iOS 10 impresii

Pentru cine are chef și răbdare, un overview cu 75 schimbări în iOS 10 aici:

Dacă instalați DP sau mai aveți alte impresii, să le discutăm aici.

Eu nu mă bag la beta, dar mă atrage noua versiune, probabil că o să mă documentez cît pot despre ea.

P.S. @tudor, n-are merge și o categorie iOS, dacă tot avem OS X (care, apropo, ori trebuie să se schimbe, ori să facă loc lui macOS :slight_smile:) ?

Astăzi pornește și beta public.

Da, am pus și eu aseară iOS 10 pe iPhone și iPad. N-am apucat să le utilizez prea mult dar până acum nu mi-a sărit în ochi nimic, nici de bine, nici de rău. Ah, ba da: nu-mi place deloc cum arată acum centrul de notificări, cu baloanele alea.

Ecranul ăsta arată foarte urât și încărcat :slight_frown:

N-am reușit să găsesc nimic în iOS 10 care să merite efortul de a suporta versiunile beta, așa că am făcut downgrade la iOS 9.3.2 pe iPhone. Pe iPad îl mai las.

Se vede. Dacă ai fi găsit, ai fi postat emojificat. :smiley:

1 Like

Un fel de prezentare de ansamblu:

Foarte simpatic filmuletul de prezentare :heart_eyes:

Din punctul meu de vedere iOS 10 este o dezamăgire. Nu numai că au ignorat complet (ca și până acum) nevoile celor care ar vrea să mai și lucreze câte ceva în iOS, dar au luat niște decizii de design discutabile sau chiar de-a dreptul urâte. Majoritatea noutăților se adresează celor care folosesc un iPhone sau un iPad pentru distracție și socializare.

Ce să mai zic de iPad Pro… își bat joc în continuare lăbărțând același iOS de pe telefon pe un ecran de aproape 13"… E ultimul iPad pe care-l mai cumpăr, pentru mine e un eșec total.

De acord, mi se pare că se încadrează în trendul (recent ?) al Apple să lanseze produse sau caracteristici care să „ia fața” generației Facebook, ca să zic așa.

De la achiziția Beats (căreia nu i-au făcut nimic pentru a-l scoate din zona foarte comercială, dubioasă calitativ și plină de chestii la modă și atît), la noul Macbook (ultra-portabil, dar cu caracteristici de jucărie), „placa”-tocător iPad Pro de care zici și tu, iar acum iOS 10.

Mac Pro se pare că e pe moarte, despre vreun înlocuitor la monitorul cu Thunderbolt nu știm nimic, MacBook-ul a rămas același (destul de în urmă, din unele puncte de vedere hardware), iWork e tot o joacă, de cînd l-au masacrat în varianta nouă, OS X și-a schimbat fața și cam atît (de exemplu, iCloud nu doar că are sughițuri dese, dar încă nu poate fi folosit pentru stocare și file sharing, realmente).

Trebuie să mă străduiesc destul de mult să găsesc vreun progres realmente lăudabil din ultimii cîțiva ani. Iar dacă mai analizez și în context, adică față de concurență, e și mai rău.

Să fiu sincer, dacă nu aveam atîta nevoie de Logic Pro X și instrumente virtuale, ceva producție audio („de dormitor”, dar am băgat ceva bani și efort), luam foarte serios în considerare trecerea pe Linux + Android. Lenovo Thinkpad X1 v4 îmi cam face cu ochiul. La fel și Huawei P9 sau Lenovo Vibe Shot. :slight_smile:

Am luat-o nițel offtopic, scuze.

Îți mulțumesc pentru link-ul de recomandare, Adrian!

Legat de evoluția sistemelor de operare Apple, deși nu observăm schimbări considerabile, cred că în continuare rămân cei care fac cele mai stabile, rapide și sigure sisteme de operare. Am încercat să folosesc laptopuri cu Windows sau Linux după ce am trecut pe MacBook și mi-a fost foarte greu. Windows-ul se mai blochează, oricât de performant ar fi laptopul, iar Linuxul necesită prea multe cunoștințe tehnice pentru mine.

Iar când vine vorba de smartphone-uri e cam la fel, nu aș putea să mă obișnuiesc cu sutele de setări puse acolo aiurea în Android sau cu felul în care se blochează noile telefoane cu Windows Mobile chiar și după o săptămână de folosire.

