat să intru în cont am introdus parola greșit de câteva ori și mi-au suspendat accesul, cu rugămintea să mă prezint la bancă pentru detalii. M-am prezentat și am renunțat la serviciul lor de homebanking.