Instalare Snow Leopard

Buna ziua, am cumparat un iMac 2009 Early, second hand, care are instalat pe el sistemul El Capitan. Am un dvd original cu Snow Leopard pe care asi dori sa-l instalez pe aest computer, din pacate nu-mi da voie. Mai am o imagine iso cu sistemul Leopard pe care am pus=o pe un stick dar de pe care nu booteaza. Cred ca de nou a avut instalat Leopard, de acea am incercat si cu imaginea acea iso. Imi doresc daca se poate si ma puteti ajuta sa instalez Snow Leopard pe el, sau macar Leopard dupa care sa fac eventual update la Snow Leopard. Atasez o imagine cu configuratia sitemului, multumesc

Ce eroare îți dă atunci când încerci să instalezi Snow Leopard?

De pe DVD-ul cu Snow Leopard booteaza, ajunge la fereastra cu selectia limbii, dupa care la next apare un mesaj in care spune ca acest sistem nu se poate instala pe acest computer si am doua optiuni: restart sau time machine back up. De pe stick-ul cu Leopard booteaza dar nu ajunge la fereastra cu selectia limbii si se restarteaza. Mentionez ca DVD-ul cu Snow Leopard e original, mai am doua iMac-uri 2009 Late, unul cumparat de nou de mine cu Snow Leopard, al doilea cumparat second dar pe care a mers instalat Snow Leopard fara probleme. Stickul are o imagine iso cu Leopard, facut de mine din tutorial de pe net, foarte posibil sa nu fie corect facut, adica bootabil, sunt novice in Apple.

Înainte de instalare, la boot-ul de pe DVD, ai intrat în Disk Utility să ștergi partiția anterioară și s-o reformatezi?

Am sters partitia complet tocmai in ideea ca ma va lasa sa instalez direct Snow Leopard de pe DVD, am formatat-o in format Os X Extended ( Journaled ), ba chiar am ster-o complet de nu mai exista optiunea de a intra in Recovery mod, si face la fel la instalare atat cu dvd-ul cat si cu stick-ul. L-am resuscitat doar dupa ce am facut o instalare de El Capitan pe un stick, apoi am copiat imaginea pe hardul computerului dupa care din Recovery am instalat direct din App Store sistemul El Capitan pe curat, exact cum a venit de la cel care l-am cumparat. Acum am impartit hardul in doua partitii, pe una e El Capitan si cealalta e goala. Poate ma puteti ajuta cu un sfat sa pot avea instalat pe el Snow Leopard.

Nu vrei Snow leopard. E complet depășit și nu mai găsești aplicații pentru el. Nici măcar browser.

Eu n-am înțeles o iotă din ce-ai făcut tu acolo. Mai citește și tu de câteva ori și vezi dacă are logică.

Ok, probabil ma exprim eu mai greu, ca si rezumat am sters si reformatat partitia anterioara si la fel, nu merge instalat Snow Leopard sau Leopard. Am nevoie de acest sistem de operare pentru ca este ultimul care mai lucreaza cu un program de grafica pe care il folosesc zilnic la firma, “Freehand” este programul. Crezi ca asi fi mers pe varianta asta de iMac daca nu eram conditionat de aceasta problema? Asi fi cumparat unul nou si gata, sau l-as fi folosit pe acesta cu El Capitan. Important este daca ma puteti ajuta sa instalaez Snow Leopard, sau daca se poate instala pe el sistemul, altfel nu ma ajuta de loc si va trebui probabil sa-l vand si sa caut altul. Credeti ca exista vreo sansa sa-l fac sau nu?

E vorba de ăsta: https://www.adobe.com/mena_en/products/freehand/

Acolo scrie că nu merge nici pe 10.6 i.e. Snow Leopard. Iar Leopard (10.5) nu se poate instala pe imac-ul tău fiindcă e prea vechi SO-ul, a apărut înaintea mac-ului.

Eu tot n-am înțeles cum ai instalat Capitanul :hushed:

Asta este programul, functioneaza pe Snow Leopard 10.6.8, este ultimul sistem suportat, il am instalat pe alte doua iMac-uri 2009 late si functioneaza perfect.

Bun, mai zi odată cum ai instalat El Capitan. Mai concis și fără fraze exagerat de lungi

Asa l-am cumparat, cu el instalat. Dupa ce am sters complet partitia si Snow Leopard nu a vrut sa se instaleze, l-am reinstalat din App Store. Am intrat in Recovery mod si prin conexiune la internet am descarcat si instalat El Capitan.

Aha, acum am înțeles. Că prima dată ne-ai intercalat și un stick în discuție. Deci stickul nu are nici o rol în instalare?

Stick-ul a avut doua roluri: 1. Am incercat sa fac unul bootabil cu o imagine iso a sistemului Leopard, care nu functioneaza pentru ca la instalare se tot restarteaza. 2. Dupa stergerea partitiei nu mai puteam accesa Recovery mod pt a reinstala El Capitan, asa ca de pe laptop, un MacBook Air, am descarcat din App Store si instalat pe stick El Capitan, moment in care pe stick apareau 2 partiti, una cu El Capitan si alta cu Recovery mod.

La specificatii apar aceste informatii: https://support.apple.com/kb/SP507?locale=en_US&viewlocale=en_US, si eu am presupus ca a venit cu Leopard, de nou, si de acea nu vree sa instaleze Snow Leopard.

Da, acum am văzut că a venit cu Leopard. Dar asta nu contează, se poate instala de la Leopard pâna la Capitan oricare sistem. Deci SL ar trebui să meargă fără probleme. Ceva nu faci tu bine, nu ti-e clar multe și iar m-ai amețit cu stickul. Păi pâna la urma de unde ai instalat Capitanu de pe stick sau online de pe internet?

Am repus El Capitan cu metoda asta

, Reinstall Mac Os X, m-am conectat la net cu contul meu de App Store si a descarcat si instalat sistemul.

În sfârșit…Deci online și nu de pe stick. Nici nu mă așteptam ca urmatoarea întrebare era cum ai făcut stick-ul bootabil. Nu era cazul să ne spui de stick fiindcă nu are nici un rol .

Acum pune poze cu SL la instalare. Și cu ștergerea partiției, și cu alegerea discului de instalare și cu eroarea.
Boot-ul sa-l faci de pe DVD

Asta e DVD-ul


Asta e la instalare

Cănd îți apar cele 2 harduri si DVD-ul, ai ales DVD-ul ca boot?

Da