Eu continui să folosesc produsele Apple pentru că rămân ușor de folosit și funcționează ireproșabil chiar și 3 - 4 sau 5 ani de zile, lucru care nu se întâmplă la alte mărci de produse. Și m-am obișnuit deja cu faptul că Apple nu inovează foarte mult, dar atât timp cât produsele lor îmi satisfac nevoile, nu mă interesează foarte tare acest aspect.

Linux are altă filosofie, așa a fost de la bun început și așa va fi în continuare. Variante de Linux există, adică de sisteme Unix puse cap la cap, una dintre ele este MacOS X. Apple și-a pierdut complet suflul, scoate produse bune, sistemul de operare continuă să fie foarte bun, dar nu mai este cu doi pași înaintea altora, iar la config hard este chiar în urma altora. Este rutinier, non-inovator, ceea ce implementează ca nou este deja fumat de alții. Să vedem Sierra, nu am mai intrat în programele de teste, m-am plictisit, aștept produsul finit.

Păi ce să mai vedem? N-am mai discutat că nu e nimic de dat pe spate? :slight_smile: E fix ce zici, rutinier și non-inovator, plus fleacuri „appealing”, gen Siri (care sigur va merge [foarte] prost la noi, a se vedea Spotlight Suggestions).

Eu, unul, singura speranță pe care o am către o evoluție remarcabilă ar fi să continue accelerat trendul de deschidere către developeri, a cîtor mai multe componente și aplicații esențiale ale sistemului. Că altfel, monoton și esențialmente închis is no fun. :slight_smile:

Cred că Apple, dacă mai continuă așa, are o singură cale: să facă un MacOS instalabil pe orice config de PC sau, mă rog, pe anumite modele. Ca inovație hard, Apple nu mai produce nimic inovator, iar ca soft rezistă prin inerție. A face un iPad Pro cu ecdran mare pe care întinzi un sistem de operare gîndit pt ecrane mici mi se pare o idioțenie cît dublu capul acestui CEO care nu-i ajunge pe sfert lui Steve.

Așa sper să fie, numai că, după cum am mai discutat, „problema” (noastră) e că le merge foarte bine așa. Oricît s-or plînge power user-ii, aparent nu e de ajuns dacă lumea încă face cozi kilometrice pentru iPhone-uri, noul Macbook, iPad Pro ăla mare, cumpără Beats în loc de Bose, Sennheiser și alte branduri „tolerate” în Apple Store și-și dotează grădinițele cu iPad-uri (asta din urmă fiind o chestie bună, zic eu). Și apropo de educație, platforma aia a lor de care tot vorbesc că o lansează e o copie Google Classroom, iar colaborările alea cu medici, spitale ( + HealthKit), tot o glumă mi se par. Asta pe lîngă faptul că la noi n-o să le vezi. Poate mai curînd „casele deștepte”, la vreun palat cu turnulețe. :slight_smile:

Ei, astea merg cît merg pînă nu mai merg. Deocamdată, nu există un OS mai bun, cînd va apărea, va pieri și MacOS, dar nu se întrevede. De aia cred că Apple, dacă se concentreză pe soft, ca Microsoft, va trebui cumva să producă soft instalabil pe orice PC sau pe anumite PC-uri cu care încheie acord.

Uite că au început să scadă și vânzările de Mac-uri:

1 Like

Au știut ei ceva de n-au mai mișcat nimic cu Mac Pro înseamnă. Or fi sperat apoi că sparg gura tîrgului cu iMac 5k, au scos și varianta mică și…ghinion. :slight_smile:

Din partea mea, sper să pățească cît mai multe, probabil doar ceva major ar conduce la un răspuns pe măsură, în orice direcție.

Ei, nu e chiar cădere specifică, a căzut toată piața PC-urilor, mai toată lumea are acum unul-două.

Apple și-a mutat atenția către mașina electrică. Laptopurile, calculatoarele, telefoanele, tabletele, ceasurile, toate au devenit mai puțin interesante. Sunt pentru toate gusturile, pentru toate bugetele, lumea are de unde alege. Accentul se va pune pe mașină, pe HomeKit (IoT - Internet of Things) și pe felul în care toate device-urile enumerate se vor integra în ecosistem. Aici cred ca Apple va avea un avantaj enorm.