Instalare .exe

Buna seara! As putea sa instalez un program .exe pe macbook? Am incercat cu wine si cu CrossOver dar nu merge. O seara buna!

Nu, nu poți. Și una și alta dintre cele menționate ar putea merge, dar dacă ai încercat și nu poți, înseamnă că nu. Alternativa este să pui Windows, fie pe o partiție, fie într-o mașină virtuală, gratuită este VirtualBox, comerciale VmWare Fusion și Parallels.

Cel puțin teoretic, mai ai o variantă, cu un “wrapper”, care face, practic, un fel de mașină virtuală locală. Acum depinde ce este .exe-ul acela, dacă e un program complex, 99% nu-ți va merge decît în Windows adevărat (fie în VM, fie în Bootcamp). Dar dacă e o chestiuță mică, poate merge.

Programul pe care îl folosesc se cheamă Wineskin. Mi-a mers cu jocuri vechi din anii '90 sau cu keygen-uri (ups…). A mers și cu jocuri mai serioase, dacă iei wrapper-ul gata făcut de cineva priceput.

Ideea de bază e așa:

  1. Instalezi Wineskin;
  2. Îl lansezi, instalezi cu el un engine;
  3. Creezi cu el un blank wrapper;
  4. Asta va porni instalarea dependențelor;
  5. Lansezi wrapper-ul gol format și cu el copiezi tot folderul cu programul de Windows în interior.
  6. Lansînd wrapper-ul apoi, se lansează .exe-ul din interior.

Programele făcute de el vor fi în ~/Applications (deci NU în cel system-wide, /Applications). Dacă te pricepi să umbli p-acolo și sapi într-un asemenea wrapper, o să găsești niște localizări de Program Files ș.a.m.d. De aceea, fiecare wrapper, chiar și gol, va avea minim 600 MB.

Nu-i o treabă ușoară, una peste alta, și în funcție de complexitatea programului, pot scădea șansele să-ți meargă. Întreabă-te serios dacă merită efortul.

Ai incercat cumva Panzer General, Caesar III, Heroes of Might and Magic, etc? Nu stiu care e cea mai buna variante :skin sau virtualbox? Mai nou am vazut ca nici Warcraft ; Frozen Throne nu mai merge cu toate ca cel de baza merge.

Da, Caesar III și Pharaoh mi-au mers (cînd eram pe Yosemite, cred; s-ar putea și pe Căpitan). HoMM mi-a mers, dar făcea mici probleme cu ecranul, era rezoluția aiurea sau „fila“.

Dar mi-au mers și jocuri mult mai puternice (pe MBP Mid 2012), gen NBA 2k14, AOE III, Company of Heroes, GTA III, Settlers V, Settlers II 10th Anniversary HD.

Pentru wrappere, dacă crezi că nu te pricepi bine (uneori mai trebuie umblat la setările localizării de DirectX, mai sînt unele trucuri), recomand cu încredere pe cele gata făcute de PaulTheTall. Pentru jocurile mai serioase, am impresia că am folosit direct ce avea el, fără modificări.