Indragostit de MacBook

Buna seara!
Am fost in seara asta la un prieten, nu stiam ca are MacBook Pro si cand l-am vazut am sarit direct pe el.
Eu butonez de vrei 5 ani un Acer Aspire One i5, care spre mirarea mea inca se tine bine.Nu pot sa cred ce mare e diferenta dintre un laptop normal si unul Apple.
MacBook-ul prietenului este unul din 2013, avea zgarieturi multe dar m-a impresionat constructia, ecranul dar mai ales tastatura.
Acuma nu stiu ce sa fac…de cand am plecat de la el numai la MacBook ma gandesc.
Momentan folosesc laptopul Acer pentru Web Development. Am cautat pe magazine online un MacBook si m-a speriat oarecum pretul, nu stiu daca valoreaza pe bune acei bani dar … este perfectiunea intruchipata.
E o investitie destul de mare si ma gandesc ca, daca se va strica dupa acei 2 ani de garantie costurile de reparatie sunt la fel de mari.
Ma mai ingrijoreaza si migrarea asta de la Windows la macOS, voi ati avut probleme?
Multumesc pentru timpul acordat!

MacBook-urile sînt printre cele mai folosite pentru web development, în special pentru faptul că macOS are niște “core technologies” care oferă un design mai curat, mai plăcut și chiar mai „corect“ decît celelalte sisteme (font rendering, window management, PDF rendering, WebKit optimizat ș.a.m.d.). Fără să știu personal, am auzit multă lume spunînd și despre SSH că funcționează excelent pe Mac.

Plus, sînt foarte multe aplicații dezvoltate excelent, cum nu găsești pe Windows. Pentru partea de (web) design, de exemplu, pe Windows, dacă nu folosești Adobe (Dreamweaver, Illustrator, Muse, After Effects și celelalte), ești fără speranță. Pe Mac, s-au dezvoltat alternative foarte bune, atît pentru partea de design, cît și pentru prototyping, wireframing și chiar codare propriu-zisă. Exemple:

  • Editoare cu suport foarte bun pentru HTML și alte limbaje web: Coda2, CodeKit, BBEdit;
  • (Web) Design: Sketch, Affinity Designer;
  • Prototyping: Axure, Framer.

Și probabil mai sînt, dar nu le știu eu, fiindcă nu sînt tocmai în domeniu.

„Acei bani“, dacă nu vorbim de modelul 2016, aproape sigur îi valorează. Există o oarecare „taxă Apple“, un <10% pe care-l plătești în plus cam fără motiv, dar ia în calcul următoarele:

  • iStyle, iCentre, Noumax și altele oferă un service neegalat, cel puțin în România, de alte firme. Nu e pe sistemul adu-l la noi, „îl trimitem (în eter) la garanție, și te sunăm noi cînd e gata“. De multe ori, angajații te pot ajuta și cu sfaturi, există unele mini-cursuri de inițiere în utilizarea Mac-ului (iCentre Promenada știu că făcea asta);
  • Apple face și hardware-ul, și software-ul din laptopul tău, deci problemele sînt mult mai ușor de identificat și de rezolvat;
  • La cît s-au dezvoltat laptopurile în zilele noastre dpdv hardware, macOS este, în continuare, principalul atu al MacBook-urilor.

Privitor la migrarea Windows > macOS, sigur nu o să ai nicio problemă, trebuie doar răbdare și înțelegere (unele lucruri pur și simplu nu vor merge ca pe Windows, e.g. scurtături de tastatură noi și, în general, „filosofie de utilizator“ diferită).

Iar privitor la garanție… ce să zic, dacă chiar simți că ți-e teamă că se strică în 2 ani și o zi, cumpără garanție extinsă. :slight_smile:

Noi aici sîntem mac-fani, deci nu sîntem sperioși la produse Apple, din contra. Sigur, obișnuința este a doua natură. Altfel, așa este, produsele Apple sînt, în general, (foarte) scumpe, dar includ și softurile de bază, sistemul de operare adus la zi gratuit cît ține jucăria etc. etc. Există mac-uri (foarte) bune și s.h., piața este destul de bogată, cu grija de rigoare.

Ce varianta de MacBook Pro ati recomandata? Din ce am citit pe aici pe forum am vazut ca cel din 2015 de 2.7. Acuma ma oftic ca pe Emag nu arata anul din care e Mac-ul…

Răspunsul general este “cel mai scump și mai nou pe care ți-l poți permite”. :slight_smile: Dacă ești începător, varianta 2016 nu e o opțiune, însă, aș zice eu. Prea multe neajunsuri și schimbări dintr-o dată. Îmi place să cred că nu asta e imaginea corectă ce trebuie transmisă. :slight_smile:

Da, am vazut ca in 2016 au pus Touch Bar si au lasat doar USB C…

Modelul de bază nu are touchbar și, luat în rate, ar fi rezonabil. Mie unul nu îmi place, dar te poți duce la iStyle, au secții și pe la mall-uri, și le vezi, le poți pipăi etc.

Nu vreau touchbar :slight_smile:

salut, eu am luat un sh, MacBook Pro din 2012, 13inch, procesor i7 la 2,9gh, 8G ram si ssd samsung de 250 Gb, un hdd pe usb de 1 terra, are port thunderbolt si firewire, si unitate optica.
am adunat cei 2500 lei cae m-a costat timp de un an de zile, dar pot sa spun ca nu imi pare rau nici o clipa de achizitie. Am mers impreuna cu fostul proprietar la un service apple, care pentru 40 lei (parca) au facut niste teste, verificari… au spus ca e ok si l-am luat.

Wow 2500 lei! Asta da afacere! Nu iti e frica ca, fiind vechi se va strica curand?

Cam ăsta e prețul de s.h., variază în jurul acestei sume în funcție de uzură, are/nu are SSD, capacitate HDD/SDD, mărime RAM. Uzual, este sub suma asta, dacă are – să zicem – 4 GB RAM și HDD, nu SSD, sau SSD la 120 GB.